Genel Sekreter António Guterres, Salı günü İspanya'nın Malaga kentinde başlayan BM destekli bir terörle mücadele toplantısına verdiği demeçte, teröre verilen yanıtların etkinliklerini sağlamak için hukukun üstünlüğüne, insan haklarına ve cinsiyet eşitliğine dayanması gerektiğini söyledi. 

Guterres , Yüksek Düzeyli Uluslararası İnsan Konferansı'na verdiği bir video mesajında , "Ahlaki bir görev, yasal bir zorunluluk ve stratejik bir zorunluluk olarak - hadi insan haklarını ait oldukları yere koyalım: Terörle mücadelede en önde ve merkezde" dedi . Haklar, Sivil Toplum ve Terörle Mücadele . 

İki günlük etkinlik, dünya genelinde artan terör tehdidi ve bunun sonucunda ilgili mevzuat ve politikalarda meydana gelen artış zemininde gerçekleşiyor. 

İnsan haklarına saldırı 

Konferans sırasında hükümetler, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum ve insan hakları savunucuları, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne uygun terör tepkilerinin nasıl formüle edileceğini ve sivil toplumun terörle mücadele çabalarına anlamlı katılımının nasıl sağlanacağını inceleyecek. 

“Bu toplantı temel bir gerçeği yansıtıyor. Terör sadece masum insanlara yönelik bir saldırı değildir. Bu, insan haklarına topyekün bir saldırıyı temsil ediyor” dedi. 

Tehdit büyüyor ve küresel, diye ekledi, Afrika'da DAEŞ ve El Kaide'nin devam eden genişlemesi ve Afganistan'da yeniden canlanan terör gibi örnekler sıraladı. 

BM başkanı aşırılık yanlısı grupların kadınları ve kızları cinsel şiddet de dahil olmak üzere toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle nasıl hedeflediklerini, teröristlerin de teknolojiyi “bir düğmeye dokunarak yalanları, nefreti ve bölünmeyi yaymak ve ihraç etmek” için nasıl kullandıklarından bahsetti. 

Bu arada, yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve kültürel ve dini hoşgörüsüzlük hızlanıyor. 

Temel değerleri yeniden onaylayın 

Bay Guterres, aynı zamanda terörizme verilen küresel tepkilerin işleri daha da kötüleştirebileceği konusunda uyardı. 

“Güvenlik adına, insani yardım genellikle engelleniyor ve bu da insanların çektiği acıları artırıyor. Sivil toplum ve insan hakları savunucuları, özellikle kadınlar susturuluyor. Terör ve şiddetten kurtulanlar, hayatlarını yeniden inşa etmek için ihtiyaç duydukları destek ve adalete erişimden yoksun bırakılıyor” dedi. 

Genel Sekreter, sağlık, eğitim, koruma, cinsiyet eşitliği ve herkesin erişebileceği adalet sistemlerine yatırım yapmak da dahil olmak üzere temel değerlere bağlılığın yeniden teyit edilmesi çağrısında bulundu. 

Bu aynı zamanda insani eylemlerin korunmasını, uluslararası hukuka saygı gösterilmesini ve "sivil topluma - özellikle de kadınlara - terörle mücadele çabalarına anlamlı bir şekilde katılmaları için kapı açılmasını" içermelidir. 

Uzun vadeli çabaların sağlanması 

Üst düzey konferans, BM Terörle Mücadele Ofisi ( UNOC T) ve İspanya tarafından ortaklaşa düzenleniyor. 

BM Terörle Mücadeleden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Vladimir Voronkov açılış konuşmasında , “terörle mücadele insan haklarının korunmasına yardımcı olur, ancak ancak terörle mücadele sırasında insan hakları korunursa” vurguladı.  

Ayrıca, güvenlik güçlerinin sert ve ayrım gözetmeyen tepkilerini kışkırtmaya çalıştıkları için insan haklarının ihlali veya kötüye kullanılmasının yalnızca teröristlerin eline geçtiğini de sözlerine ekledi. 

“Teröristler bunu, hükümetlerin kendi vatandaşlarını koruma yeteneğine olan kamu güvenini sarsmak amacıyla yapıyorlar. Bu nedenle insan hakları temelli bir yaklaşım, terörle mücadele girişimlerine meydan okumayı veya engellemeyi amaçlamaz” dedi. 

Aksine, etkili, uzun vadeli ve sürdürülebilir terörle mücadele çabalarını sağlamak esastır” dedi. 

Küresel Strateji 

Konferans, geçen yıl insan hakları ve sivil toplum ortakları ile yine UNOCT ve İspanya tarafından bir araya getirilen sanal bir diyalogu takip ediyor.   

Birkaç tematik oturum, terörle mücadele çabaları bağlamında insan hakları, hukukun üstünlüğü ve ilkeli insani eylem gibi konulara odaklanacak; ve terör mağdurları ve hayatta kalanlar için destek. 

Açılıştan önce , BM Küresel Terörle Mücadele Stratejisinin dengeli bir şekilde  uygulanmasına yönelik ivmeyi ve kararlılığı hızlandırmak için bir çalıştay ve altı yan etkinlik düzenlendi .

BM Genel Kurulu tarafından 2006 yılında kabul edilen strateji, Devlet kapasitesini terör tehditlerine karşı koymaya ve BM Sisteminin terörle mücadele faaliyetlerini daha iyi koordine etmeye kadar değişen önlemleri içeriyor. 

Açılış töreninde bir konuşma yapan İspanya Dışişleri Bakanı José Manuel Albares Bueno da konferans için büyük umutlar dile getirdi.  

“Temaların çeşitliliği, İspanya tarafından ortaklaşa düzenlenen ve geçen yıl Haziran ayında Genel Kurul tarafından oybirliği ile kabul edilen yedinci gözden geçirmesinde Küresel Terörle Mücadele Stratejisinin kapsamlı doğasının gerçek bir yansımasıdır” dedi. 

Editör: TE Bilisim