Yirmi yıl önce, Hollandalı çift Gert Kasteel ve Dolf Pasker, dünyanın Hollanda'da yasal olarak tanınan ilk eşcinsel düğününde düğümü bağladıklarında tarih yazdılar.

AMSTERDAM - Perşembe günü, şehir dünyanın ilk yasal eşcinsel evliliklerinin 20. yılını kutlarken, gökkuşağı alevleri yayan mumlarla dev bir şişme pembe pasta Amsterdam'ın kanallarından geçti.
Bölge sakinleri LGBTQ hakları konusunda kilometre taşını işaretlerken, belediye başkanı eşitlik arayışının hala devam eden bir çalışma olduğunu söyledi.

20 yıl önce Amsterdam'da yaşanan tarihi olaydan bu yana eşcinsel evlilik, ABD de dahil olmak üzere dünyanın 28 ülkesinde ve ayrıca Asya'da mümkün olan tek yer olan kendi kendini yöneten Tayvan adasında yasallaştırıldı. Güney Afrika, evlilik eşitliğine sahip tek Afrika ülkesidir.

Amsterdam ayrıca, Anne Frank Evi müzesinin yanındaki simgesel Batı Kilisesi'nin çan kulesinden dev bir gökkuşağı bayrağı uçurarak yıldönümünü kutladı.

Daha sonra şehir çevrimiçi bir sempozyum düzenledi ve LGBTQ hakları mücadelesinde önemli görülen 20 site boyunca bir “gökkuşağı yürüyüşü” rotası gerçekleştirldi.

Utrecht kentinde Belediye Başkanı Sharon Dijksma, Romy Schouten ve Jeannette van Nus'un evliliğini yönetti ve düğün töreninin başkalarına örnek olması gerektiğini söyledi.

Ancak ülkenin en büyük LGBTQ hakları örgütü olan COC Netherlands, tam eşitliğe yönelik çalışmanın ilk eşcinsel evlilikten yirmi yıl sonra tamamlanmadığını da söyledi.

Örgüt yaptığı açıklamada, LGBTQ kişilerin “hala düzenli olarak dışlanma, şiddet ve ayrımcılıkla karşı karşıya olduğunu” söyledi.

Editör: TE Bilisim