Baskı, 4 Haziran Müzesi'ni yöneten sivil toplum örgütünün dört üyesinin tutuklanmasının ardından.

Hong Kong yetkilileri, kentin Tiananmen katliam müzesini yöneten sivil toplum grubunun dört üyesini tutukladıktan bir gün sonra baskın düzenledi.

Baskın, polis tarafından Pekin yanlısı bir çizgiye uymayan muhalif ve sivil toplum gruplarına yönelik kapsamlı bir baskının son eylemi ve aynı gün 12 aktivistin geçen yıl yasaklanmış bir Tiananmen nöbeti nedeniyle suçlarını kabul ettiği gün geldi.

4 Haziran 1989'da Pekin'de öğrenci protestocularının katledilmesiyle ilgili bilgi ve tarihi öğelerin iki yıl boyunca sergilendiği 4 Haziran Müzesi, Çin'in Yurtsever Demokratik Hareketlerini Destekleyen Hong Kong İttifakı tarafından yönetiliyor . ulusal güvenlik yasasına göre yabancı gizli anlaşma .

Perşembe sabahı polis memurları, müzenin Mong Kok binasına düzinelerce mavi metal küvet taşırken görüntülendi. Yerel medya, memurların sergi panelleri ve büyük karton kesikler de dahil olmak üzere eşyaları çıkardığını ve bir kamyona yüklediğini filme aldı.

Müze ilk olarak 2014 yılında kalıcı bir sergi açtı ve bildirildiğine göre bina sahiplerinin baskısı nedeniyle iki yıldan biraz daha uzun bir süre sonra kapandı. Nisan 2019'da Mong Kok'ta yeni bir yerde yeniden açıldı.

Ancak, yüzlerce kişinin katıldığı yeni bir sergi açtıktan üç gün sonra, polisin uygun lisans olmadan faaliyet gösterdiği iddialarıyla ilgili soruşturma başlattığını duyurduğu Haziran ayından bu yana kapalıydı. O sırada İttifak, halkın ve personelinin güvenliğini sağlamak için kapandığını ve yeniden açılması halinde bağımsız olarak faaliyet göstermek üzere İttifaktan ayrılacağını söyledi .

Yetkililer, Hong Kong'un yıllık mum ışığı nöbetini de yürüten 32 yaşındaki İttifak'ı yabancılarla gizli anlaşma yapmakla suçladılar. Dört üst düzey lider - başkan yardımcısı Chow Hang-tung ve daimi komite üyeleri Simon Leung, Tang Ngok-kwan ve Chan To-wai - grubun üyeliği ve mali durumu hakkında bilgi vermeyi reddettikleri için Çarşamba günü tutuklandı .

ABD ve İngiltere hükümetleri tutuklamaları kınadı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, tutuklamaların siyasi amaçlı olduğunu ve "gücün açık bir şekilde kötüye kullanılması" olduğunu söyledi.

İngiltere dışişleri bakanı Dominic Raab, tutuklamaların "ulusal güvenlik yasasının Pekin tarafından sivil toplumu dağıtmak ve Hong Kong'daki siyasi muhalefeti bastırmak için nasıl kullanıldığının bir başka ürpertici gösterisi" olduğunu söyledi.

İttifak , kendisini zulümden korumak için zaten küçülmüştü . Lee Cheuk-yan ve Albert Ho , Hong Kong'u kasıp kavuran 2019 demokrasi yanlısı protestolardaki rolleri nedeniyle hapis cezasına çarptırılan ve diğer suçlamalardan tutuklu olan çok sayıda yüksek profilli aktivist arasında yer alıyor.

Polis müzeye baskın düzenlediğinde, eski ittifak başkan yardımcısı Ho da dahil olmak üzere 12 kişilik bir grup, pandemiye atıfta bulunarak yetkililer tarafından yasaklanan 2020 nöbetiyle ilgili suçlamaları kabul ederek mahkemeye çıktı.

“[İttifak] neden hala 4 Haziran'ı anmaya devam etti? Kısacası, Hong Kong halkının üstlenmeye istekli olduğu ahlaki bağlılık ve vicdani görevden kaynaklanıyor” dedi.

“Anakarada 4 Haziran'ın kamusal alanda açık açık tartışılması her zaman yasaklanmıştır… Öte yandan bu küçük Hong Kong şehrinde tüm ulusun vicdanı olarak konuşuyoruz, tarihin gerçeğini ve onurunu koruyoruz. insanlardan.”

RTHK'nin bildirdiğine göre, hapse atılan Apple Daily'nin kurucusu Jimmy Lai ve Alliance başkan yardımcısı Chow da dahil olmak üzere aynı davaya karışan diğer sekiz kişi daha önce suçsuz olduklarını iddia ettiler ve duruşmaları 1 Kasım'a ayarlandı.

İki grup , yasaklı nöbet kısmen devam ederken, Ağustos 2020'de yetkisiz bir toplantıya katılmakla ilgili suçlamalarla suçlanan 25 kişi arasındaydı. Hapisteki aktivist Joshua Wong da dahil olmak üzere diğer üç kişi daha önce dört ila 10 ay arasında hapis cezasına çarptırılırken, Hong Kong'dan o zamandan beri ayrılan iki aktivist - Nathan Law ve Sunny Cheung için hala tutuklama emri var.

Editör: TE Bilisim