Kuzey ile barışı güvence altına almak, Moon'un Mayıs ayında sona erecek olan görev süresinin önemli bir hedefi oldu.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Pyongyang'ın iki ülke arasında bir barış ilanı sağlama çabalarına sessiz kalmasına rağmen, görevdeki son aylarını Kuzey Kore ile diplomatik bir atılım yapmak için kullanacağına söz verdi.

Moon, Pazartesi günü yaptığı son Yeni Yıl konuşmasında, Mayıs ayında beş yıllık görev süresinin sona ermesinden önce, “Sürdürülebilir barışı kurumsallaştırma çabalarını durdurmayacağım” dedi.

“Hükümet, Koreler arası ilişkilerin normalleşmesini ve barışa giden geri dönüşü olmayan bir yolu sonuna kadar sürdürecek. Diyalog çabalarının bundan sonraki yönetimde de devam etmesini temenni ediyorum” dedi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un , yılbaşında yaptığı konuşmada , ekonomiyi canlandırmaya ve insanların hayatlarını iyileştirmeye odaklandı . İşaretleme iktidarda 10 yıl , o resmen 1950-53 Kore Savaşı'nı sona beyanı veya ABD ile durduruldu Nükleer Silahlardan Arındırılması temaslarda bulunmak üzere Ay'ın aramaların bahsetmemiştir.

Moon , 2018 ve 2019'daki bir müzakere telaşı sırasında Kim ile biri Pyongyang'da olmak üzere birden fazla zirve gerçekleştirdi , ancak süreç, Kuzey'in nükleer silah cephaneliğini teslim etmesi yönündeki uluslararası talepler ve Pyongyang'ın Washington ve Seul'e gevşeme çağrısı üzerindeki anlaşmazlıklar arasında bocaladı. yaptırımlar ve diğer “düşmanca politikaları” bırakın.

Moon, durmuş görüşmeleri yeniden canlandırmanın bir yolu olarak bir “ savaş sonu deklarasyonu ” yayınlıyor ve yönetimi arka kanaldaki tartışmaları ima ediyor.

Ancak Kuzey Kore, son baskıya kamuoyu önünde yanıt vermedi ve ABD, fikri desteklediğini ancak zamanlaması konusunda Güney ile aynı fikirde olmayabileceğini söyledi.

Moon, "Hâlâ gidilecek uzun bir yol olduğu doğru" dedi, ancak iki Kore'nin ilişkileri geliştirmesi durumunda uluslararası toplumun da bunu takip edeceğini savundu.

Moon, Kuzey Kore'ye erişiminin Güney'i daha güvenli hale getirmeye yardımcı olan büyük bir askeri yığınak sayesinde mümkün olduğunu söyledi.

"Barış, güçlü güvenlikle mümkündür” dedi.

Moon, konuşmasında devam eden COVID-19 pandemisinden de bahsetti, ülkenin sağlık çalışanlarına minnettarlığını dile getirdi ve ölenlere ve ailelerine başsağlığı diledi.

Başkan, koronavirüsün Omicron varyantının ortaya çıkması nedeniyle rehavete karşı uyarıda bulunmasına rağmen, “krizden tamamen kurtularak 2022 yılını normalleşmenin ilk yılı yapacağını” söyledi.

Güney Kore, geçen ay günlük vakaların yaklaşık 8.000'e yükseldiğini gördü, ancak sosyal mesafe ve diğer halk sağlığı girişimleriyle ilgili daha sıkı kurallar yayılmayı yavaşlatmaya yardımcı oldu.

Kuzey, 2020'nin başlarında pandeminin başlangıcında katı sınırları kapattı ve hiçbir virüs vakası olmadığını savunuyor.

Editör: TE Bilisim