Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Ardahan’da yaşamına son veren çiftçi hakkında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

(HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, soru önergesinde

İktidar tarafından derinleştirilen ekonomik kriz ve on yıllardır uygulanan neoliberal politikalar nedeniyle örgütsüzleştirilen, sermaye karşısında yalnız, güçsüz bırakılan ve her gün gelen zamlar yüzünden girdi maliyetlerini karşılayamayan çiftçiler borç batağına sürüklenmiştir.

Çitçiler; artan  gübre, ilaç, mazot, elektrik, tarımsal sulama ve diğer maliyetler yüzünden üretim yapamayacak hale gelmiş ve tarım alanlarında kalabilmek için Tarım kooperatiflerine, bankalara ve tefecilere borçlanmışlardır. Çiftçiler maliyetlerin çok olması sebebiyle zarar etmekte, borçlarını ödeyemeyerek üretim araçlarını satmakta ve üretim alanlarını terk etmektedirler. Çiftçilerin ödeyemedikleri borçlar yüzünden sayısız icra dosyası açılmıştır.  Bu ağır ekonomik baskıya ve koşullara katlanamayan kimi çiftçi ise  yaşamlarına son vermektedir.

Geçtiğimiz günlerde Ardahan’a bağlı Ömerağa köyünde yıllardır çiftçilik yapan 34 yaşındaki Fuat Avşar borçları yüzünden yaşamına son vermiştir. Avşar, artan girdi maliyetleri yüzünden banka ve Tarım Kooperatifi’ne borçlanmış, borcu karşılayamadığı için icraya verilmiş ve alacaklılar tarafından sürekli baskılanmıştır. Türkiye’deki çiftçilerin büyük çoğunluğu benzer durumdadır ancak seslerini duyurmaya çalışmalarına rağmen çiftçilerin taleplerine ilişkin bir adım atılmamıştır.

Bu bağlamda;

  1. Ardahan’da banka ve Tarım Kooperatifi’ne olan borçları yüzünden intihar eden çiftçi Fuat Avşar’dan haberdar mısınız?
  2. Çiftçilerin taleplerini karşılamayan ve çiftçileri borç batağına sürükleyerek yaşamlarına mal olan politikalardan ne zaman vazgeçeceksiniz?
  3. Son 3 yılda kaç çiftçi ekonomik kriz ve borç yüzünden yaşamına son vermiştir?
  4. Bankalara ve  Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu olan çiftçi sayısı kaçtır? Çiftçilerin Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve özel bankalara olan borçları toplamda ne kadardır?
  5. Son 3 yılda kaç çiftçi hakkında  borçlu sıfatıyla icra dairelerinde takip dosyası açılmıştır? Takipteki toplam borç miktarı nedir? Son 3 yılda çiftçilerin borçlarının ne kadarı yapılandırılmıştır? 
  6. Çiftçilerin tarım alanlarına dönebilmeleri için borçlarının koşulsuz olarak devlet tarafından karşılanması için bir planınız mevcut mudur?
  7. Tarımı dışa bağlı olmaktan çıkaran ve sermaye karşısında koruyan yasal düzenlemeler konusunda bir girişiminiz olacak mıdır?
Editör: TE Bilisim