SAĞLIKLI YAŞAM ÖNERİLERİM

Oldum olası insanların bişeyleri abartı uygulamasına karşıyım. Sağlıklı yaşam ve beslenme mevzuları da buna dâhil. Tek tip beslenme, tek tip yaşam önerileri, tek tip güzellik anlayışı, tek tip insanlar… Sağlıklı olan, ‘kararında’ olandır aslında. Abartıya kaçmayacak kadar az, ‘deneseydim de aklımda kalmasaydı’ diyecek kadar çok olmalı hayatta herşey.

Sağlıklı besleniyorum diye bildiği bilmediği her otu boku kaynatıp içen, güzellik önerisi diye garip karışımları sürüp acil servise zor yetişen ne insanlar gördü bu gözler!

İnsan vücudunun öyle mükemmel bir işleyişi var ki, saat gibi… En basit bir makineyi bile kullanma talimâtına göre kullanan insan, elindeki kusursuz yaratılmış makineyi, vücudunu tâlimatına uygun kullansa aslında hiçbirine gerek duymayacak ama öyle olmuyor işte, hor kullanıyor hayatını ne yazık ki!

Hadi iyisiniz, her yerde paylaşılan pratik ve sağlıklı öneriler gibi Hunili doktorunuzdan da size çok yararlı bilgi ve tavsiyeler gelsin o zaman:

-Sirke ve karbonat her derde devâdır. Soğandan gözünüz yanıyosa sirke damlatın; bakınız artık soğan yakmıyor gözünüzü, çünkü sirke yakıyor!

Kocanız akşam tv koltuğuna yapışıp kalkmıyor mı, o gelmeden koltuğa bi çaydanlık dolusu karbonatlı su dökün; bakın çok yararlı, kocanız hiç oturamıyor…

Hastanede 5 Kiloluk bidonlarda satılan beyaz sirkeden bulundurun. Hasta üstünüze mi geliyo, beyaz sirke bidonuynan ağzının ortasına geçirin, bakın sirke sağlıkta şiddeti de önledi, gördünüz mü?

-Zencefili nohut büyüklüğünde kesin, grip olunca burnunuza tıkın!, bakınız zencefil burun akıntınızı nasıl da kesti!?!

-Sabahları bir kibrit kutusu yiyin. Tüm gün sizi tok tutacaktır. Ara öğün için avokadoyu püre haline getirip çöpe dökün, yemeyin öyle saçma şeyleri; bakın avokado sizi zayıflattı gördünüz mü??

-Portakalı soyun başucunuza koyun ve bir yalan uydurun. Görüyorsunuz ki portakal sağlığa zararlı, sizi yalan söylemeye teşvik ediyor!!

-Karpuzu dilimleyin, bi güzel yiyin. Kabuklarını alın, sokakta birine yaklaşıp ‘annem kabuklarını bi ineğe ver dedi buyrun lütfen’ deyip koşmaya başlayın; kovalıyor di mi… Bakın karpuz, spor yaptırarak size nasıl da kilo verdirdi??

-Poliklinikte hasta bakarken burun ve kulak deliklerinize birer tarçın çubuğu sokup, kafanıza da muz kabuğu yerleştirip hasta bakarsanız, hastalar sizden korkar kaçar, muayene olmaz, işiniz erken biter, böylece enercik çıkarsınız işten. Bakınız tarçın-muz nasıl da enerji verdi size?!

-Yanınızda hep bol kalorili börek, çörek kuruyemiş olsun ve hayatınızda en çok vakit geçirdiğiniz kim varsa onlara devamlı bunlardan yedirin. Çevrenizdekiler kilo aldıkça siz rölatif olarak çok daha zayıf ve fit görüneceksiniz. Demek ki neymiş, yeme yedirme şekline göre pasta börek de zayıflatıyormuş insanı…

-Yazımı okurken güldünüzse bu bir çeşit yüz yogasıdır, cildinizi gerer, gençleştirir. Gülmedinizse hiç espri yeteneğiniz de yokmuş, bu asabi mendebur hallerinizle uzun yaşamazsınız siz, çatlak patlak yusyuvarlak olun!

Anladığınız üzre, benim yazılarımı okumak gençleştirir, ömrü uzatır.

Akıl sağlığı için ne mi öneriyorum? Tabi ki ‘huni’,

takmayın kafaya huniden başka;

siz akıllı olup kahır çekeceğinize, delirin, şimdi onlar düşünsün!

Dr. Figen Demir Kardeş (Hunili Doktor)

Editör: TE Bilisim