Güneydoğu Asya ülkelerinin dışişleri bakanları, ölümcül şiddeti bastırmak ve tırmanan siyasi krizin üstesinden gelmek için bir kanal açmak amacıyla Salı günü Myanmar'ın iktidar ordusuyla özel bir toplantı için hazırlandı.

Görüşmeler, ordunun bir ay önce Aung San Suu Kyi’nin seçilmiş hükümetini kaldırmasından bu yana en kanlı huzursuzluk gününden iki gün sonra gerçekleşecek ve Myanmar'da öfke ve kitlesel sokak protestoları bugünde devam edecek.

2 Mart Salı günü erken saatlerde, protestocuların bir başka büyük gösteri olacağını açıkladıktan sonra sokaklar büyük ölçüde sessizdi. Bazıları protestoların yaşandığı yerlerde olmak üzere çok sayıda alışveriş merkezi kargaşa nedeniyle kapandığını duyurdu.

Tanıklar, polisin Pazartesi günü Yangon'daki yüzlerce protestocuyu dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve şok bombası attığını ve daha sonra yan sokakları tarayarak plastik mermi kullandığını söyledi.

Bir haber spikeri tarafından devlet televizyonunda okunan sözlerinde, cunta lideri Kıdemli General Min Aung Hlaing, protesto liderlerinin ve "azmettiricilerin" cezalandırılacağını ve çalışmayı reddeden memurlara karşı eylemle tehdit edileceğini söyledi.

Min Aung Hlaing, yeni seçimler düzenleme ve iktidarı kazanana verme sözü verdi, ancak net bir zaman çerçevesi vermedi.

1 Şubat'taki darbesi, Myanmar'ın yaklaşık 50 yıllık askeri yönetimin ardından demokrasiye yönelik geçici adımlarını durdurdu ve Amerika Birleşik Devletleri ve diğer Batı ülkelerinden kınama ve yaptırımlara yol açtı ve komşuları arasında artan endişeler ortaya çıktı.

Editör: TE Bilisim