Livingston, Louisiana ve Hanford, Washington'da bulunan ikiz LIGO dedektörlerini ve İtalya, Pisa yakınlarında bulunan Başak dedektörünü kullanan gökbilimciler, şimdiye kadar keşfedilen en büyük ikili kara delik birleşmesinden yerçekimi dalgalarını tespit ettiler. 

Dönen iki kara delik, Evren sadece yaklaşık 7 milyar yaşındayken birleşti; bu, kabaca şu anki yaşının yarısı kadardır ve Güneş'in kütlesinin 142 katı kadar daha büyük bir kara delik oluşturmuştur - sözde orta kütleli kara delik .

Gökbilimciler yıldız kütleli kara deliklerin - Güneş'in kütlesinin 10 katı ile 100 katı arasında değişen kara deliklerin - ölmekte olan yıldızların kalıntıları olduğunu ve Güneş'in 1.000.000 katı kütlesinin 1.000.000 katından fazla olan bu süper kütleli kara deliklerin çoğunun merkezlerinde yaşadığını bilirler. galaksiler.

Bazen varlıkları bile tartışılır.

Ancak Evren'e dağılmış, daha gizemli bir türden birkaç görünen kara delik. 100 ila 10.000 güneş kütlesi arasında değişen bu orta kütleli kara deliklerin ölçülmesi o kadar zordur ki, bazen varlıkları bile tartışılır.

Yeni keşfedilen birleşmenin ürettiği son 142-güneş kütleli kara delik, yıldız kütlesi ile süper kütleli kara delikler arasındaki bu ara kütle aralığında yer almaktadır.

Maryland Üniversitesi ve Max Planck Yerçekimi Fiziği Enstitüsü'nden bir araştırmacı olan Profesör Alessandra Buonanno, "Başlangıçtan itibaren, saniyenin yalnızca onda biri uzunluğundaki bu sinyal, kaynağını belirlemede bizi zorladı" dedi.

Doğmuş olan bir kara delik

Ancak, kısa süresine rağmen, sinyali, Einstein'ın genel görelilik teorisinin öngördüğü gibi, kara delik birleşmelerinden beklenen biriyle eşleştirmeyi başardık ve ilk kez bir ara geçişin doğuşuna tanık olduğumuzu fark ettik. -Büyük olasılıkla daha önceki bir ikili birleşmeden doğmuş olan bir kara delik ebeveyninden kütle kara delik. "

GW190521 olarak adlandırılan yerçekimi dalgası sinyali 21 Mayıs 2019'da 03:02:29 UTC'de tespit edildi.

Sırasıyla Güneş'in kütlesinin 85 ve 66 katı olan iki kara delikten geldi.

İki kara delikten daha büyük olanı 'imkansız' kabul edilir. Gökbilimciler, 65 ila 130 güneş kütlesi arasındaki yıldızların çift dengesizliği adı verilen bir süreçten geçtiğini ve yıldızın parçalanarak geride hiçbir şey bırakmadığını tahmin ediyor.

Maryland Üniversitesi'nden bir bilim insanı olan Profesör Peter Shawhan, "Çiftteki daha büyük kara deliğin kütlesi, onu normal astrofizik süreçlerinden beklenmedik bir aralığa sokuyor" dedi.

"Kara deliklerin genellikle geldiği yer olan çökmüş bir yıldızdan oluşmak için çok büyük görünüyor."

ARC Center of Excellence for Gravitational Wave Discovery'de (OzGrav) araştırmacı olan Profesör Susan Scott, "Çarpışmanın oluşturduğu 'imkansız' kara delik, Güneş'in kütlesinin 100 ila 1.000 katı arasındaki kara delik çölünde yatıyor," dedi. Avustralya Ulusal Üniversitesi.

"Bu kütle aralığında orta kütleli bir kara deliğin ilk doğrudan gözlemini elde ettiğimiz için çok heyecanlıyız."

"Ayrıca, iki küçük kara deliğin birleşmesiyle orta kütleli kara deliklerin üretilebileceğini doğrulayan nasıl oluştuğunu da gördük."

Editör: TE Bilisim