Konuğum Mersin Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Bedrettin Gündeş.
Sn. Gündeş daha önce Akdeniz Belediyesi'nde görev yapmış, MBB'de de 31 Mart seçimlerinden sonra görev almış bir yerel yönetimci olup farklı gazetelerde de aralıklarla köşe yazmaktadır.

Leyla SERİN KIRIK: İlk söyleşimde, konuklarımın kendisini tarif etmesinin daha güzel olacağını fark ettim. Kısaca, sizin tarifinizle Sn. Bedrettin Gündeş kimdir?

Bedrettin Gündeş: Her kişiyi ve her olayı kendi gerçeğinde gören, her gelişmeyi akıl, mantık ve bilim ekseninde sentezlemeye çalışan, önce “iyi insan” olma felsefi yaklaşımını içselleştirmeyi benimseyen biri olarak yaşamımı şekillendiriyorum. Evrensel bakış açısıyla hiçbir ideolojinin, dinin, partinin, kişinin etkisinde kalmadan kendi özgünlüğümle dünyayı algılama ve yorumlama yetilerimle yaşamıma yön veriyorum. Dünyadaki ırkçılığın, şoven milliyetçiliğin, zorbalığın ve üstünlük kurmanın aşağılık bir duygu olduğunu, ego, hırs ve cehaletten kaynaklandığını gören ve değerlendiren bir insanım. Muş'ta doğdum, Diyarbakır'da büyüdüm, Türkiye'de yaşıyorum. Ama özümde dünyalıyım. Spor akademisinden mezun oldum, sosyoloji okudum, kişisel gelişim üzerine uluslararası İsviçre SWİSS akademiden eğitim aldım. Birçok STK ve mesleki yapılarda görev aldım. Uluslararası birçok etkinliğe katıldım. 31 yıl yerel yönetimlerde yöneticilik yaptım. Mersin Büyükşehir Belediyesi Basın yayın Halkla ilişkiler Dairesi başkanlığı görevimi sürdürmekteyim. Eşitim Ümran'la birlikte 3 çocuğumuz var.

Leyla SERİN KIRIK: Kaç yıldır Mersin'desiniz? Uzun zamandır yerel yönetimlerde görev almış birisi olarak Mersin ve Türkiye genelinde “belediyecilik” konusunda altını çizmek istediğiniz en önemli 3 başlık ne olurdu ve kısaca bu alanlara ilişkin düşüncelerinizi aktarabilir misiniz?

Bedrettin Gündeş: 27 yıldır Mersin'deyim. Mersin benim için yaşamın olgunlaşma, sadeleşme, evrensel değerleri pekiştirme yeri oldu. Çocuklarımın büyüdüğü, dostluklarımın geliştiği, tutkularımın umutla bütünleştiği bir şehir.

Bu sevdalı şehir; topoğrafik olarak dünyanın kentleşmeye en müsait yerlerinden biri olmasına rağmen, çarpık kentleşmenin her türlü sancılarını bünyesinde taşıyan bir kent. Yoksulluğun ve zenginliğin kendi mecrasında yaşam olanağı bulduğu bir şehir. Farklılıkların huzur ve barış içinde mutluluğu arayan, renkli insanların yaşadığı bir kent.

Belediyecilik açısından son derece geri kalmış, ihmal edilmiş, örselenmiş bir şehir. Kent biliminden yoksun imar uygulamalarının çöküntü haline getirdiği bir şehir. Deniz ile Toros dağları arasında akıl, mantık ve kent biliminden yoksun yapılaşmasıyla sevenlerini üzen bir şehir.
Mersin; her şeye rağmen sevdaların, umutların, tutkuların yeşerdiği, bereketli topraklarıyla umudu solmayan, kendini yenileyen, modern ve çağdaş bakışıyla Türkiye'ye “Rol Model” olabilecek bir şehir.

Türkiye belediyeciliği açısından bakıldığında; diğer çarpık kentlerden fiziki yapılaşma açısından çok farkı yok. Ancak, iyi kurgulanmış bir imar planı, limanı, yapımı devam eden hava alanı, hızlı treni, otoban bağlantıları ile geleceğin marka kentlerinden biri olacağı görülüyor.

İkinci limanın başlatılması, kargo havaalanının devreye girmesi, demiryolunun projelendirildiği gibi tamamlanması durumunda, tarımsal alanda büyük yol alabilecek bir şehir. İhracata dönük kaliteli üretim, tarıma dayalı sanayinin gelişmesini de beraberinde getirecektir. Tarıma dayalı sanayinin gelişmesiyle nüfus artışı, kentin büyümesi de aynı hızla devam edecektir. Bu nedenle çok iyi kurgulanmış imar planları, eğitim alanlarında ihtisaslaşmayı getirecek ve ara eleman yetiştiren mesleki teknik liselerin yaygınlaştırılması, kentlilik bilinci ve sosyalleşme kültürünün geliştirilmesi öncelikler arasında olmalıdır.

Leyla SERİN KIRIK: İlçeden sonra Büyükşehirde görev aldınız. Çalışma sistemi ve yoğunluk açısından nasıl bir değerlendirmeniz olur?

Bedrettin Gündeş: İlçe ve Büyükşehir belediyelerinde görev aldım. Belediyecilik aslında bir insanın en çok haz alabileceği mesleklerden biridir. Belediyecilikte önemli iki bileşen vardır. Bu bileşenler; Başkan ve kadrosudur.

Yine belediyecilikte bir kural vardır. “İyi Başkan iyi kadro kuran başkandır” diye. İstediğiniz kadar iyi niyetli olun, ufkunuz açık olsun, heyecanınız ve çabanız doruklarda olsun; eğer etkin ve yetkin bir kadronuz yoksa, hizmet üretmek, başarılı olmak çok zordur.

Bu nedenle İlçe ya da Büyükşehir fark etmiyor. İlçe belediyesini çok iyi yönetebilen, değişim ve dönüşümleri sağlayabilecek kadro kurabilen, ufuk genişliğiyle farkındalık yaratabilecek bir başkan, İlçe belediyesini de Büyükşehir belediyesini de iyi yönetebilir. Sınırların büyümesi, etki alanının genişlemesi çok yük getiren bir problem değildir. Problem iyi organize olamamaktır.

Çalıştığım süre içinde benim yoğunluğum hiç eksik olmadı. Eğer siz yüreğinizi, niyetinizi hizmet aşkı içinde sıcak tutabiliyorsanız ve üretmek, yoğunlaşmak, gönül almak duygusuyla başlıyorsanız işe, her şey güzel gelişir. Halka yakın duruyorsanız ve sevginizi her an canlı tutabiliyorsanız, yoğunluğunuz hiç bitmez. Önemli olan iş yoğunluğunun getirdiği yorgunluk değil, çaresizliktir. Dünyanın bütün işini üstüme yığsalar altından kalkarım diye düşünüyorum. Ancak zorlandığım, zayıf düştüğüm ve çaresiz kaldığım anlarda oluyor tabi. Bu da yetenekli ve dinamik gençlerimize iş olanağı yaratamamanın ezikliğini yaşadığımda oluyor. Pırıl pırıl geçlerimiz işsiz ve moralleri bozuk. Beni en çok bu yoruyor. Yoksa iş yaptıkça yorgunluğumun azaldığını hissediyorum.

Leyla SERİN KIRIK: MBB'de ilk olarak Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı görevinde bulundunuz, ardından Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesinde; her ikisi de Büyükşehir'in çalışmalarına ilişkin önemli birimlerden. Örneğin, Mersin Büyükşehir Belediyesi daha öncekilerden farklı bir uygulama ile Stratejik Plan hazırlığını, çalıştaylar yaparak şehrin birçok dinamiğinin düşünce ve önerileri ışığında gerçekleştirdi. Buradan da hareketle, 31 Mart'tan bugüne Mersin Büyükşehir'in fark yaratan çalışmalarından birkaçını okuyucularımızla paylaşmanızı istesek, bunlar neler olur?

Bedrettin Gündeş:
Strateji Geliştirme daire başkanlığı, yeni yönetim açısından en önemli birimlerden biridir. Beş yıllık yatırım programının hazırlanması için her türlü hazırlığın yapılması, kentin bütün bileşenleriyle ortaklaşması, düşüncelerinin alınması ve sentezlenmesi, önceliklerin belirlenmesi açısından son derece önemli çalışmalar yapıldı. Kentin bütün paydaşlarıyla her daire kendi çalıştayını gerçekleştirdi.

Bu çalışmalar, öncelikle başkanın ufku ve niyeti ekseninde şekillenen bir durumdur. Başkan katılımcılığı esas alıyorsa, kent bileşenleriyle önceliklerin tespit edilmesini istiyorsa, çalıştaylarını bu doğrultuda hazırlatıyorsa zaten iyi bir plan ortaya çıkıyor demektir.

Basın dairesi başkanlığının ise, çok daha önemli ve dinamik bir yapısı var. Üretilenlerin uygun bir şekilde paketlenmesi ve doğru bir şekilde pazarlanmasıdır.

Basın ve halkla ilişkilerde; Zaman, emek, dikkat, heyecan, özveri, bilgi, birikim, teknoloji ve sahayı iyi tanımak öncelikler arasındadır.

Başkanımız Vahap Seçer; son derece gerçekçi, adaletli ve dürüst bir bakış açısıyla, tüm kadroların hizmet üretmek ve çalışkan olmak gibi bir görevlerinin olduğu bilincini yerleştirdi.

Stratejik plan öylesine yasal mevzuat yerine gelsin diye yapılmadı. Aylarca sürdü. Uygulanabilir bir plan var elimizde. Ayrıca, Başkanımızın yatırımlar konusunda bazı hassasiyetleri var. Yapılmayacak, yerine getirilmeyecek, zamanında tamamlanmayacak hiçbir hizmeti yatırım programına aldırmadı ve sözünü vermedi. Yapılanların hiçbir şekilde abartılmaması gerektiğini her defasında tekrarladı. Verilen söz zamanında mutlaka tamamlanmak zorunda. Başka çaresi yok. Başkanımızın olmazsa olmazlarından biridir. Bu nedenle uygulanabilir bir plan hazırlandı. Büyükşehir Belediyesi, Yenice'den Anamur'a kadar her ilçede her mahallede bir hizmet atağı başlatmış durumda. MESKİ 40 noktada kanalizasyon, arıtma, içme suyu çalışmalarını yürütüyor. Yol ve asfalt ekibi 30 noktada yol, kaldırım, bulvar çalışmasını aralıksız sürdürüyor. Eğitim alanında fırsat eşitliğini sağlayarak gençlerin üniversite hazırlık kurslarında hayatlarını değiştirecek eğitim hizmeti veriyor. Sosyal hizmetler; vatandaşlara 3 çeşit yemeği 3 tl ye vererek 14 noktada yoksulun aynında olduğunu gösteriyor. Yaşlı ve engelli vatandaşların her türlü kişisel bakım, sağlık ve ihtiyaçları gideriliyor. Yoksullara ve ihtiyaç sahiplerine yemek, çorba, gıda kolisi desteği veriliyor. Halk kart uygulamasıyla her ay düzenli 11 bine yakın vatandaşa maddi destek veriliyor. Pandemi döneminde tüm Mersin'e hizmet ağı oluşturdu. Kültürel faaliyetler, kadın ve aile daire başkanlığı, kadınlara öncelikli istihdam olanakları, çöp atıklarından elektrik üretiminin arttırılması gibi yüzlerce sayılabilecek hizmetleri devam ettirmektedir. Önemli hizmetlerden biride; belediyenin israftan kurtarılması, hem hizmet yapması hem de eski dönemden kalan borçları ödemesidir.

Leyla SERİN KIRIK: Yerel yönetimlere ilişkin tecrübelerinizi ve Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarından bazılarına ilişkin bilgileri bizlere aktardığınız için teşekkür ediyorum ve iyi çalışmalar diliyorum.

Bedrettin Gündeş: Bende tüm insanlara şunu söylemek istiyorum; “İyi İnsan” olmak için herkesin kendisini zorlaması lazım. Dünya iyi insanların çoğalmasıyla huzuru yakalayabilir.

Editör: TE Bilisim