Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), sosyal mesafe kuralına uymadığı için cezai işlem uygulanmak üzere kimliği istenen ancak kimliğini vermemek için polise direndiği iddiasıyla gözaltına alınan gazeteci Semire Sibel Hürtaş'ın, sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı açıklamaları yalanladı.

EGM'den yapılan yazılı açıklamada, bugün baro başkanlarının Meclis önünde bekleyişini takip eden gazeteci Semire Sibel Hürtaş'ın gözaltına alınması ve gözaltında iken polis tarafından kötü muameleye uğradığı iddiaları üzerine bir açıklama yapılmasına gerek duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, 

03 Temmuz 2020 tarihinde Baro başkanlarının Meclis önünde bekleyişini takip eden Semire Sibel Hürtaş isimli gazetecinin gözaltına alınması ve gözaltında iken polis tarafından kötü muameleye uğradığı iddiaları üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.

Olayın gerçeği şu şekildedir;

1- 03 Temmuz 2020 tarihinde TBMM Adalet Komisyonunda görüşülmeye başlanan Barolar ile ilgili kanun teklifini baro başkanları ile meclis önünden takip eden bir gazeteci sosyal mesafe kuralına uyması konusunda görevli polislerimiz tarafından uyarılmış ancak polisimizin tüm uyarılarına rağmen sosyal mesafe kuralını ihlal etmesi sonucu ceza yazılmak üzere kendisinden kimliği talep edilmiştir.

2- Kimliğini vermemek için direnen gazeteci görevli polislerimiz tarafından gözaltına alınarak işlem yapılmak üzere Polis Merkezine götürülmüştür.

3- Adı geçen gazeteci hakkında ‘Görevi Yaptırmamak İçin Direnme’ suçundan adli işlem, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’na muhalefet ‘Sosyal Mesafe İzolasyon Kurallarına Uymamaktan’ dolayı idari işlem uygulanmıştır.

4- Polisimiz tarafından gözaltında bulunduğu süre zarfında iddia edildiği gibi kendisine herhangi bir kötü muamelede bulunulmamıştır. Şahsın sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı isnatlar tamamen asılsız ve iftiradır.

Gece gündüz canla başla, büyük bir özveriyle milletimize hizmet eden Polis Teşkilatımıza yönelik bu ve buna benzer asılsız ve karalayıcı söylemlerde bulunarak polisimiz ile ilgili toplum üzerinde olumsuz algı oluşturmaya çalışan şahıs veya şahıslara itibar edilmemelidir.

Artı TV Ankara Temsilcisi Sibel Hürtaş'ın serbest bırakıldıktan sonra Artı TV'ye bağlandı.

Hürtaş 'Nefes alamıyorum diye bağırdım, darp raporu aldım. Vücudumda izler var' dedi.

Baroların yapısını değiştiren kanun teklifinin Meclis Anayasa Komisyonu'nda görüşmeleri başlarken içeri alınmayan baro başkanlarının oturma eylemini takip eden gazetecilerden Artı TV Ankara temsilcisi Sibel Hürtaş gözaltına alındı. Saatlerce gözaltında tutulan Hürtaş daha sonra serbest bırakıldı.

Serbest bırakıldıktan sonra Artı TV'ye telefonla bağlanan Hürtaş, "Kavaklıdere Polis Karakolu'na boynum sıkılarak götürüldüm. Nefes alamıyorum, kendimi iyi hissetmiyorum diye bağırdım. Vücudumda izler var" dedi. 

Hürtaş, sağlık kontrolüne götürüldüğü sırada darp raporu aldığını da söyledi.

Gözaltına alındıktan sonra Çankaya'daki Kavaklıdere Karakolu'na alınan Sibel Hürtaş önce sağlık kontrolünden geçirilmek için hastaneye götürüldü. Daha sonra ifadesinin alınması için yeniden karakola getirilen Hürtaş, burada darp raporu aldığını söyledi. 

Sibel Hürtaş, gözaltında yaşadığı kötü muameleyi şöyle anlattı: "Kavaklıdere polis merkezine kadar boynum sıkılarak götürüldüm. Yanımda oturan çok iri yarı bir polis memuru kolunu boynuma doladı diğer eliyle de ağzımı ve burnumu kapattı. 'Nefes alamıyorum, kendimi iyi hissetmiyorum' diye bağırdım. Bunun üzerine de öbür eli ile de ağzımı ve burnumu kapatarak 'öl, öl' diye bağırdı. Daha sonra ağzımı burnumu açtılar, ancak boyum bu şekilde (sıkılarak) Kavaklıdere polis merkezine kadar götürüldüm. Avukatlarımın polis merkezine ulaşmasına izin verilmedi. Götürüldüğüm ilk hastane pandemi hastanesiydi." 

Sibel Hürtaş boynunda kimlik bilgilerinin bulunduğu basın kartını taşımasına rağmen ısrarla kimliğinin istendiğini kaydetti. Hürtaş, sosyal mesafe kuralını ihlal ettiği gerekçesiyle de kendisine 3000 küsur TL para cezası kesildiğini söyledi. 

Editör: TE Bilisim