Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Sağlık Emekçisi Bülent Akdemir'in Yaşadığı Hukuksuzluğa İlişkin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

(HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, soru önergesinde,

Sağlık emekçi Bülent Akdemir, olay tutanakları ve ifade tutanaklarına göre; 27.10. 2018 tarihinde görev yaptığı Bağcılar Devlet Hastanesi’de yalnızca kendisiyle ilgilenilmesini isteyen Şaban Uğur Yalçın tarafından şiddete maruz bırakılmış, beyaz kod verilmesi üzerine hastane polisi ve jandarma olaya müdahale etmiş, Şaban Uğur Yalçın ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılmıştır.

Olaydan bir gün sonra Şaban Uğur Yalçın ve yanında getirdiği birkaç şahıs gece Acil Servis kantininden çay alamaya çıkan Bülent Akdemir’i yine ölümle ve ailesine zarar vermekle tehdit etmiş, silah çekmiş, kaçırmaya çalışmış ve ardından ikinci kez darp etmişlerdir. Bülent Akdemir kendisini savunmak için elinde bulunan çayı saldırganlara fırlatmıştır. Yeniden beyaz kodla müdahale edilen olay sonrasında saldırganlar karakoldan serbest bırakılmıştır.

Bülent Akdemire yönelik şiddet eylemine ilişkin dava açılmaz iken Bülent Akdemir hakkında dava açılmış sanık olarak yargılanmış, asıl failler mahkeme huzurunda dinlenmemiş, olaya ilişkin kamera görüntüleri izlenmemiş, darp edilen sağlık emekçisinin hiçbir talebi mahkeme tarafından kabul edilmemiştir. Nihayetinde de yargılama sonucunda saldırıya uğrayan mağdur iken sanık haline getirilen sağlık emekçisi Bülent Akdemir suçlu bulunmuş ve hakkında adli para cezasına hükmedilmiştir.

Bu bağlamda;

  1. Şiddete maruz kalan, ölümle tehdit edilen ve kaçırılmaya çalışılan sağlık emekçisi Bülent Akdemir’in yargılamada kamera görüntülerinin izlenmesi ve asıl faillerin dinlenmesi talepleri niçin reddedilmiştir? Bu kadar aleni bir vakada mahkeme neden adil yargılama yapmaktan kaçınmış ve delilleri değerlendirme konusu yapmamıştır?
  2. Bülent Akdemir 2017 yılında maruz kaldığı şiddet eyleminde tüm şikâyetlere rağmen saldırganlar hakkında neden dava açılmamış, yargılama yapılmamıştır?
  3. Bülent Akdemir müşteki mağdur konumunda iken nasıl olmuşta sadece kendisini korumak için elindeki çay bardağındaki saldırganlara attığı için cezalandırılmıştır?
  4. Sanıklar kim tarafından neden korunmaktadır?
  5. Şiddet failleri korunup cezasız bırakılırken şiddet mağduru Bülent Akdemir’in cezalandırılması sağlık emekçilerine yönelik şiddet faillerini cesaretlendirmeyecek midir?
  6. Son 5 yılda Sağlık emekçilerine yönelik gerçekleştirilen kaç şiddet vakası mevcuttur? Bunlardan kaçı dava konusu olabilmiştir?
  7.  Sağlıkta şiddet yasası sağlık emekçilerini etkin bir biçimde korumaya yetmemektedir. Bakanlık olarak sağlık emekçilerini korumaya yönelik düzenlemeler yapmayı planlıyor musunuz?
Editör: TE Bilisim