Askeri kıyafetler içindeki tabut taşıyanlar, son Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise'nin cesedini, hâlâ gizemini koruyan bir suikastta evinde vurularak öldürüldükten iki hafta sonra, Cuma günü cenazesi yapılırken kapalı bir tahta tabutta taşıdı.

Taşıyıcılar cilalı tabutu çiçeklerle süslü bir kürsüye yerleştirdiler. Bir Roma Katolik rahibi tabutu kutsadı ve bir Haiti bayrağı açıldı.

ABD Başkanı Joe Biden'in Batı Yarımküre başdanışmanı da dahil olmak üzere yabancı devlet adamları, Moise'a saygılarını sunmak için Cap-Haitien'e uçtu ve bu hafta Haiti'de düzenlenen bir dizi anma törenine katılan yas tutanlara katıldı.

Moise, 7 Temmuz'da şafaktan önce Port-au-Prince'deki evinde vurularak öldürüldü ve Karayip ülkesinde zaten yoksulluk ve kanunsuzlukla mücadele eden bir siyasi kriz başlattı.

Moise'nin öfkeli destekçilerinin protestoları, öldürülen liderin memleketi olan kuzeydeki Cap-Haitien kentini Perşembe günü üst üste ikinci gün, işçiler cenaze törenine hazırlanırken sarstı.

Protestocular Perşembe öğleden sonra yolları kapatmak için lastikleri ateşe verirken, işçiler yüksek duvarlarla çevrili birkaç dönümlük tozlu bir arazide Moise'nin mozolesine tuğla bir yol döşedi.

Moise'nin ailesi tarafından tutulan ve bir çocuk olarak yaşadığı arazide yer alan, kısmen inşa edilmiş mezar, meyve ağaçlarının gölgesinde, Moise'nin geçen yıl ölen babası için bir türbeden sadece birkaç adım ötedeydi. Polis, siteye girişi tek bir kapıdan kontrol etti.

Bir oditoryumdaki ekranlar, rahmetli devlet adamının ve Papa Francis, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau gibi dünya liderleriyle yaptığı görüşmelerin görüntülerini yayınladı.

BM Genel Sekreteri Haiti Özel Temsilcisi Helen La Lime konuklar arasındaydı.

Eski bir muz ihracatçısı olan Moise, gözetimi altında artan çete şiddetini bastırmayı başaramadı ve yolsuzluk iddiaları ve ekonomiyi yönetmesi nedeniyle sokak protesto dalgalarıyla karşı karşıya kaldı.

Bununla birlikte, Cap-Haitien'deki göstericiler, hükümetin büyük ölçüde Kolombiyalı paralı askerlerden oluşan bir ekip tarafından gerçekleştirildiğini söylediği suikastla ilgili yanıtsız kalan birçok soruya öfke salıyorlardı.

Cap-Haitien'in eski kentinin dar sokaklarında Moise'i kutlayan pankartlar, Creole'da "bedeni öldürdüler ama rüya asla ölmeyecek" ve "Jovenel Moise - yoksulların savunucusu" gibi bildirilerle süslü binalarla süslendi.

Editör: TE Bilisim