Pazartesi günü Lizbon'da düzenlenen  BM Okyanus Konferansı'nda  , BM Genel Sekreteri António Guterres, uluslararası toplumu denizlerimizin korunması ve muhafaza edilmesi konusunda taahhütte bulunmaya ve birleşmeye çağırdı.

Konferansın üst düzey açılışında  konuşan Bay Guterres, gidişatın tersine dönmesini sağlamak için dört tavsiye.

Bunlar arasında, BM başkanı , denize bağlı ekonomilere sürdürülebilir bir şekilde yatırım yapılmasının acil ihtiyacının altını çizdi  .

Portekiz ve Kenya'nın ortak ev sahipliğinde gerçekleştirilecek etkinlik , dünya okyanuslarının, denizlerinin ve deniz kaynaklarının karşılaştığı  zorlukları  ele alan bir platform olacak  .

Portekizli şair Fernando Pessoa'dan alıntı yapan Bay Guterres,   konferansın  tüm Üye Devletler için  bir birlik anını  temsil etmesini umduğunu söyledi.

Okyanus  ve acil durum

Okyanusun hepimizi birbirine bağladığının altını çizen Genel Sekreter Guterres, okyanusu hafife aldığımız için bugün bir "Okyanus Acil Durumu" ile karşı karşıya olduğumuzu ve gidişatın döndürülmesi gerektiğini söyledi.

Bay Guterres, “ Okyanusu önemsemememiz, 2030 Gündeminin tamamında dalgalanma etkilerine sahip olacak ” dedi.

Paylaşılan gelecek için hayati önem taşıyan sağlıklı  denizler

Beş yıl önce  New York'ta  yapılan son  BM Okyanus  Konferansı'nda delegeler  okyanus sağlığındaki düşüşü tersine çevirmek için çağrıda bulundular.

BM başkanı, o zamandan beri, okyanusları boğan küresel plastik atık  krizini ele almak için müzakere edilen yeni anlaşmalarla  ve  BM Sürdürülebilirlik için Okyanus Bilimi On Yılı doğrultusunda bilimdeki ilerlemelerle bazı ilerlemeler kaydedildiğini savundu. Geliştirme (2021-2030 ).

"Ama hayallere kapılmayalım. Hepimizin birlikte yapması gereken daha çok şey var ” diyen Guterres,  dört  temel  tavsiyeyi özetlemeden önce vurguladı:

1.Sürdürülebilir okyanus ekonomilerine yatırım yapın

Bay Guterres, paydaşları , uzun vadeli finansman yoluyla  gıda, yenilenebilir enerji ve geçim kaynakları için sürdürülebilir okyanus ekonomilerine yatırım yapmaya  çağırdı ve  onlara 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefinden ( SKH'ler )   en az desteği 14 numaralı Hedefin  aldığını hatırlattı.  SDG'lerden herhangi biri.

BM Genel Sekreteri , “Sürdürülebilir okyanus yönetimi, okyanusun şu anda olduğundan altı kat daha fazla gıda üretmesine ve 40 kat daha fazla yenilenebilir enerji üretmesine yardımcı olabilir”  dedi.

2.Replika te oc ean başarısı

İkincisi, diye devam etti, “ okyanus, daha büyük iyiliğimiz için küresel ortak kaynakları nasıl yönetebileceğimiz konusunda bir model haline gelmeli  ; ve bu, hem karadan hem de denizden kaynaklanan her türlü deniz kirliliğinin önlenmesi ve azaltılması anlamına gelir”.

Bu  , etkili alan bazlı koruma önlemlerinin ve entegre kıyı bölgesi yönetiminin ölçeğinin büyütülmesini gerektirecektir.

3.İnsanları koru

BM başkanı ayrıca,  iklim değişikliğini ele alarak ve iklime dayanıklı kıyı altyapısına  yatırım yaparak  okyanusların ve  yaşamları ve geçim kaynakları onlara bağlı olan insanların  daha fazla korunması  çağrısında bulundu  . 

Denizcilik sektörü 2050 yılına kadar net sıfır emisyon taahhüt etmeli ve bu taahhütleri uygulamak için güvenilir planlar sunmalıdır. Ve mangrovlar, sulak alanlar ve mercan resifleri gibi kıyı ekosistemlerini restore etmeye ve korumaya daha fazla yatırım yapmalıyız”  diye  vurguladı Bay Guterres .

 Tüm Üye Devletleri , önümüzdeki beş yıl içinde tam erken uyarı sistemi kapsamı hedefine ulaşmak için yakın zamanda başlatılan  girişime katılmaya davet  eden  Bay Guterres  , bunun kıyı topluluklarına ve geçim kaynakları erken uyarı koruma önlemlerine bağlı olanlara ulaşmaya yardımcı olacağını söyledi.  denizde. 

4.Daha fazla bilim ve yenilik

Son olarak, Bay Guterres, bizi “ küresel okyanus eyleminin yeni bir aşaması” olarak adlandırdığı şeye itmek için daha fazla bilim ve yeniliğe duyulan ihtiyacın altını çizdi .

"Herkesi 2030 yılına kadar deniz tabanının yüzde 80'inin haritasını çıkarma hedefine katılmaya davet ediyorum. Özel sektörü okyanus araştırmalarını ve sürdürülebilir yönetimi destekleyen ortaklıklara katılmaya teşvik ediyorum. Ve hükümetleri okyanus sağlığının iyileştirilmesi konusundaki hırs seviyelerini yükseltmeye çağırıyorum”.

 “Okyanus bizi her yere götürür” anlamına gelen “Bahari itatufikisha popote” bir Swahili atasözü ile bitiren Bay Guterres, tüm insanları okyanus eylemine söz vermeye çağırdı .

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Portekiz'in Lizbon kentinde düzenlenen BM Okyanus Konferansı'nın Gençlik ve Yenilik Forumu'nda konuşuyor.BM Fotoğraf / Eskinder DebebeBM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Portekiz'in Lizbon kentinde düzenlenen BM Okyanus Konferansı'nın Gençlik ve Yenilik Forumu'nda konuşuyor.

Okyanusa dön

BM Genel  Kurulu  Başkanı Abdulla Shahid Lizbon'da dinleyicilere hitaben yaptığı konuşmada   , okyanusun hepimizi birbirine bağladığını ve Konferansın küresel taahhütleri gösterme yeri olacağını söyledi.

Bir Maldivli olarak Başkan, “Ben Okyanusun çocuğuyum (…) ama her gün mavi ufka bakan bizlerin ötesinde, insanlığın tamamı aldığımız oksijenin yarısı için okyanusa güveniyor. Bu yüzden bu hafta buradayız, bizi tüm varlığımız boyunca taşıyan bir kaynağı temsil ediyoruz”.

“Okyanusumuz, geleceğimiz: eylem çağrısı” başlıklı bildirgenin Cuma günü kabul edilmesi bekleniyor.

Kenya ve Portekiz ev sahibi

 1 Temmuz'a kadar sürecek olan Konferansa  başkanlık edecekler  ,  Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Muigai Kenyatta ve Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa.

“Finansman seçenekleri ve yolları konusunda net bir anlayışla Lizbon'dan ayrılmayı umuyoruz. Okyanus gezegenimizdeki en az takdir edilen kaynaktır ” diyen Başkan Kenyatta,  gençlerin tartışmanın  en ön sırasında olması gerektiğini  ve  çözümün bir parçası olduklarını vurguladı. 

Genel kurulda konuşan Başkan Rebelo de Sousa, okyanusun   Portekiz'in   bugünkü  haline dönüştürülmesinde çok önemli olduğu  için Lizbon'un Okyanus Konferansı için doğru yer olduğunu söyledi.

Yeni UNEP şampiyonu 'Aquaman' Momoa

Film yıldızı ve okyanus aktivisti Jason Momoa, Pazartesi günü BM Okyanus Konferansı'nda BM Çevre Programı'nın ( UNEP ) Su Altında Yaşam Savunucusu olarak belirlendi.

Sustainable Coastlines Hawaii  ve  rePurpose Global ile çalışan Aquaman aktörü,  okyanus sağlığını geliştirme sorumluluğunun kendisine emanet edildiği için ne kadar alçakgönüllü hissettiğini açıkladı: "Bu atamayla, okyanusu ve güzel mavi gezegenimizdeki tüm canlılar, bizim neslimiz ve gelecek nesiller için.” 

Bay Momoa, BM Okyanus Özel Elçisi Peter Thomson'dan “Doğa Batonunu” aldığı Gençlik ve Yenilik Forumu öncesinde açıklamalarda bulundu. Aquaman yıldızı daha sonra sopayı gençlik temsilcilerine teslim etti ve onlar da BM Genel Sekreteri'ne iletti.

Hafta boyunca, UN News size Konferans hakkında günlük haberlerin yanı sıra buradan erişebileceğiniz röportajlar, podcast'ler ve özellikler  sunacak .

Editör: TE Bilisim