Genel Sekreter  Pazartesi günü, Abu Dabi Uluslararası Havalimanı'na ve yakınlardaki Musaffah  sanayi bölgesine düzenlenen ve çok sayıda sivil can kaybına yol açan ve resmi olarak Ensar Allah olarak bilinen Yemen merkezli Husi isyancı grubu tarafından üstlenilen saldırıları kınadı. 

Haber ajanslarına göre, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkentindeki bir petrol tesisini hedef alan drone saldırısında üç kişi hayatını kaybetti. Kentin uluslararası havaalanındaki saldırı yangına yol açtı. 

Bazıları da yaralandı ve bildirildiğine göre hafiften orta dereceye kadar yaralandı.

'Askeri çözüm yok'

António Guterres yaptığı açıklamada, sivillere ve sivil altyapıya yönelik saldırıların uluslararası insancıl hukuk tarafından yasaklandığını hatırlattı.

Genel Sekreter ayrıca Yemen'de yaklaşık altı yıldır devam eden çatışmaya dahil olan tüm tarafları azami itidal göstermeye ve bölgede artan gerilimler arasında herhangi bir tırmanışı önlemeye çağırdı. 

BM'nin 2015'te savaşın başlamasından bu yana belirttiği gibi, “  Yemen'deki çatışmaya askeri bir çözüm yok ” dedi.

O yıl, güneyde BAE de dahil olmak üzere uluslararası kabul görmüş Hükümeti destekleyen Suudi liderliğindeki bir koalisyon ile başkent Sana'a'yı hala kontrol eden Husi silahlı hareketi arasında çatışmalar yoğunlaştı. 

Bay Guterres ayrıca tarafları Özel Elçisi  Hans Grundberg ile “yapıcı ve ön koşulsuz” ilişki kurmaya ve siyasi süreci ilerletmek ve çatışmayı sona erdirmek için kapsamlı müzakere edilmiş bir anlaşmaya varmak için yaptığı arabuluculuk çabalarına da çağırdı. 

'Gerçek siyasi irade' anahtardır

Daha geçen hafta, Özel Elçi Güvenlik Konseyi'ne savaşı sona erdirmek ve kalıcı bir barış sağlamak için "gerçek siyasi irade, sorumlu liderlik ve tüm nüfusun çıkarlarına bağlılığın gerekli olduğunu" söyledi. 

Bu arada, insani kriz dünyanın en kötüsü olmaya devam ediyor.

Şu anda, Yemen nüfusunun yarısından fazlası – yaklaşık 16,2 milyon insan – akut açlıkla karşı karşıya ve beş yaşın altındaki 2,3 milyon çocuk yetersiz beslenme riskiyle karşı karşıya.

Aralık ayında, Dünya Gıda Programı ( WFP )  , 13 milyon Yemenliye gıda yardımı sağlamaya devam etmek için fonlarının tükenmekte olduğu konusunda uyardı  .

Ajans, Ocak ayından itibaren Yemen'de aç kalan sekiz milyon kişinin gıda tayınlarında indirime gidileceğini, kıtlığa sürüklenme riskiyle karşı karşıya olan beş milyon kişinin ise tam tayınla kalacağını söyledi.

WFP'nin Mayıs ayına kadar Yemen'deki en savunmasız kişilere yardım etmeye devam etmesi için 813 milyon dolara ihtiyacı var.

Editör: TE Bilisim