Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şube eski Sekreteri ve TEDAŞ Şanlı Urfa Müessese Müdür Yardımcısı Hasan Balıkçı 18 Ekim 2002 tarihinde öldürüldü.

TMMOB Adana İKK Başkanlığı da yapan Hasan Balıkçı’nın katledilmesinin üzerinden tam 18 yıl geçti. Aramızdan ayrılışının 18. yıldönümünde, mücadelesini yaşatma cabası ve kararlığı içinde sevgi ve saygıyla anıyoruz.

Hasan Balıkçı, tarafından kaçak elektrik kullandıkları tespit edilen imalathane sahiplerinin talepleri doğrultusunda önce Adana TEDAŞ‘tan, Şanlıurfa‘ya sürgüne gönderilen Balıkçı, aynı imalathane sahiplerinin azmettirdiği kiralık katiller tarafından katledildi.

Hasan Balıkçı kamunun haklarını savunduğu için öldürüldü

Hasan Balıkçı Adana TEDAŞ'ta kaçak elektrikle mücadele etmeye başlamasından itibaren kaçak elektrik kullanan sanayici ve imalatçıları sürekli denetliyordu. Bu imalatçılardan biri olan, Özlem Plastik'in sahibi Zeki Akkoyun ve İrfan Akkoyun'un ödediği elektrik faturaları, denetlemelerden sonra üç katına çıktı. Hasan'a rüşvet önerdiler, kabul etmeyince de tehdit ettiler. Hasan Balıkçı bunlara da aldırmadı. Daha sonra görevli gittiği Şanlı Urfa'da da mücadelesini sürdürdü. Kaçak elektrik kullanımını büyük oranda azaltmayı başardı. Görevinin bitmesine az kala, adı geçen şahısların kiraladığı tetikçiler tarafından öldürüldü.

Sürgün ve ölüm

Enerji dağıtımında yaşanan kayıp ve kaçaklar konusunda yıllarca hiçbir iyileştirme çabası içinde olmayıp, mevcut dağıtım şebekelerini kendi kaderine terk eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, EMO Adana Şubesi Yönetim Kurulu eski üyelerinden Elektrik Mühendisi Hasan Balıkçı‘yı elektrik tüketiminin denetlenmesinden zarar gören çıkar çevrelerinin talepleri doğrultusunda, Adana TEDAŞ‘dan Şanlıurfa‘ya geçici görevlendirme adı altında sürgün etmişti.

Hasan Balıkçı, aldığı tehditlerden söz ederken hep gülümser, sanki bu durumu işinin doğal bir sonucu olarak görürdü. En çok kızdığı ise, kaçak elektrik kullanan büyük imalathanelerin siyasal iktidarların yerel birimleriyle işbirliği içinde, bürokrasiyi de arkalarına alarak, yapılan denetimleri hiçe sayan bir şekilde üretimlerine devam etmeleriydi.

Tüm bu tehditlere karşın, Hasan Balıkçı‘nın mesleki sorumluluğu, ülke kaynaklarının toplumsal kullanımındaki adaletsizliklere karşı ödünsüz tavrı, onun, çarpık enerji politikalarından beslenen çıkar çevrelerince kısa sürede hedef haline getirilmesine yol açmıştı.

Enerji Yapı Yol Sen Adana Şube Başkanı

EMO Adana Şubesi‘nde 1998-2002 yılları arasında Yönetim Kurulu Üyesi ve Şube Sekreterliği, 1998-2000 yılları arasında Adana TMMOB İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreterliği, 1993-1996 yılları arasında Enerji Yapı Yol Sen Adana Şube Başkanlığı görevlerinde bulunan Hasan Balıkçı evli ve iki kız çocuk babasıydı.

Neoliberal politikalar ekseninde yolsuzluk ve usulsüzlüklerin tüm etik ilkeleri tahrip ettiği, bireysel yaşam ve çözümlerin hayatın her alanında kutsandığı bir süreçte, Hasan Balıkçı‘nın mücadelesi kuşkusuz yeni nesillere örnek olacaktır. Onurlu ve dürüst bir toplumsal hayatın nasıl yeniden şekillenebileceğini en ağır bedeli ödeyerek gösteren Hasan Balıkçı‘nın yolu onurlu bir yoldur.

Anısı önünde sevgi ve saygıyla eğiliyoruz.

Editör: TE Bilisim