BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Haiti'nin güneybatısındaki şiddetli yağışların ardından meydana gelen felç edici bir depremin yaklaşık 540.000 çocuğu yaşamı tehdit eden su kaynaklı hastalıklar riskiyle karşı karşıya bıraktığı konusunda uyardı.

UNICEF Haiti Temsilcisi  Bruno Maes  yaptığı açıklamada , "Depremden etkilenen binlerce çocuk ve ailenin hayatı, güvenli su, sanitasyon ve hijyene erişimleri olmadığı için artık risk altında" dedi .

14 Ağustos'ta Karayip ada devletini kasıp kavuran 7,2 büyüklüğündeki bir  depremi  günler sonra, acıları şiddetlendiren ve yıkımı artıran Tropikal Depresyon Grace izledi.

Her gün artan tehdit

UNICEF'e göre, güneybatı Haiti'de barınma, içme suyu ve hijyen tesislerine erişimi olmayan yarım milyondan fazla çocuk, akut solunum yolu enfeksiyonları, ishalli hastalıklar, kolera ve sıtma tehdidi altında.

Bay Maes, "Haiti'de Şubat 2019'dan beri kolera bildirilmedi, ancak acil ve daha sıkı önlem alınmadan kolera ve diğer su kaynaklı hastalıkların yeniden ortaya çıkması gün geçtikçe artan gerçek bir tehdittir" dedi.

UNICEF, uluslararası toplumu insani müdahale için acilen ek fon sağlamaya ve Haiti'de su kaynaklı hastalıkların ortaya çıkmasını önlemeye çağırıyor.

14 Ağustos'tan önce, ülkenin depremden en çok etkilenen üç bölümündeki sağlık tesislerinin yalnızca yarısından fazlasının su hizmetlerine temel erişimi vardı.

Sonrasında, kısmen deprem nedeniyle evleri çöken binlerce kişi sanitasyona erişimini kaybettiğinden, bu üç bölümdeki insanların yaklaşık yüzde 60'ı güvenli sudan yoksundur. 

Adım atmak, adım atmak

Ulusal Su ve Sanitasyon Müdürlüğü (DINEPA) ve diğer ortaklarla birlikte UNICEF, etkilenen ailelerin su, sanitasyon ve hijyen tesislerine (WASH) erişimini iyileştirmeyi amaçlamaktadır.

Ajans halihazırda altı su arıtma tesisi, su kamyonları ve yirmi iki mesane konteyneri aracılığıyla 73.600 kişiye temiz su sağlıyor. Bunun yanı sıra 35.200'den fazla kişiye ev tipi su arıtma ürünleri, su deposu, el yıkama cihazları ve hijyen pedleri de dahil olmak üzere hijyen kitleri verildi.

UNICEF, etkilenen nüfusa güvenli içme suyu sağlayan tek BM kuruluşudur ve WASH desteğiyle 500.000 kişiye ulaşmayı hedeflemektedir.

Yine de Bay Maes, “Daha güvenli içme suyu sağlama çabalarımız, etkilenen tüm bölgelerdeki acil ihtiyaçları karşılamıyor” dedi.

savunulamaz durum

Bu arada, devam eden siyasi istikrarsızlık, sosyo-ekonomik kriz ve artan gıda güvensizliği, Temmuz ayı başlarında Başkan Jovenel Moïse'nin suikastıyla sarsılan ülkeyi rahatsız etmeye devam ediyor.

UNICEF temsilcisi “Bazı Haiti topluluklarında sabırsızlık ve bazen hayal kırıklığı artıyor ve bu anlaşılabilir bir durum. Ancak yardım operasyonlarını engellemek yardımcı olmaz” dedi

“Geçtiğimiz birkaç gün içinde, zeminde gerginlikler ortaya çıktığından, temel hijyen maddelerinin birkaç dağıtımı geçici olarak askıya alınmak zorunda kaldı. Mali kısıtlamalarla birlikte, güvensizlik şu anda hayat kurtaran faaliyetlerimizi yavaşlatıyor” dedi.Haiti'yi kasıp kavuran 7,2 büyüklüğündeki bir depremi günler sonra Karayip Ada Devleti'ndeki nüfusu yok eden Tropical Depression Grace izledi.IFRCHaiti'yi kasıp kavuran 7,2 büyüklüğündeki bir depremi günler sonra Karayip Ada Devleti'ndeki nüfusu yok eden Tropical Depression Grace izledi.

yardım çağrısı

UNICEF, çete bağlantılı şiddet ve ülke içinde yerinden edilme , COVID-19 pandemisi ve Haiti-Dominik göç akınına karşı yerel makamları insani yardım kuruluşlarının depreme yardım etmesi ve depremde faaliyet göstermesi için güvenli koşulları sağlamaya çağırıyor.

2021 için yapılan 48,8 milyon dolarlık başvuruya ek olarak, BM ajansı şimdi depreme ve ülke içinde yerinden edilmiş kişilere müdahaleleri artırmak için çocuklar için 73,3 milyon dolarlık insani yardım talep ediyor.

Şimdiye kadar, bu fonun yüzde birinden daha azı alındı.  

Editör: TE Bilisim