Eğitim Sen’in yayınladığı “yüz yüze eğitimde covid-19 vaka tespit tablosuna” göre okullardaki vaka artışı hızla tırmanmaktadır. Eğitim emekçileri ve öğrenciler açısından her hafta ciddi oranda artan bu gidişat, hızla önlem alınmasına dair ihtiyacı ortaya koymakta. Yüz yüze eğitimin sağlıklı ve güvenli biçimde yapılabilmesi için, aşı dâhil tüm önlemlerin alınması elzemdir. HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları konuyu Meclis gündemine taşıyarak  Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a soru önergesi verdi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM SEN)’nın yayınladığı “yüz yüze eğitimde covid-19 vaka tespit tablosuna” göre; 15 Şubat-5 Mart tarihlerinde 95 öğretmende görülen vaka, 5-12 Mart haftasında 141’e, 12-19 Mart haftasında 475’e, 19-26 Mart haftasında 669’a yükselmiştir. 15 Şubat-5 Mart tarihlerinde 97 öğrencide görülen vaka sayısı, 5 Mart-12Mart haftasında 269’a, 12 Mart-19 Mart haftasında 433’e, 19 Mart-26 Mart haftasında 1125’e yükselmiştir.15 Şubat-5 Mart tarihlerinde 10 hizmetli ve memurda görülen vaka, 5-12 Mart haftasında 22’ye,12-19 Mart haftasında 35’e ve 19-26 Mart haftasında 43’e yükselmiştir. Geçtiğimiz hafta okul yöneticisi ve öğretmenlerden maalesef koronavirüs nedeni ile 6 vefat bilgisi gelmiştir. Eğitim emekçileri ve öğrenciler açısından her hafta ciddi oranda artan bu gidişat, hızla önlem alınmasına dair ihtiyacı ortaya koymaktadır.

Okullarda vakaların artması üzerine veliler dilekçe vererek çocuklarını okula göndermekten imtina etmeye başlamıştır. Bazı il ve ilçelerde çok sayıda okulda 10’ar, 14’er gün aralar verilirken birçok okul kapatılmış uzaktan eğitime geçilmiştir. Bütün bu gelişmeler yüz yüze eğitime hazırlığın yeterince yapılmadığını ortaya koymaktadır. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un “Salgın bitse de uzaktan eğitim artık kalıcı olacak” açıklaması yerine bugün ihtiyaç duyulan yüz yüze eğitimin sağlıklı ve güvenli biçimde yapılabilmesi için, aşı dâhil tüm önlemlerin alınmasıdır.

Bu bağlamda;

  1. Sağlıklı ve güvenli bir eğitim için ihtiyaç duyulan kadro atamaları, seyreltilmiş sınıf uygulaması, maske ve hijyen malzemeleri konusunda sürekli ek takviyelerin yapılabilmesi, kalabalık okullarda öğretmenler odası sayısının, öğrenci ve öğretmen tuvalet sayılarının artırılması gibi düzenlemeler yapılacak mıdır?      
  2. Pandemi sürecinde eğitim politikalarını doğru yürütebilmek için demokratik mekanizmalar oluşturmak, sendikalarla, veli dernekleriyle, öğrencilerle iletişim halinde olmak ve yapılan önerileri ciddiyetle ele alarak planlamalara dahil etmek üzere Bakanlığınızın çalışmaları olacak mıdır?
  3. Resmi verilere göre bugüne kadar yapılan 14 milyon 712 bin aşı içinde eğitim emekçilerine yapılan aşı şu ana kadar açıklandığı boyutuyla sadece 80 bindir. Bakanlığınız bu öğretmenlerin aşılanma sürecini hızlandırmak adına harekete geçecek midir?
  4. Eğitim ve yükseköğretim kurumlarında çalışanların acilen aşılanması ve işyerlerinde alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi, bu önlemlerin takibinin yapılması için Bakanlığınızca yapılan çalışmalar nelerdir?
  5. Eğitim emekçilerinin aşılanma takvimi nasıl planlanmaktadır? Ne zamana kadar tüm eğitim emekçilerinin aşılanması hedeflenmektedir?
Editör: TE Bilisim