Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, mevsimlik tarım işçisi çocuklara ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Aileleri ve yakınlarıyla birlikte göç etmek zorunda kalan ve oldukça ağır koşullarda tarım işlerinde çalışan çocuklar eğitim hakkından mahrum kalmaktadırlar. Okulların açılmasına rağmen tarım işçiliği yapan birçok çocuk; tarlalarda, bağ ve bahçelerde çalışmaya devam etmektedirler. Tarım işçiliği yapan kız çocukları ise ayrıca cinsiyet eşitsizliğine maruz kalmakta ve bir de ev ve bakım işleriyle uğraşmaktadır. Bu durum özellikle mevsimlik tarım işçiliği yapan kız çocuklarının eğitim olanaklarını ortadan kaldırmaktadır.

Tarım işçiliği yapan çocuklar açısından pandemi, eğitim konusundaki eşitsizliği daha görünür bir hale getirmiştir. Bu çocuklar uzaktan eğitim sürecinde bilgisayar, tablet, ders uygulamalarının gerektirdiği çevrimiçi programlar ve hızlı ve sabit internete ulaşamamak bir yana dursun, çoğu kez elektriğe dahi erişemediklerinden eğitim ve öğretimden tamamen kopmuştur.

 Aile, Sosyal ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Çalışma Genel Müdürlüğü ile Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) Türkiye Ofisinin işbirliğiyle 2020 yılının Ekim ayında başlayan ve 40 ay sürmesi planlanan ve Avrupa Birliği kaynaklarından 29,7 Milyon Euro ile finanse edilen ‘ Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi’ projesine rağmen çocuk işçiliği önlenememiştir. Nitekim Milli Eğitim Bakanlığı’nın son açıkladığı verilere göre eğitim kurumlarında kayıtlı görünen 16 bin mevsimlik tarım işçisi çocuk vardır. Bunun dışında kaç kayıt dışı çocuğun ve mülteci çocuğun mevsimlik tarım işçisi veya tarım işçisi olarak çalıştırıldığı ise bilinmemektedir.

Bu bağlamda;

1) Okullar açılmasına rağmen mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmaya devam eden kaç çocuk vardır? Bu çocuklardan kaçı kız çocuğudur?

2) Mevsimlik tarım işçisi olarak çalıştırılan kayıt dışı ve mülteci çocuk sayısı kaçtır?

3) Çocukların zorunlu olarak geçim kaynaklarından yoksun oldukları için mevsimlik tarım işi yapmak zorunda kalmayacaklar hayat koşullarını sağlamayı düşünüyor musunuz?

4) Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ‘Mevsimlik Tarımda Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi’ projesi ne aşamadır? Bilinen sayısı 16 bin olan mevsimlik tarım işçisi çocukların yaşama koşullarının iyileştirilmesi, eğitim olanaklarının sağlanması ve mevsimlik tarımda çocuk işliğin son bulmasına ilişkin ne tür çalışmalar yapılmıştır?

5) Mevsimlik tarım işçiliği yapan ailelerin yaşadıkları yerlerde iş imkânına ulaşabileceği ve çocukların tarım işçiliğinde çalışmak zorunda kalmadıkları ve eğitim ve sağlık hakkı gibi temel haklarına erişebileceği bütüncül politikalar yapmayı planlıyor musunuz?

Editör: TE Bilisim