İstanbul Valiliği Ümraniye ve Bakırköy’de 100’e yakın atık toplama deposuna düzenlemiş olduğu baskınlarda, 240 atık kağıt işçisine cezai işlem uygulamış, geri dönüştürülen atıklara el koyarak depolarını yıkmıştır. HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları atık kağıt işçilerine uygulanan cezaları ve yaşadıkları mağduriyeti  meclis gündemine taşıyarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e soru önergesi verdi.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları soru önergesinde

İstanbul Valiliği, Ümraniye ve Bakırköy’de 100’e yakın atık toplama deposuna baskın düzenlemiştir. Baskınlarda, 240 atık kağıt işçisine cezai işlem uygulanmış, geri dönüştürülen atıklara el konulmuş ve depolar yıkılmıştır. Yüzlerce atık kağıt işçisi, 4 Eylül 2021 tarihinde İstanbul Ümraniye’de bir kağıt toplama deposunda baskınlara ve kesilen cezalara karşı yaptıkları basın açıklaması ile tepkilerini ifade etmiştir. Açıklamada, “On binlerce insanı mağdur eden uygulamalar yetmezmiş gibi, kâğıt toplayıcılar bir de mesnetsiz iddialarla kamuoyuna potansiyel suçlu gibi yansıtılmaktadır. Mahallelerde toplamış olduğumuz pet, plastik gibi malzemelerin toplanılıp işlenmesi – geri dönüştürülmesi çevre kirliliğini azaltmaktadır…Göçmenlerin bu alanda çalışmasının sorumlusu biz değil, mevcut göç politikalarıdır. Ayrıca göçmen işçileri bahane ederken çöpte çalışanların çoğunun bu ülkenin vatandaşları olduğu gerçeği gözden kaçırılıyor. Biz bu ülkenin yoksullarıyız… Çalıp çırpmadan, kimseye avuç açmadan onurumuzla yaşamak için bulabildiğimiz tek iş olan bu işi yapıyoruz.” denilmiştir.

23 Ağustos’ta İstanbul Valiliği tarafından yayınlanan basın açıklamasında atık toplama ve ayırma faaliyetlerinin; başta çevre ve halk sağlığı sorunları olmak üzere, kayıt dışı ve sağlıksız koşullarda istihdama yol açtığı, kamu zararı ve haksız kazanca sebebiyet verdiği iddia edilmiştir.

Bu bağlamda;

1. Bahsi geçen baskınlar hangi gerekçe ile yapılmıştır? Katı atık depolarına yapılan baskınların gerekçeleri neden işçilere izah edilmemiştir?

2. Baskınlarda neden geri dönüştürülmüş atıklara el konulmuş ve depolar yıkılmıştır?

3. Katı atık işçilerinin Valilikle görüşme talepleri neden cevapsız bırakılmaktadır? Varsa sorunların konuşulması için neden diyalog zemini kurulmamaktadır?

4. Baskının gerekçesi olarak basın açıklamasında ifade edilen huzur ve güvenliğin bozulduğuna dair kanıt nedir? Atık kağıt işçileri nasıl huzur ve güvenliği bozmaktadır?

5. Valilikçe kamu zararı ve haksız kazanç istihdamı olduğu ileri sürülen atık kağıt işçilerinin sigortalı ve güvenceli olarak çalışmalarını mümkün kılacak projeleriniz var mıdır?

6. Katı atıklarıngeri dönüşümleri noktasında önemli bir rol üstlenen atık işçileri ile belediyelerin direkt çalışmalarını sağlayacak mekanizmalar/çalışmalar neden yaygınlaştırılmıyor?

Editör: TE Bilisim