Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Pazartesi günü yaptığı açıklamada, koronavirüs salgınından kurtulma sürecinin rotayı değiştirme ve insanlığı doğa ile çatışmadığı bir yola sokma şansı sunduğunu belirterek, biyoçeşitliliği korumak için herkesin daha fazla çaba göstermesini ve iklim eylemini hızlandırmanın çok önemli olduğuna dikkat çekti. 

Tek Gezegen Zirvesi'nde dünya liderlerine hitap eden Genel Sekreter António Guterres , Dünya'yı ve kaynaklarını kötüye kullanmanın sonuçlarını özetledi. 

“Havayı, toprağı ve suyu zehirliyor ve okyanusları plastikle dolduruyoruz. Şimdi, doğa geri tepiyor: sıcaklıklar rekor seviyelere ulaşıyor, biyolojik çeşitlilik çöküyor, çöller yayılıyor ve yangınlar, seller ve kasırgalar daha sık ve aşırı ”dedi. 

Bay Guterres, “Son derece kırılganız” diye uyardı. 

COVID-19'un yıkıcı etkileri ve sosyo-ekonomik yansımalarıyla birleşen BM başkanı, herkese "yeniden inşa ederken eski normale dönemeyeceğimizi " hatırlattı.  

“Pandemik iyileşme, rotamızı değiştirme şansımızdır. Akıllı politikalar ve doğru yatırımlarla herkese sağlık getiren, ekonomileri canlandıran, direnç oluşturan ve biyoçeşitliliği kurtaran bir yol çizebiliriz ”dedi. 

'Herkes daha fazlasını yapmalı' 

Genel Sekreter, yeniliklerin ve doğa temelli çözümlerin özellikle umut verici olduğunu ve biyoçeşitliliği korumanın da istihdam yarattığını kaydetti. Dünya Ekonomik Forumu'na göre, doğada ortaya çıkan iş fırsatları 2030'a kadar 191 milyon iş yaratabilir. 

Guterres, aynı zamanda, küresel biyoçeşitlilik hedeflerini karşılamak için 2030 yılına kadar yıllık 711 milyar dolarlık bir finansman açığıyla , artan ve sürdürülebilir finansmanın kirletici sektörlerden uzaklaşmak için çok önemli olacağını söyledi. 

"Artık ... kamu ve özel finans akışlarını Paris Anlaşması taahhütleri ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH'ler) ile uyumlu hale getirmenin ve karbon nötrlüğü hedefini tüm ekonomik ve mali kararlara entegre etmenin zamanı geldi." 

BM başkanı ayrıca, en az gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan küçük ada devletleri gibi iklim değişikliğinin etkilerinden halihazırda muzdarip olan en savunmasızlara destek çağrısında bulundu. 

'Umut işareti' 

“Herkes daha fazlasını yapmalı… Yeni yıla umutla başlıyoruz. Birlikte daha güvenli, daha adil ve daha sürdürülebilir bir dünya inşa etme fırsatını değerlendirelim ”diye ekledi. 

Fransız Hükümeti tarafından Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası ile ortaklaşa düzenlenen Tek Gezegen Zirvesi, biyoçeşitliliği korumak ve eski haline getirmek için harekete geçmeleri için dünya liderlerini bir araya getirdi. Koronavirüs salgını nedeniyle olay büyük ölçüde sanaldı.  

Zirvenin açılışını yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, biyolojik çeşitliliğin korunması ve eski haline getirilmesinin “bizim çıkarımıza” olduğunu açıkladı. 

Doğal dünyanın bugün ile 2030 arasında milyonlarca iş yaratmanın yanı sıra pek çok fayda sağladığını da ekleyerek, bozulmamış ormanların ve okyanus ekosistemlerinin karbon yutakları gibi davranarak iklim hedeflerine ulaşmaya yardımcı olabileceğini de sözlerine ekledi. 

'Doğa çözümler sunar' 

Fransa Cumhurbaşkanı, "Doğa, ekonomik ve finansal hizmetler için sürdürülebilir tarımı geliştirmek için çözümler sunuyor, miraslarımızı ve kültürlerimizi korumamıza yardımcı oluyor" dedi.  

Bay Macron, eylem için dört temel önceliğin ana hatlarını çizdi: doğanın yenilenmesine izin vermek için karasal ve deniz ekosistemlerini korumak; çevreyi korumak, gıda güvenliğini güçlendirmek ve eşitsizlikleri azaltmak için tarımsal ekolojiyi teşvik etmek; hem iklim eylemini destekleyecek hem de biyolojik çeşitliliği koruyacak kamu ve özel finansmanı harekete geçirmek; türleri ve insan sağlığını korumak için özellikle tropikal ormanlar olmak üzere ormansızlaşmanın azaltılması.

Afrika yeşillendirme girişimi 14 milyar dolar aldı 

Yine Pazartesi günü, geniş bölgedeki çölleşmeyle mücadele girişimi olan Sahel ve Sahra için Büyük Yeşil Duvar , önümüzdeki 10 yıl içinde, bozulan arazileri eski haline getirmek, biyolojik çeşitliliği korumak ve güçlendirmek için 14,2 milyar dolardan fazla yeni fon sözü alındı. 

BM Çölleşmeyle Mücadele Sekreterliği Konvansiyonuna ( UNCCD ) göre, genel olarak girişimin 100 milyon hektar bozulmuş araziyi restore etme, yaklaşık 250 milyon ton atmosferik karbonu toprak tutma ve yaratma konusundaki iddialı hedeflerine ulaşmak için yaklaşık 33 milyar dolara ihtiyacı var. Ayrıca, 2030'a kadar topluluklar için yaklaşık 10 milyon yeşil iş alanı sağlanacak. 

Moritanya Cumhurbaşkanı ve Pan Afrika Yeşil Çin Seddi Ajansı Devlet ve Hükümet Başkanları Konferansı Başkanı Mohamed Cheikh El-Ghazouani duyuruyu memnuniyetle karşıladı.  

"Bu ek finansmanın yenilikçi bir yaklaşımla seferber edilmesi, Great Green Wall hedeflerine ulaşılmasına kesinlikle katkıda bulunacaktır" dedi. 

2007'deki başlangıcından bu yana, ülke liderliğindeki Great Green Wall programı milyarlarca ağaç dikti ve on binlerce yerel haneyi destekledi. Yolu, Atlantik kıyılarından Kızıldeniz'e uzanan Afrika'nın Sahra Çölü'nün güney kenarı boyunca kıvrılıyor. 

Editör: TE Bilisim