ÇAYKUR bu yıl için yaş çay alım fiyatını kilo başına 4 liraya yükselttiğini açıklamıştır. Kota ve kontenjan uygulamaları ile mağdur edilen çay üreticileri mazot, gübre gibi girdi maliyetlerinin aşırı yükselmesi sonucu büyük zarara uğramıştır. Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları çay üreticilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıyarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye soru önergesi verdi.

ÇAYKUR yaş çay kampanyasının 17 Mayıs 2021 tarihi itibarıyla başlayacağını, bu yıl için yaş çay alım fiyatını kilo başına 4 liraya yükselttiğini açıklamıştır. Ayrıca yaş çay alım kotasının dekara 600 kilogram, günlük ise dönüm başı 17 kilogram çay alacağını da belirtmiştir. Kota ve kontenjan uygulamaları ile mağdur edilen çay üreticileri, Atvin’in Kemalpaşa ve Hopa, Rize’nin Fındıklı ilçesinde topladıkları çayları yola dökerek ÇAYKUR’un bu açıklamalarını protesto etmiştir. Yaptıkları eylemlerde çay üreticileri polis şiddetine maruz kalmış, birçok üretici gözaltına alınmıştır.

Çay üreticileri çay alım fiyatının düşüklüğü, kota ve kontenjan uygulamaları nedeniyle ürünlerini 4 TL’nin altında özel sektöre satmak zorunda kaldıklarını açıklamışlardır. Mazot, gübre gibi girdi maliyetlerinin aşırı yükselmesi sonucu ve açıklanan bu uygulamalar yüzünden çay üreticileri büyük zararlara uğramaktadırlar. Çay üreticilerinin mağduriyetlerinin giderilmesi için kota ve kontenjan uygulamasına son verilmesi, üreticilerin desteklenmesi gerekmektedir.

Bu bağlamda;

  1. Çay üreticilerinin yasal hakkı olan protesto eylemleri neden engellenmiştir?
  2. Çay üreticilerine şiddet uygulayan polisler hakkında işlem başlatılması için Bakanlığınızca girişimleriniz olmuş mudur?
  3. Çay üreticilerinin kota ve kontenjan uygulamaları nedeni ile oluşan zararı karşılanacak mıdır? 
  4. Çay üreticileri ile bir araya gelerek, var olan sorunlarını görüşerek çözüm bulmayı planlıyor musunuz?
  5. ÇAYKUR’un çay alımlarında kota ve kontenjan uygulaması neden yapılmaktadır?
  6. Kota ve kontenjan miktarları hangi kriterlere göre belirlenmektedir?
  7. Çay üreticilerinin talebi olan kota ve kontenjan uygulamasının kaldırılması sağlanacak mıdır?
  8. Çay alım fiyatları belirlenirken çay üreticileri ile neden görüşülmemektedir?
  9. ÇAYKUR’un pazardaki hakimiyetinin yüzde 80’lerden yüzden 45’lere kadar gerilemesinin sebebi nedir? Bu düşüşü önlemek için bir çalışmanız var mıdır?
  10. Çay üreticilerinin artan girdi maliyetleri de düşünüldüğünde desteklenmesi için çalışmalarınız olacak mıdır?
Editör: TE Bilisim