Greta Thunberg de dahil olmak üzere önde gelen gençlik aktivistleri, “küresel iklim grevi” olarak adlandırdıkları eyleme günler kala, dünya liderlerinden iklim kriziyle mücadele için harekete geçmelerini talep eden gençleri Cuma günü kendilerine katılmaya çağırdılar.

18 yaşındaki Thunberg, Stockholm'deki evinden yaptığı video konferans görüşmesinde, "Bugünün liderleri defalarca geleceği umursamadıklarını gösteriyor - en azından öyle görünmüyor" dedi. “Biz gençleri dinlediklerini söylüyorlar ama belli ki dinlemiyorlar. Bunu şimdi bir kez daha kanıtladılar. Bu yüzden tekrar sokaklara döneceğiz.”

Thunberg'in Fridays for Future tarafından düzenlenen 24 Eylül etkinliği, dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde binlerce iklim mitingini birleştirmeyi umuyor.

Amacın, devam eden COVID-19 salgını sırasında iklim krizinin azalmadığını göstermek olduğunu söyledi.

“Pandemi nedeniyle çok garip bir buçuk yıl oldu, ancak elbette iklim krizimiz ortadan kalkmadı” dedi. "Şimdi eskisinden daha acil."

Thunberg, 2030 yılına kadar dünyanın sera gazı emisyonlarının 2010 seviyelerine kıyasla yüzde 16 oranında artacağını öngören yakın tarihli bir BM raporuna atıfta bulundu.

“Yok olmadığımızı, iklim eylemi ve iklim adaleti talep ettiğimizi göstermek için sokaklara geri döneceğiz” diye ekledi.

İklim aktivisti Greta Thunberg Pazartesi günü sanal bir basın toplantısında konuşuyor.  (Reuters Video aracılığıyla)
İklim aktivisti Greta Thunberg Pazartesi günü sanal bir basın toplantısında. (Reuters Video aracılığıyla)

Thunberg, bir soruya cevaben “Demokrasi sadece seçim günü değildir” dedi. "Sadece değişim için oy veremeyiz, aynı zamanda aktif demokratik vatandaşlar olmalıyız ve sokaklara çıkıp eylem talep etmeliyiz."

Onun sözleri, Salı günü New York'ta başlayacak olan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısının arifesinde ve Kasım ayında İskoçya'nın Glasgow kentinde yapılacak BM İklim Değişikliği Konferansı öncesinde geldi.

Thunberg, haftalık Fridays for Future mitingleri aracılığıyla iklim değişikliği konusunda farkındalık yaratma konusundaki çalışmalarıyla tanınan bir figür haline geldi.

2019'da 16 yaşındayken sıfır emisyonlu bir yatla Avrupa'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti ve New York'taki BM iklim zirvesinde dünya liderlerini küresel ısınmayla mücadelede daha fazlasını yapmadıkları için kınayan öfkeli ve tutkulu bir konuşma yaptı.

"İnsanlar acı çekiyor," dedi sonra. "İnsanlar ölüyor. Tüm ekosistemler çöküyor. Kitlesel bir yok oluşun başlangıcındayız ve tek konuştuğunuz şey para ve sonsuz ekonomik büyümenin peri masalları. Bu ne cüret!"

Editör: TE Bilisim