İsviçre, referandumda eşcinsel evliliği geniş bir farkla onayladı

İsviçreli seçmenler, Alp ulusunu Batı Avrupa'daki diğer birçok ülkeyle aynı çizgiye getiren bir referandumda, aynı cinsiyetten çiftlerin evlenmesine izin vermeye açık bir farkla karar verdiler.

Resmi sonuçlar, tedbirin %64,1'inin lehte oyuyla geçtiği ve İsviçre'nin 26 kantonunun tamamında çoğunluğu kazandığını gösterdi.

İsviçre parlamentosu ve yönetimdeki federal konsey “Herkes İçin Evlilik” tedbirini destekledi ve referandum öncesi anketler sağlam destek gösterdi. İsviçre, 2007'den beri aynı cinsiyetten sivil birlikteliklere izin verdi.

Destekleyenler, onayın aynı cinsiyetten eşleri, birlikte evlat edinmelerine izin vererek ve eşcinsel eşler için vatandaşlığı kolaylaştırarak heteroseksüel çiftlerle eşit yasal zemine oturtacağını söyledi. Ayrıca lezbiyen çiftlerin düzenlenmiş sperm bağışını kullanmasına izin verecek.

Muhalifler, hemcins birlikteliklerini tam evlilik haklarıyla değiştirmenin, bir erkek ve bir kadın arasındaki birliğe dayanan aileleri baltalayacağını savundu.

Kampanya, haksız taktik iddialarıyla, karşı tarafların afişlerin yıkılmasını kınaması, LGBT telefon hatlarının şikayetlerle dolup taşması, kampanyacılara yönelik düşmanca e-postalar ve bağırarak hakaretler ve muhalif görüşleri susturma çabalarıyla dolup taştı.

8,5 milyonluk bir nüfusa sahip olan İsviçre, geleneksel olarak muhafazakar ve 1971'deki federal seçimlerde kadınlara tam oy hakkı tanıdı ve bir kanton 1990'a kadar belediye seçimleri için tam oy hakkını elinde tuttu.

Batı Avrupa'daki çoğu ülke eşcinsel evliliği zaten tanırken, Orta ve Doğu Avrupa'dakilerin çoğu iki erkek veya iki kadın arasındaki evliliklere izin vermiyor.

Destekçiler, esas olarak idari ve yasal prosedürler nedeniyle eşcinsel çiftlerin evlenmesinin aylar sürebileceğini söylüyor.

Pazar günkü oylamadaki bir diğer konu da, daha iyi yeniden dağıtım ve daha adil vergilendirme sağlamak için, İsviçre'deki temettüler veya kiralık mülklerden elde edilen gelirler gibi yatırımlardan ve sermayeden elde edilen gelirler üzerindeki vergileri artırmak için sol grupların öncülük ettiği bir önlemdi.

Sonuçlar, canlı finans sektörü ve nispeten düşük vergileri ile bilinen ve dünyanın en zengin insanlarının çoğu için bir sığınak olarak bilinen bir ülkede %64,9'unun aleyhine oy verdiğini gösterdi. Hiçbir kanton lehte oy kullanmadı.

Editör: TE Bilisim