Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, üniversite öğrencilerinin yaşadıkları barınma sorununa ilişkin Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem KASAPOĞLU tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm konuyla ilgili şu açıklamayı gerçekleştirdi;

Sermaye gruplarına KDV ve vergi muafiyeti ve teşvik sunulurken öğrencilerin en temel hakları olan ücretsiz eğitim ve barınma hakkı gasp edilmektedir.

Üniversite yerleşme sonuçlarının açıklanması ve yüz yüze eğitim kararının alınmasıyla birlikte üniversite öğrencileri yurt ve barınma sorunuyla karşı karşıya kalmışlardır. Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtlarda kalamayan öğrenciler ev kiralarındaki artış ve özel yurtların pahalılığı nedeniyle eğitimlerini sürdürememe tehlikesiyle karşı karşıyadır. Öğrenciler seslerini duyurabilmek için parklarda sabahlıyorlar.

KYK yurtlarının kapasitesi artan öğrenci sayısına oranla yetersiz kalmaktadır. 2002-2003 eğitim ve öğretim yılında üniversite öğrenci sayısı 1 milyon 918 bin iken bugün bu sayı 8 milyonu aşmıştır. Buna karşın KYK yurtlarının kapasitesi 700 bin’dir. Her 11 üniversite öğrencisinden sadece birine barınma imkânı sağlanmaktadır.

Her yıl yüzbinlerce öğrenci barınma sorunu nedeniyle üniversiteyi terk etmek zorunda kalmaktadır. Özellikle kadın öğrenciler eğitimlerini tamamlayamamakta ve daha fazla mağdur olmaktadırlar. Öğrencilerin eğitimlerini tamamlayabilmeleri için KYK yurtlarının sayısı ve kapasiteleri arttırılmalı ve ücretsiz olarak sağlanmalı, yurtlara yerleşemeyen öğrencilerin kira, elektrik, su ve ısınma giderleri karşılanmalıdır.

Bu bağlamda;

  1. 2021-2022 eğitim ve öğretim döneminde KYK yurtlarına başvuran öğrenci sayısı kaçtır? Başvuruda bulunan öğrencilerin kaçı yurtlara yerleşememiştir?
  2. Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) bünyesinde bulunan yurtlara yerleşemeyen öğrencilerin barınma sorununun çözümü için herhangi bir çalışmanız var mıdır? Bu sorunun çözümü için yapılan çalışmalar nelerdir?
  3. KYK yurtlarının ücretsiz olması ve KYK yurtlarına yerleşemeyen öğrencilerin kira, elektrik, su ve ısınma giderlerinin karşılanması için herhangi bir çalışmanız olacak mıdır?
  4. Yurtlara yerleştirme süreçlerinde ayrımcılık, kayırmacılık ve torpil vakalarının önlenmesi amacıyla hangi denetim mekanizmaları işletilmektedir?
  5. Öğrenci sayısına göre yetersiz olan KYK yurtlarının sayısını ve kapasitesini arttırmak için herhangi bir çalışma yapılacak mıdır?
  6. KYK’ya bağlı yurtlarda Covid-19 salgınına karşı ne gibi önlemler alınmaktadır?
Editör: TE Bilisim