Haiti Başbakanı Ariel Henry Salı günü, Temmuz ayında Başkan Jovenel Moise'e düzenlenen suikastla ilgili olarak başbakan aleyhinde suçlamada bulunan başsavcısını görevden aldı. 

Henry'nin Bed-Ford Claude'u kovma kararı, savcının Moise cinayetini araştıran yargıçtan başbakanı davaya karışmakla suçlamasını istemesinden saatler sonra geldi .

Başbakan, halka dağıtılan bir mektupta, "Görevinize son verilmesine karar verildiğini size bildirmekten memnuniyet duyuyorum" dedi. 

Port-au-Prince'de hükümet komiseri olan Claude - federal bir savcının eşdeğeri - cinayetten sonraki saatlerde Henry'nin ana şüphelilerden biriyle yaptığı iddia edilen telefon görüşmeleri nedeniyle talepte bulunmuştu.

Claude, bir Port-au-Prince mahkemesine hitaben yazdığı resmi bir mektupta, "Bay Henry'nin yargılanmasının ve onun doğrudan iddianamesinin talep edilmesinin uygunluğuna (benim) kanaatimi oluşturan yeterli uzlaşmacı unsurlar var," diye yazdı.

Göç idaresi müdürüne gönderilen ikinci bir mektupta Claude, Henry'nin "Cumhurbaşkanı'na yönelik ciddi suikast varsayımları nedeniyle" ada ulusunu terk etmesinin yasaklanmasını istedi.

Siyasi ve kamuoyunda tartışmalı bir figür olan Moise, 6-7 Temmuz tarihleri ​​arasında bir gecede Haiti'nin başkentindeki özel konutuna silahlı bir grubun girmesi sonucu öldürüldü.

Henry'nin, Moise'nin öldürülmesinden sadece birkaç saat sonra, cinayetle bağlantılı olarak aranan eski bir hükümet yetkilisiyle yaptığı iddia edilen konuşmalarla ilgili davada sorguya çekilmesi istenmişti.

'Çevirme taktikleri'

Polis, adalet bakanlığının yolsuzlukla mücadele biriminde çalışan eski yetkili Joseph Felix Badio'yu aramaya devam ediyor.

Badio, 7 Temmuz'un erken saatlerinde, cumhurbaşkanı silahlı kişiler tarafından vurularak öldürüldükten sonra, Henry'yi iki kez aradığında, iddiaya göre Moise'nin evinin yakınındaki bölgeye kadar izlendi.

Claude, hakime yazdığı mektupta, aramaların toplam yedi dakika sürdüğünü söyledi. Ayrıca bir hükümet yetkilisinin geçen ay tweet attığını ve Henry'nin Badio ile hiç konuşmadığını iddia ettiğini kaydetti.

Henry, Moise tarafından cumhurbaşkanının ölümünden günler önce başbakan olarak seçildi ve 20 Temmuz'da yemin ederek ülkenin korkunç güvenlik durumunu iyileştirme ve uzun süredir ertelenen seçimler düzenleme sözü verdi.

Bir başbakan, cumhurbaşkanı izin vermedikçe yasal olarak sorgulanamaz, ancak Moise'nin öldürülmesinin ardından Haiti'de bir cumhurbaşkanı yok.

Şimdiye kadar, 18 Kolombiyalı ve iki Haiti asıllı Amerikalı olmak üzere 44 kişi , suikast soruşturmasıyla ilgili olarak tutuklandı. Saldırıda cumhurbaşkanının güvenlik görevlilerinin hiçbiri yaralanmadı.

Cumartesi günü Henry, daha önce sorgulanması talebini eleştirdi: "Karışıklık yaratmak ve adaletin sakince rotasını izlemesini engellemek için tasarlanan bu oyalayıcı taktikler geçerli olmayacak."

"Gerçekten suçlu olanlar, Başkan Jovenel Moise'nin iğrenç suikastının beyni olanlar ve bunu emredenler bulunacak, adalete teslim edilecek ve eylemlerinden dolayı cezalandırılacak."

Editör: TE Bilisim