HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, 2019 Sayıştay Raporlarına yansıyan usulsüzlükler ile ilgili; 2 adet İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, 2 adet Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a olmak üzere yanıtlanması istemiyle toplamda 4 adet soru önergesi verdi.

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, 2019 Sayıştay Raporlarına göre; İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün, Avrupa Birliği ve uluslararası fonlardan sağlanan kaynaklarla yürütülmekte olan projelere ait hibe tutarlarının, Kurumun muhasebe sisteminden takip edilmemesiyle ilgili İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU’ya soru önergesi verdi.

2019 Sayıştay Raporlarına göre; Bakanlığınıza bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün, Avrupa Birliği ve uluslararası fonlardan sağlanan kaynaklarla yürütülmekte olan projelere ait hibe tutarlarının, Kurumun muhasebe sisteminde takip edilmediği görülmektedir.

Genel bütçeli kurum olan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü (I) sayılı cetvelde yer almakta olup uluslararası kuruluşlardan proje karşılığı aktarılan kaynakların kullanılması; harcanması ve mali işlem ve olayların muhasebeleştirilmesinde söz konusu yönetmelik hükümlerinin uygulanması gerekirken uygulanmadığı tespit edilmiştir.

Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından desteklenen ve aktarılan hibe yardımlarla finanse edilen “AB-Türkiye 18 Mart Mutabakat Zaptının Uygulanmasının Desteklenmesi” ve “İl Göç İdaresi Müdürlüklerinin Desteklenmesi” projelerine aktarılan söz konusu hibe paraların, bu hibelerden yapılan harcamaların ve kalan bakiyelerin muhasebe sisteminde takip edilmediği görülmüştür.

Anılan Yönetmelik hükümlerinin uygulanmaması nedeniyle, bütçe hesapları içinde yer T.C. Sayıştay Başkanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü 2019 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu verilmeyen 104 Proje Özel Hesabı, 106 Döviz Gönderme Emirleri Hesabı, 600 Gelirler Hesabı, 630 Giderler Hesabı ile 162 Bütçe Dışı Avanslar Hesabına ilişkin kayıtların muhasebe sisteminde takip edilmemesi nedeniyle kurumun mali tablolarının gerçek bilgi üretmediği anlaşılmaktadır.

Sonuç olarak, uluslararası kaynaklardan yapılan, bahse konu proje faaliyetlerine yönelik iş ve işlemlerin muhasebeleştirilmesinin; Avrupa Birliği ve Uluslararası Kuruluşların Kaynaklarından Kamu İdarelerine Proje Karşılığı Aktarılan Hibe Tutarlarının Harcanması ve Muhasebeleştirilmesine İlişkin Yönetmelik hükümlerince yerine getirilmesi gerektiği açıktır.

Bu bağlamda;

1- Uluslararası kaynaklardan hibe suretiyle gerçekleştirilen projelere ilişkin tutarlar muhasebe kayıtlarına neden alınmamaktadır?

2- Uluslararası kuruluşlardan proje karşılığı aktarılan kaynakların kullanılması; harcanması ve mali işlem ve olayların muhasebeleştirilmesinde ilgili yönetmelik hükümleri neden uygulanmamaktadır?

3-Uluslararası kaynaklardan proje karşılığı aktarılan hibe miktarı 2019 yılı içesinde ne kadardır?

4- Uluslararası kaynaklardan projelere aktarılan söz konusu hibe paraları, bu hibelerden yapılan harcamalar ve kalan bakiyeler muhasebe sisteminde neden takip edilmemektedir?

5- İlgili Yönetmelik hükümlerinin uygulanmaması nedeniyle, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü 2019 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu, Proje Özel Hesabı, Döviz Gönderme Emirleri Hesabı, Gelirler Hesabı, Giderler Hesabı ile Bütçe Dışı Avanslar Hesabına ilişkin kayıtlar muhasebe sisteminde neden takip edilmemektedir?

6- Muhasebe kayıtlarının yanlış tutulmasına sebep olan yetkililer hakkında bir işlem yapılacak mıdır?

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, 2019 Sayıştay Raporlarına göre; İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İşleri Genel Müdürlüğü Ankara İl Göç İdaresi Müdürlüğünde yapılan denetimlerde işçiler adına, gerek 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında alt işveren işçisi olarak çalıştıkları süreler için, gerek ise aynı işçilerin 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye 20.11.2017 tarih ve 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 127’nci maddesi ile eklenen Geçici 23’üncü maddesi hükmü gereğince, sürekli işçi kadrolarına geçirilmelerinden sonra sürekli işçi kadrosunda çalıştıkları süreler için kıdem tazminatı karşılığı ayrılmadığı ve Kıdem Tazminatı Karşılıkları Hesaplarının kullanılmadığının tespitiyle ilgili İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU’ya soru önergesi verdi.

2019 Sayıştay Raporlarına göre; Bakanlığınıza bağlı Göç İşleri Genel Müdürlüğü Ankara İl Göç İdaresi Müdürlüğünde yapılan denetimlerde işçiler adına, gerek 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında alt işveren işçisi olarak çalıştıkları süreler için, gerek ise aynı işçilerin 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye 20.11.2017 tarih ve 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 127’nci maddesi ile eklenen Geçici 23’üncü maddesi hükmü gereğince, sürekli işçi kadrolarına geçirilmelerinden sonra sürekli işçi kadrosunda çalıştıkları süreler için kıdem tazminatı karşılığı ayrılmadığı ve Kıdem Tazminatı Karşılıkları Hesaplarının kullanılmadığı tespit edilmiştir.

Söz konusu raporda, 4734 sayılı Kanunun 62’nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında istihdam edilen işçilerin taşeron işçisi olarak çalıştıkları süreler için ve bu işçilerin sürekli işçi kadrolarına geçirilmelerinden sonraki çalıştıkları dönemler için, ihtiyatlılık ve dönemsellik kavramları gereğince, faaliyet döneminde tahakkuk eden kıdem tazminatlarının hesaplanarak 372 Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesabı ve 472 Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesabı aracılığıyla karşılık ayrılması gerektiği belirtilmektedir.

Bu bağlamda;

1- Göç İşleri Genel Müdürlüğü Ankara İl Göç İdaresi Müdürlüğünde çalışan işçiler adına kıdem tazminatı karşılıkları neden ayrılmamıştır?

2- Göç İşleri Genel Müdürlüğü Ankara İl Göç İdaresi Müdürlüğünde çalışan işçiler için kıdem tazminatı karşılıkları hesapları neden kullanılmamaktadır?

3- Göç İşleri Genel Müdürlüğü Ankara İl Göç İdaresi Müdürlüğünde çalışan alt işveren işçilerinin, hem alt işverenlikte çalıştığı süreler hem de sürekli işçi kadrosunda geçirdiği süreler için hak ettikleri kıdem tazminatları, kazanılmış hak olarak korunacak mıdır?

4- Muhasebe kayıtlarının yanlış tutulmasına sebep olan yetkililer hakkında bir işlem yapılacak mıdır?

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, 2019 Sayıştay Raporlarına göre; İskenderun Teknik Üniversitesinin(İSTE), takipli alacak haline gelmiş ve icra süreci başlatılmış Üniversite alacakları ile Üniversiteye ait kiralanan taşınmazların elektrik giderlerinin Muhasebe Sistemine kaydedilmediğinin görülmesiyle ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK’a soru önergesi verdi.

2019 Sayıştay Raporlarına göre; İskenderun Teknik Üniversitesinin, takipli alacak haline gelmiş ve icra süreci başlatılmış Üniversite alacakları ile Üniversiteye ait kiralanan taşınmazların elektrik giderlerinin Muhasebe Sistemine kaydedilmediği görülmektedir.

Söz konusu raporda, idarenin vadesinde ödenmediğinden dolayı tahsil edilemeyen ve Hukuk Müşavirliğince icra işlemleri başlatılan 1.228,28 TL tutarındaki elektrik bedeli alacağı ve 86.000,00 TL tutarında kafeterya işletmecisinden olan 1 yıllık kira bedeli tazminat alacağının bulunduğu tespit edilmiştir.

Ayrıca Üniversitenin kiraya vermiş olduğu taşınmazlara ilişkin kiracıların 2019 yılı sonu itibariyle ödenmemiş 103.324,90 TL elektrik borcu bulunmaktadır.

Ancak söz konusu alacaklar Gelirlerden Takipli Alacaklar Hesabında ya da Kişilerden alacaklar hesabına kayıt yapılamadığı, dolayısıyla muhasebe sisteminde böyle bir alacağın yer almadığı anlaşılmıştır.

Bu bağlamda;

  • Takipli alacak haline gelmiş ve icra süreci başlatılmış alacaklar muhasebe sisteminde neden yer almamaktadır?
  • Kiralanan taşınmazlara ait elektrik alacaklar muhasebe sistemine neden yer almamaktadır?
  • İdarenin elektrik bedeli alacağı ile kafeterya işletmecesinden alacağı kira bedeli neden tahsil edilememektedir?
  • Üniversitenin kiraya vermiş olduğu taşınmazlara ilişkin kiracıların ödenmemiş elektrik borcu neden tahsil edilmemektedir?
  • Söz konusu alacaklar, gelirlerden takipli alacaklar hesabına ya da kişilerden alacaklar hesabına neden kayıt yapılamamıştır?
  • Muhasebe kayıtlarının yanlış tutulmasına sebep olan yetkililer hakkında bir işlem yapılacak mıdır?

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, 2019 Sayıştay Raporlarına göre; İskenderun Teknik Üniversitesinin(İSTE), Erasmus+ öğrenci ve personel değişim programı kapsamında Avrupa Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından verilen hibe tutarlarından harcanmayan ve iade edilmeyen kısım ile kurumsal destek tutarlarından kullanılmayan kısımların gelir hesabına ve/veya emanet hesabına alınmadığının görülmesiyle ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK’a soru önergesi verdi.

2019 Sayıştay Raporlarına göre; İskenderun Teknik Üniversitesinin, Erasmus+ öğrenci ve personel değişim programı kapsamında Avrupa Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından verilen hibe tutarlarından harcanmayan ve iade edilmeyen kısım ile kurumsal destek tutarlarından kullanılmayan kısımların gelir hesabına ve/veya emanet hesabına alınmadığı görülmektedir.

Söz konusu raporda, İskenderun Teknik Üniversitesi Erasmus+ Programı proje yürütücüsü tarafından projenin tamamlandığının muhasebe birimine bildirilmesi ve muhasebe birimi tarafından iade edilmeyen tutarların bütçeye gelir kaydedilmesi gerektiği tespit edilmiştir.

Bu bağlamda;

  • Erasmus+ programı kapsamında Avrupa Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından verilen hibe tutarlarından harcanmayan ve iade edilmeyen kısım gelir hesabına ve/veya emanetler hesabına neden kaydedilmemiştir?
  • Erasmus+ programı kapsamında kurumsal destek tutarlarından kullanılmayan kısımlar gelir hesabına ve/veya emanetler hesabına neden kaydedilmemiştir?
  • Muhasebe kayıtlarının yanlış tutulmasına sebep olan yetkililer hakkında bir işlem yapılacak mıdır?
Editör: TE Bilisim