Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm,  Esenyurt’ta polislerin şiddetine maruz kalan Gökçe Yaşar’a ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Siyasi iktidarın izlediği cinsiyetçi politika ve söylemler, kadın kazanımlarına yönelik saldırıları ve İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme girişimi erkek devlet anlayışını güçlendirmiş, şiddet uygulayan erkeklerin cesaretlenerek kadınlara yönelik erkek şiddetinin artmasına sebep olmuştur.  Erkek devlet anlayışına sırtını dayayan kolluk güçleri, korunmanın ve cezasızlığın verdiği güvenle halka ve kadınlara yönelik şiddetin dozunu arttırmıştır.Bu şiddet vakaları özellikle salgın sürecinde sokağa çıkma yasakları ve salgın tedbirleri bahanesiyle daha da çoğalmıştır. Siyasi iktidar şiddet faili kolluk güçlerine sahip çıkan açıklamalarıyla şiddeti sistematik hale getirmek istemektedir. Böylelikle kolluk güçleri kadınları korumak yerine erkek şiddetinin arttırmaya, üretmeye devam etmektedir.

Geçtiğimiz günlerde, İstanbul Esenyurt ilçesinde polislerin Gökçe Yaşar’ı sokak ortasında yere yatırarak dakikalarca şiddet uyguladığına dair görüntüler sosyal medyada paylaşılmıştır. Paylaşılan görüntülerde Gökçe Yaşar’ın iki polis tarafından yerde sürüklendiği ve yumruklandığı, üç polisin ise şiddet olayına müdahale etmeden izlediği görülmektedir.  Polisin şiddeti sonucu Gökçe Yaşar’ın  kafasında, yüzünde ve vücudunun çeşitli bölgelerinde ödem ve morluklar oluşmuştur.

Basına yansıyan haberlerde; Gökçe Yaşar’ın evine giderken polisin ‘nereye gidiyorsun?’ diyerek hakaret etmeye başladığı, daha sonra üzerinde kimliği olmadığı için Yaşar’ı zorla karakola götürmeye çalıştığı, Gökçe Yaşar’ın ‘üstümde şort var bu şekilde gidemeyeceğim’ dediği için polisin kendisini darp ettiği, ardından Polis aracına bindirildikten sonra araç içerisinde de küfür, hakaret ve şiddete maruz bırakıldığı belirtilmiştir.

Olaydan sonra darp raporu almaya giden Gökçe Yaşar’a, Esenyurt Devlet hastanesinde hekimin darp raporu vermediği ifade edilmiştir.

Bu bağlamda;

  1. Kamuoyuna yansıyan erkek polislerin Gökçe Yaşar’a uyguladıkları polis şiddetinden haberdar mısınız? Olaya ilişkin hakkında soruşturma yürütülen polis var mıdır?
  2. Gökçe Yaşar’a şiddet uygulayan ve hakaret eden polisler hakkında idari bir soruşturma mevcut mudur?
  1. Polis şiddetine maruz kalan ve darp raporu almaya giden Gökçe Yaşar’a, Esenyurt Devlet hastanesinde ‘az benzetmişsiniz’ diyerek darp raporu vermeyen hekim hakkında soruşturma açılmış mıdır?
  2. Kadına yönelik erkek şiddetini bizzat devletin üretmesi tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmelere, 6284 Sayılı Kanuna ve hala yürürlükte bulunan İstanbul Sözleşmesi’ne aykırı değil midir?
  3. Kolluk güçlerinin yurttaşlara yönelik şiddetin salgın döneminde artmasının nedeni nedir? Yetkililerin şiddet uygulayan polislere sahip çıkan açıklamaları ve uygulanan cezasızlık pratiğiyle iktidar polis şiddetini teşvik etmiş olmuyor mu?
  4. Kolluk kuvvetleri tarafından yurttaşlara uygulanan darp, şiddet ve kötü muamelenin sona ermesi için hangi önlemler alınacaktır?
  5. Salgın yasaklarında polisler ve bekçiler tarafından yurttaşlara karşı uygulanan şiddet vakalarının sayısı kaçtır? Buna karşı açılmış soruşturma sayısı nedir?
Editör: TE Bilisim