BM başkanı Çarşamba günü yaptığı açıklamada , Ukrayna'daki savaş şiddetlenirken, hızla yükselen enerji fiyatlarının yüz milyonlarca insan için varoluşsal bir yaşam maliyeti krizini artırdığını söyledi.

Genel Sekreter António Guterres , büyük petrol ve gaz şirketlerinin fiyatlar yükselirken "rekor kar" rapor etmesinin "ahlaksız" olduğunu söyledi.

"En büyük enerji şirketlerinin bu yılın ilk çeyreğinde toplam karı 100 milyar dolara yakın" diyen Bakan, hükümetleri "bu aşırı kârları vergilendirmeye ve toplanan fonları bu zor zamanlarda en savunmasız insanları desteklemek için kullanmaya" çağırdı. ”.

Yeşil enerjinin finansmanı

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından BM şefi tarafından kurulan GCRG'den alınan özet, hükümetlerin kamu tarafından finanse edilen nakit transferleri ve savunmasız toplulukları korumaya yönelik indirim politikaları gibi enerji çözümleri için etkin finansman bulmasını tavsiye ediyor. en büyük petrol ve gaz şirketleri, aynı zamanda daha uygun maliyetli yenilenebilir kaynaklara geçişi savunuyorlar.

Bununla birlikte, artan enerji maliyetlerinin gelişmekte olan ülkeleri, özellikle de en savunmasız toplulukları enerji piyasalarından daha fazla fiyatlandırabileceğini belirtiyor.

COVID-19 pandemisinden bu yana, zaten yaşam maliyeti krizinin yükünü çeken ülkeler, uygun fiyatlı enerjiye erişimde büyük zorluklar yaşamaya devam ediyor.

'Çalışılabilir seçenekler' eksik

GCRG özetinde, fiyatlar yükselmeye devam ederken, yalnızca zengin ülkelerin enerjiye erişimini karşılayabildiği potansiyel bir “yakıt kapışması” daha endişe verici bir durum.

“ Hükümetler, kötüleşen enerji yoksulluğu seviyelerini veya enerji erişimini tamamen kaybetmekten kaçınmak için en savunmasız nüfuslarını desteklemek için mali alana ihtiyaç duyuyorlar .

“Gelişmekte olan ülkeler yenilenebilir kaynaklara yatırım yapmak için sebeplerden yoksun değiller. Birçoğu, fırtınalar, seller ve kuraklıklar dahil olmak üzere iklim krizinin ciddi etkileriyle yaşıyor” dedi.

“Onlarda eksik olan somut, uygulanabilir seçeneklerdir”.

Yenilenebilir kaynaklara geç

Özet , BM, Rusya, Türkiye ve Ukrayna arasında, Ukrayna'nın Karadeniz limanlarından dünya pazarlarına tahılın ticari sevkiyatına izin vermek için imzalanan Karadeniz Tahıl Girişimi anlaşmasının hemen ardından geliyor.

Ve Ukrayna savaşının ve neden olduğu küresel enerji krizinin, enerji esnekliğinin ve yenilenebilir enerji geçişi için daha güçlü bir itişin gerekli olduğunun açık bir hatırlatıcısı olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

Bununla birlikte, Genel Sekreter tarafından belirtildiği gibi , geçişten etkilenenler için sosyal koruma önlemlerini ve yenilenebilir enerjileri destekleyecek malzemeleri içeren politikalar yürürlükte ve hazır olmalıdır.

Özet, krizi azaltmak için kısa vadeli politikalar ve koruma önlemlerinin kullanılması gerektiğini, orta ila uzun vadede ise yenilenebilir enerjinin net sıfır hedeflerine ulaşmak, enerji yoksulluğuyla mücadele etmek, küresel enerjiyi artırmak ve çeşitlendirmek için savunulması gerektiğini vurguluyor. karışım.

Ancak bu, küresel yatırımda önemli bir artış gerektiriyor.

BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı ( UNCTAD ) Genel Sekreteri ve GCRG kısa koordinatörü  Rebeca Grynspan, “ Gelişmekte olan ülkeler ve dünyanın enerji yoksulları için finansmanı ve teknoloji transferini artırmalıyız” dedi.

Fırsatlar bol

Özet, 2030 yılına kadar iddialı bir yenilenebilir enerji geçişinin yenilenebilir enerji ve diğer enerji geçişi ile ilgili sektörlerde ek 85 milyon iş yaratabileceğini destekliyor.

Ve yenilenebilir enerji üretimi, mevcut teknolojik gelişme sayesinde en kısa kurulum süresi ile genellikle en düşük maliyetli seçenektir ve ülkelere enerji güvenliği sağlarken, gelecekte değişken fosil yakıt fiyatlarına maruz kalma riskini de azaltır.

Bayan Grynspan, “ Yenilenebilir enerji çoğu zaman en ucuz ve birçok ülke için en hızlı elektrik kaynağı dağıtımıdır ” dedi.

“Ancak bu, yalnızca tedarik zincirlerinin iyi ve darboğazlar olmadan çalışmasını sağlarsak doğrudur; işgücünün doğru becerilere sahip olduğu ve ilk yatırımlar için yeterli fon sağlanacağı”.

Editör: TE Bilisim