Hüseyin KAÇMAZ, Anneleri ile cezaevinde kalmak zorunda olan çocuklar ve Ewing Sarkom adlı kanser hastalığı bulunan 6 yaşındaki Yusuf Kerim Sayın ile ilgili Adalet Bakanına yönelttiği soru önergesinde şu ifadelreine yer verdi.

Türkiye’deki mevcut yargı pratiğinin mağdur ettiği tarafların başında, 0-6 yaş aralığında bulunan ve anneleri ile cezaevinde kalmak zorunda olan çocuklar gelmektedir. Konu hakkında elde edilen en güncel veri ise 2019 Kasım ayı itibarıyla 780 çocuğun hapishanelerde anneleri ile birlikte kaldığını göstermektedir.

Hapishanelerdeki katı ve cezalandırıcı ortam çocukların psikososyolojik gelişimlerini olumsuz etkilemekte, beslenme, sağlık, oyun, eğitim, sosyal gelişim ve iletişim hususlarında çocuğun üstün yararını gözeten koşullar oluşturulmamaktadır.

Uluslararası anlaşmalara taraf olan birçok ülke izah edilen problemleri önlemek adına birçok alternatif yöntem geliştirmiştir. Bunlardan birkaçı, cezanın infazının ertelenmesi, ev hapsi, denetimli serbestlik veya elektronik kelepçe uygulamaları olarak kayda geçmiştir. Anneye en çok ihtiyaç duyulan 0-6 yaş aralığında çocuğu anneden ayırmak ise en son tercih edilen yöntemdir. 

Türkiye’de ise birçok kadın hükümlü açıklanan ağır cezaevi koşulları sebebiyle çocuğundan ayrı kalmayı seçmek zorunda bırakılmakta ya da hastalığı sebebiyle cezaevi dışında tedavisi süren çocuklar ebeveynlerine en çok ihtiyaç duyduğu dönemde onlardan ayrı tutulmaktadır. Tedavisi süren hasta çocukların ebeveynleri ile tedavi sürecini birlikte geçirmesi hastalığın psikolojik destek bakımından seyri için oldukça önemlidir. Bu dönemde anne ve babaların hasta çocuklarından ayrı tutulması gerek hukuka gerekse vicdana sığmamaktadır.

Bu durumun en çarpıcı örneklerinden biri de son günlerde, kamuoyunun gündeminde olan 6 yaşındaki Y.K.S.’dir. Ewing Sarkom adlı kanser hastalığı bulunan Y.K.S.’nin sağlık durumu, annesinin yokluğunun etkisiyle de kötüye doğru gitmektedir. Y.K.S’nin annesi Gülten Sayın, Yargıtay tarafından cezası onaylandığı için cezaevinde bulunmaktadır ve oğlunun tedavisinin devam ettiği süreçte infazının ertelenmesini talep etmektedir.

 

Bu bağlamda;

1)      Anneleriyle birlikte cezaevinde bulunan çocuk sayısı kaçtır?

2)      Bakanlığınızın çocukların annelerine en çok ihtiyaç duyduğu 0-6 yaş arası dönemde, ceza almış annelerin infazının ertelenmesi hususunda herhangi bir çalışması bulunmakta mıdır?

3)      İnfaz erteleme dışında Dünya’da uygulanan birçok yöntem söz konusudur. Bu konuda Bakanlığınız hangi adımları atacaktır?

4)      Altı yaşına kadar anneleriyle birlikte cezaevinde kalan ve sonrasında annelerinden ayrı kalmak zorunda kalan çocukların yaşayabilecekleri travmalarla ilgili Bakanlığınızın farkındalığı mevcut mudur ve bu konuda ne tür adımlar atılacaktır?

5)      Son günlerde kamuoyunda durumu sıkça gündeme gelen altı yaşındaki Y.K.S. ve annesinin durumundan haberdar mısınız?

6)      Bakanlığınız Y.K.S.’nin durumu hakkında ve annesinin infaz erteleme talebi hakkında herhangi bir çalışma başlatacak mıdır?

Editör: Haber Merkezi