Çinli Huawei Technologies (HWT.UL) Çarşamba günü akıllı telefonlar için tescilli Harmony işletim sisteminin (HarmonyOS) piyasaya sürüldüğünü duyurdu.

Huawei, Çarşamba akşamından itibaren akıllı telefonlarının belirli modellerinde HarmonyOS’u kullanıma sunmaya başlayacak ve kullanıcılara Google’ın Android platformunu temel alan mevcut işletim sisteminden geçiş yapma şansı sunacak.

HarmonyOS kullanımı, şirketin artık tamamen Android’e bağımlı olmayacağı anlamına geliyor. ABD yaptırımları, Alphabet Inc’in (GOOGL.O) Google’ın yeni Huawei telefon modellerine teknik destek sağlamasını ve çoğu Android uygulamasının temel aldığı geliştirici hizmetleri paketi olan Google Mobil Hizmetlerine erişimini yasakladı.

Benzer bir ikame olmaktan ziyade, Huawei, HarmonyOS’u dizüstü bilgisayarlar, akıllı saatler, arabalar ve cihazlar gibi diğer cihazlarda çalışmayı ve bunlara bağlanmayı amaçlayan bir ‘Nesnelerin İnterneti’ platformu olarak faturalandırıyor.

Huawei Tüketici İş Grubu’nun 2016’dan beri HarmonyOS geliştirme çabalarına öncülük eden Huawei Tüketici İş Grubu’nun yazılım departmanı başkanı Wang Chenglu, Huawei’nin HarmonyOS’u yıl sonuna kadar 200 milyon akıllı telefon ve 100 milyon üçüncü taraf akıllı cihazda kullanıma sunmayı hedeflediğini söyledi.

Wang, bir gün önce bir medya yuvarlak masa toplantısında konuştu ve yorumları Çarşamba gününe kadar ambargo altında tutuldu.

Çin’in önde gelen telekomünikasyon ekipmanı üreticisi, ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle Mayıs 2019’da kendisini ABD ticaret kara listesinde buldu. Huawei defalarca bunun bir risk olduğunu reddetti.

Yasak, Huawei’nin cep telefonu işini büyük bir baskı altına aldı. Bir zamanlar dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi olan Huawei, ilk çeyrekte %4’lük pazar payıyla şimdi küresel olarak altıncı sırada yer alıyor.

Ancak Wang, şirketin HarmonyOS ile akıllı telefonların ötesine geçtiğini söyledi. Akıllı telefon pazarının durgunlaştığını ve çoğu geliştiricinin geliştirecek başka platformları olmadığı için akıllı telefonların insanların hayatında baskın cihaz olmaya devam ettiğini söyledi.

Wang, bunun yerine cihazlar arasındaki boşluğu dolduracak bir sisteme ihtiyaç olduğunu söyledi.

Wang, “Mevcut işletim sistemlerindeki sorun, cihazların kolayca bağlanamamasıdır,” dedi Wang, kullanıcıların bağlantı kurmak için genellikle ayrı uygulamalar indirmesi gerektiğini söyledi.

Wang, “Ancak Harmony, cihazların süper bir cihaz oluşturacak şekilde bağlanmasını sağlayabilir. Tek bir dosya sistemi, kelimenin tam anlamıyla tek bir cihaz olarak çalışacak” dedi.

Wang, HarmonyOS’u benimseyen diğer akıllı telefon üreticilerini memnuniyetle karşılayacağını söyledi, ancak Huawei’nin akıllı telefon olmayan cihaz üreticileriyle çalışırken büyük fırsatlar gördüğünü de sözlerine ekledi.

IDC’de bir analist olan Will Wong, diğer akıllı telefon üreticilerinin HarmonyOS’u benimsemesinin Huawei için şart olmadığını söyledi.

Wong, “(Ancak) Huawei’nin amacına ulaşması için, diğer elektronik markalarını ve hatta otomobil üreticilerini işletim sistemine dahil etmek önemli olacak ve Çin bunu başarmak için uygun bir pazar ekosistemi sağlıyor” dedi.

Editör: TE Bilisim