Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla bir açıklama yapan CHP’li vekil Mahmut Tanal, ‘av turizmi’ adı altında devletin düzenlediği katliam ihalelerine dikkat çekti.

Ceylan ihalesine ilişkin idare mahkemesinden yürütmeyi durdurma kararı aldıran Tanal, “Aslında şu anda hayvanları devletten, kamu kurumlarından korumaya çalışıyoruz! Hayattan koparılmasınlar diye hayvanları devletten korumalıyız. Hayvanların yaşama hakkıyla ilgili önce devleti bilinçlendirmemiz gerekiyor” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Her canlının yaşama hakkı olduğunu belirten Tanal, hayvanlara ‘eşya’ muamelesi yapılması ayıbından Türkiye’nin artık kurtulması gerektiğini vurguladı.

Sahipli ve sahipsiz hayvan ayrımının kaldırılmasını ve hayvanlara karşı işlenen suçlarda caydırıcılığın arttırılmasını hedefleyen kanun tekliflerini Meclis’e sunduğunu, ancak tekliflerin tozlu raflarda bekletildiğini belirten Tanal, “Hayvanların korunması meselesi de bizim için siyaset üstüdür. İktidar bizim sunduğumuz kanun tekliflerine destek vermiyorsa kendisi teklif hazırlasın, biz destekleyelim. İlla teklifi biz verelim demiyoruz. Ortak bir çalışmayla hayvanlara yönelik şiddet ve kötü muameleyi engelleyim” dedi.

ÜÇ KURUŞ PARA İÇİN…

Tanal, ‘av turizmi’ adı altında ihale düzenlenerek yaban hayvanlarının devlet eliyle öldürülmesi uygulamasına da son verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün açtığı av ihalelerin kamuoyunda tepkilere neden olduğunu hatırlatan Tanal, “Üç kuruş para için ülkenin kurdunun, kuşunun, geyiğinin öldürülmesine izin veriliyor” diye konuştu.

HAYVANLARI DEVLETTEN KORUMAYA ÇALIŞIYORUZ!

Memleketi Şanlıurfa’da 9 tane ceylanın avlanması yönünde açılan ihaleyi taşıdığı idare mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini, ihalenin iptaline yönelik talebine ilişkin sürecin de devam ettiğini anlatan Tanal, “Aslında şu anda hayvanları devletten, kamu kurumlarından korumaya çalışıyoruz! Hayattan koparılmasınlar diye hayvanları devletten korumalıyız. Hayvanların yaşama hakkıyla ilgili önce devleti bilinçlendirmemiz gerekiyor. Devletin düzenlediği, Av turizmi adı altındaki katliam ihalelerinde, hayvanların avlattırılması, 'alım, satım, hizmet, yapım, kira, trampa, mülkiyetin gayri ayni hak tesisi ve taşıma işlerinden' sayılıyor! Şanlıurfa’daki ceylan avlama ihalesini yargıya taşırken bu ihale çelişkisine dikkat çektik. Kanun kapsamında belirtilmeyen bir durumun, söz konusu kanun uyarınca ihale edilmesinin hukuka açıkça aykırılık teşkil ettiğinin altını çizdik. Başvurumuz üzerine yürütmeyi durdurma kararı verildi. Şimdilik ceylanlar kurtuldu. İhalenin tümden iptal edileceğine de inanıyoruz. Konunun takipçiyiz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim