Birleşmiş Milletler Perşembe günü yaptığı açıklamada, insani yardım kuruluşu OCHA'nın ön tahminlerine dayanarak, Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'de çeteler arasındaki ölümcül çatışmalarda bir artış, ayın başından bu yana 5.000'den fazla insanı yerinden etti. 

İnsanlar akrabalarıyla birlikte kalmak için daha güvenli bölgelere kaçıyor, ancak çocuklar da dahil olmak üzere pek çok kişi dışarıda ya da gayriresmi barınaklarda uyuyor. 

Müdahale çabaları sürüyor 

BM Sözcüsü Stéphane Dujarric, yeni yerinden edilenlerin acil yardım ve korumaya ihtiyacı olduğunu söyledi . 

Gazetecilere verdiği demeçte, "Öncelikli ihtiyaçlar arasında sanitasyon, barınma, temiz su ve gıdaya erişim yer alıyor" dedi. 

“En savunmasız 2.000 kişiye yardım etmek için müdahale çabaları sürüyor. Bu çabalar, BM'nin desteğiyle Belediye ve Sivil Koruma tarafından yürütülüyor.” 

Rakip çeteler Martissant, Cité-Soleil ve Bel Air gibi kalabalık bölgeler üzerinde kontrol sağlamak için savaşırken, şiddet birkaç kişinin ölümüne veya yaralanmasına neden oldu. Yüzlerce ev ve küçük işletme de yakıldı. 

Polis karakolları saldırıya uğradı 

En son yerinden edilme, son 12 ay içinde benzer olaylar nedeniyle yerlerinden edilen 4.000'den fazla kişinin sayısını artırıyor. 

OCHA , ulusal polis gücünün çatışmalar sırasında çoğu zaman güvenlik ve koruma sağlayamadığını ve savunmasız nüfusları kendi başlarının çaresine bakmak zorunda bıraktığını bildirdi. 

Polis karakolları da ateş altına alındı. Cité-Soleil'de Cumartesi günü silahlı saldırganların üç polis karakoluna saldırarak çok sayıda silah çalması sonucu bir polis öldü, bir diğeri de yaralandı. 

“Benzeri görülmemiş düzeyde şiddet ve müteakip yerinden edilmeler, toplum düzeyinde sosyal işleyişin bozulması, ailelerin ayrılması, ev sahibi ailelere artan mali yükler, okulların zorla kapatılması, geçim kaynaklarının kaybı ve genel bir korku gibi bir dizi ikincil sorun yaratıyor. OCHA, bu haftanın başlarında bir durum raporunda , etkilenen nüfuslar" dedi . 

BM ve ortakları, insani yardım erişimini sağlamak için Haitili yetkililerle yakın işbirliği içindedir.

Editör: TE Bilisim