Güvenlik yasası, hükümet karşıtı protestoları büyük ölçüde bastırdı, ancak muhalefet savaşmanın yeni yollarını buluyor.

Tony Chung günlerini korku ve yalnızlık içinde geçiriyor. Hong Kong'un ulusal güvenlik yasası uyarınca tutuklanan ilk siyasi figür olan 19 yaşındaki aktivist için hapishane hayaletinin önemi büyük.

Hong Kong'da Tony Chung Fotoğraf: Isaac Lawrence / AFP / Getty Images

Chung, 15 yaşında kurduğu bağımsızlık yanlısı Studentlocalism grubunun diğer üç eski üyesiyle birlikte yasalar uyarınca ayrılığı kışkırtma şüphesiyle Temmuz ayı sonlarında tutuklandı.

Ulusal bayrağa saygısızlık olan başka bir dava için duruşmasını beklerken çoğu gece uyuyamıyor. Pek çok kez kimliği belirsiz kişiler tarafından takip edildiği için güvenliği konusunda endişelendiği için dışarı çıkmaya korkuyor.

Yaklaşan davayla ilgili belirsizliklerin ortasında, kendi yaşındaki çoğu genç gibi üniversitede yer alamaz. Kitaplarının çoğu tutuklandığı sırada ev aramasında polis tarafından götürüldüğü için okuyacak hiçbir şeyi yok. Yetkililer pasaportuna el koyduktan sonra seyahat edemez.

“Hapishanede olmak beklemek kadar korkunç değil” diyor. Kaderimi bir mahkum gibi bekliyorum.

“Artık Hong Kong'da her şey çok farklı geliyor. Bu uluslararası metropolde siyasi tutuklularımızın olması düşünülemez ”diyor. Ve bundan sonra ne olacağını bilmiyoruz.

Chung, geçen yıl şehri sarsan hükümet karşıtı hareketi büyük ölçüde ortadan kaldıran acımasız yeni yasa altında gelecekten korkan birçok Hong Kong'ludan sadece biri . Demokrasi yanlısı aktivistler ve destekçileri arasında, o zamandan beri bir keder, umutsuzluk ve karamsarlık atmosferi hüküm sürüyor. Şimdiye kadar, Chung dahil en az 28 protestocu ve aktivist tutuklanırken, geçen yıl Haziran ayında hareketin başlamasından bu yana 10.000'den fazlası tutuklandı.

Siyasi baskı altında Chung, bağımsızlık yanlısı konumunu terk ettiğini ve grubunu kapattığını söylüyor.

"Bağımsızlık için baskı yapmak gerçekçi değil" diyor. “Bu zamanlarda, göremediğimiz kadar uzakta olan bir şeye değil, şimdi neler olduğuna odaklanmalıyız.

"Pek çok insan moralini bozdu, ancak demokrasiye giden yol yarım ya da bir yıl meselesi değil. Demokrasi yolunda bazılarının kan dökmesi, fedakarlık yapması ve hatta kaçması gerekli bir aşamadır. Ama ısrar etmeliyiz. Talihsizliğimizde yuvarlanırsak, bu daha çok trajedi olur. Neden kardeşlerimizi koruyup nasıl devam edebileceğimizi düşünmeyelim? "

Geçti sahneler vardır 1'e milyon 2 protestocunun Hong Kong işlek caddelerini dolduran. Ulusal güvenlik yasası uyarınca ve Covid-19 salgınının ortasında, miting ve protestoların sayısı azaldı.İlan

Geçen yıl sokaklarda polise karşı savaşan daha radikal protestocuların çoğu ya hapse atıldı ya da yurt dışına kaçtı. Agnes Chow , 23, Chung gibi siyasi aktivistler ve Jimmy Lai gibi demokrasi yanlısı kıdemli isimler tutuklanırken 27 yaşındaki Nathan Law, 18 yaşındaki Honcques Laus ve 24 yaşındaki Sunny Cheung denizaşırı ülkeden kaçtı .

Ancak durgunluğa rağmen, destekçiler, daha düşük profilli hareketlerle de olsa, direniş ruhunu sürdüreceklerine yemin ediyorlar.

Meydan okuma ve gizli mesajlar

Bazıları, olay yerindekileri hızla tutuklamak veya aramak için çok sayıda polis görevlendirildiğinde bile, protestocuların sayısının birkaç ila birkaç yüz arasında olduğu daha küçük ölçekli mitinglere yöneliyor. Alışveriş merkezlerinde, bazı insanlar hala protesto şarkıları söylemek için "seninle öğle yemeğine" geliyorlar , çoğu zaman boş kâğıtlar kaldırıyor ve maskelerinin arkasından sloganlar atıyorlar. Eylül ayının ortalarında öğle yemeği vakti düzenlenen birkaç etkinlikte düzinelerce , kimlik kartlarını kaydeden polisle çevrili muhalif Apple Daily gazetesini okumak için bir parkta toplandı .

Yalnızca soyadını kullanmak isteyen 71 yaşındaki emekli sürücü Chiu, elinden geldiğince çok ralliye döndüğünü söylüyor. Polis memurlarının sırtını döndüğünde sloganlar atıyor.

Bu uzun vadeli bir mücadele ve ruhumuzu korumamız gerekiyor, "Düşman ilerlediğinde geri çekiliyorum. Mao Zedong'un gerilla savaşına olan meşhur yaklaşımından alıntı yaparak, geri çekildiğinde peşine düşüyorum ”diyor. 

Kıtlık ve siyasi karışıklık yaşadıktan sonra Çin'den Hong Kong'a kaçan Chiu, "Onlarla savaşmak için hiçbir yolumuz yok, ancak benim gibi Komünist yönetimi deneyimleyen insanlar korkmayacak" diyor.

Protestolar gömüldü.

Hoşnutsuzluk ifadeleri de daha az anlaşılır hale geldi. Bazıları demokrasi yanlısı dükkanları veya restoranları koruyarak harekete desteklerini gösterirken, diğerleri geçen yıl bir çatışmada ölümlerin söylendiği bir metro istasyonuna çiçek bırakırken, bazıları ölenlerin olduğuna inandıkları bir mezarlıkta saygılarını sunarlar.

Küçük işletme sahibi Tommy Yiu, eski protestoculara iş fırsatları sunarak harekete desteğini gösterdiğini söylüyor.

Hareket bitmiş olabilir ama direniş bitmedi.

Savaşın sonu değil, devam eden bir mücadele. Pek çok insan zihinsel olarak acı çekti ve desteğimizi göstermemiz gerekiyor ”diyor. "Diktatörlük rejimi bizi baskı altına almaya devam ediyor, ama bizi kıramazlar."

Sokaklardan hükümet karşıtı pankartlar ve grafitiler gitti. Bunun yerine, insanlar şikayetlerini ifade etmek için şifreli bir dil kullanırlar. Geçen yıl sözde “Lennon duvarları” na yapıştırılan protesto sloganlarının yer aldığı renkli yapışkan notların yerini boş notlar aldı. Siber uzayda yeni sloganlar çoğalmakta ve yasaklanmış slogan olan "Hong Kong'u Kurtar, Devrimi Devrimi" yerine ulusal güvenlik yasası tarafından yasaklanan diğer sloganların temasını taklit etmektedir.

Londra Üniversitesi Doğu ve Afrika Çalışmaları Okulu'nda tarihçi olan Lars Laamann, Moğol egemenliği altındaki Yuan hanedanlığında 13. ve 14. yüzyıllara kadar uzanan, Çin'de direnişin “gizli mesajlarının” uzun bir geçmişe sahip olduğunu söyledi ve Demokrasi taraftarlarının şiirlerine ince siyasi mesajlar ekledikleri 1989'da Tiananmen demokrasi yanlısı hareketin baskılarından sonra yaygındı.

Muhalefet siyasetçileri de kendilerini ifade etmenin yeni yollarını arıyorlar. 23 yaşındaki "yerelci" bir aktivist olan Owen Chow, muhalefetin gücünü, seçimleri hükümet tarafından iptal edilen yasama konseyi çerçevesi dışında birleştirmek için bir "halk parlamentosu" kurmak istediğini söylüyor .

"Bir veya iki kişiyi tutuklayabilirler, ancak arkalarında birçok kişi hala direniyor olacak" diyor. Hong Kong pes edemez. Artık topluluk önünde konuşamasak bile, mesajlarımızı ağızlarımızdan ve kulaklarımızdan ileteceğiz. "

Hong Kong Şehir Üniversitesi'nde siyaset bilimci olan Edmund Cheng, kitlesel seferberliğin imkansız hale gelmesine rağmen, daha küçük jestlerin hala bir düzeyde pasif direnişi sürdürdüğünü ve yetkililerin hareketi tamamen ortadan kaldırmasının zor olacağını söylüyor.

“Hong Kong benzersiz bir toplumdur. Hukukun üstünlüğü ile korunan uzun bir protesto ve sivil özgürlükleri kullanma geçmişine sahiptir. Bu, Hong Kongluların nesiller boyu zihnine gömüldü ve zorlu bir ortama rağmen yine de devam edecek ”diyor.

Hong Kong Şehir Üniversitesi'nden emekli bir siyaset bilimi profesörü olan Joseph Cheng şunları söyledi: “Öfke ve hayal kırıklıkları hala orada, bu yüzden hareket ölmeyecek. Düşecek, ancak fırsatlar ortaya çıktığında yeniden ortaya çıkacaktır. İnsanlar unutmayacak. "

Mahkeme duruşması öncesinde derin endişelerin ortasında bile, Chung hala Hong Kong için umutlar besliyor.

“Birçok kez sordum: Hong Kong yardımın ötesinde mi? Ama burası benim evim, ne olursa olsun, bundan vazgeçmeyeceğim ”diyor.

Hareket bitmiş olabilir ama direniş bitmedi.

BİLGİ NOTU:

Çin'in Haziran 2020'de Hong Kong'a uyguladığı ulusal güvenlik yasası , 7 milyondan fazla insanın bulunduğu bölgede köklü değişikliklere yol açtı.

Hong Kong'u gerçekten kimin yönettiğinden, demokrasi yanlısı hareketin kaderine ve büyük küresel şirketlerin yeni yasanın sonuçlarıyla nasıl boğuştuğuna kadar Çin, Hong Kong, Londra, ABD ve Avustralya'daki eşi benzeri görülmemiş baskı sadece Hong Kong'u değil, dünyayı da etkiliyor. 

Özgürlükler ve sivil özgürlükler üzerindeki yeni kısıtlamaların yanı sıra, bir dizi umut sesleri ve direniş eylemleri arıyor ve tarihinde bir dönüm noktasında dururken Hong Kong için sırada ne var diye soruyor.

Editör: TE Bilisim