Aktivistler uzun zamandır Richmond'daki İç Savaş Generali Robert E Lee'nin devasa heykelinin ABD'nin güneyinin köle sahibi geçmişini yücelttiğini söylüyorlar.

Onlarca yıllık aktivizmi sınırlayacak bir hareketle, ekipler Amerika Birleşik Devletleri'nin kalan en büyük Konfederasyon heykellerinden birini - Richmond, Virginia'daki Robert E Lee'nin yükselen heykelini kaldırmaya hazırlanıyor.

ABD İç Savaşı sırasında Konfederasyon Ordusu komutanı olan 6,4 metre (21 fit) uzunluğundaki bronz heykel Lee, ata bindikten 131 yıl sonra Çarşamba günü 12 metrelik (40 fit) kaidesinden kaldırılacak. Konfederasyonun eski başkentinde İç Savaş liderine bir haraç olarak dikildi.

Eylemciler , ABD'nin güneyinin köle tutan geçmişini yücelttiğini söyleyerek yıllarca heykelin kaldırılması çağrısında bulundular . Ancak yetkililer, anıtın taşınmasının tarihi silmek gibi olacağını savunan bazı Virginia sakinleri gibi, kaldırılmasına uzun süre direnmişti.

Yine de, silahsız bir Siyah adam olan George Floyd'un Mayıs 2020'de Minneapolis, Minnesota'da bir polis memurunun dizleri altında öldürülmesinin ardından ülke çapında polis vahşeti ve ırkçılığa karşı protestolara yol açmasından 10 gün sonra, Demokratik Vali Ralph Northam heykeli indirme planlarını açıkladı.

Sonraki iki dava, bir yıldan fazla bir süre için kaldırma işlemini durdurdu, ancak Virginia Yüksek Mahkemesi'nin geçen hafta verdiği kararlar, heykelin kaldırılmasının önünü açtı.

Northam, kaldırma için nihai planları açıklayan bir haber bülteninde, "Bu, kim olduğumuzu ve bir devlet olarak neye değer verdiğimizi göstermek için önemli bir adım" dedi.

Şehir, Floyd'un ölümünden bu yana şehir topraklarında bir düzineden fazla Konfederasyon anıtını kaldırdı, ancak ülkedeki en büyük ve en tanınmış Konfederasyon heykellerinden biri olan Lee heykelinin hem destekçilerden hem de muhaliflerden oluşan bir kalabalık çekmesi bekleniyor.

Gelecek için planlar

Kaldırma, 11 tonluk heykeli kaidesinden kaldıran büyük bir vinçle Çarşamba günü erken saatlerde başlayacak.

Eyalet Genel Hizmetler Departmanı sözcüsü Dena Potter, heykelin daha sonra nakliye için iki parçaya kesilmesi bekleniyor, ancak nihai plan değişebilir.

Heykelin kaldırılmasının ardından Perşembe günü ekipler, anıtın tabanındaki levhaları kaldıracak ve içinde olduğuna inanılan bir zaman kapsülünün yerini alacak.

Kaldırma ayrıca valinin Facebook ve Twitter hesapları aracılığıyla canlı yayınlanacak.

Lee heykeli, uluslararası üne sahip Fransız heykeltıraş Marius Jean Antonin Mercie tarafından yaratıldı ve 2007'den beri listelendiği Ulusal Tarihi Yerler Kaydı'na aday gösterilmesine göre bir başyapıt olarak kabul ediliyor.

Anıt 1890'da Fransa'dan geldiğinde, tahminen 10.000 Virginialı, parçalarını şimdi bulunduğu yere iki kilometreden fazla taşımak için vagonlar ve halatlar kullandı.

Heykel, 1865'te sona eren ABD İç Savaşı'nın ardından Richmond'un Anıt Bulvarı'na dikilen beş Konfederasyon anıtından ilkiydi. Heykeller , Güney'de Jim Crow ırk ayrımcılığı yasaları yükselirken dikilmişti .

Northam yönetimi, hükümetin heykelin geleceği hakkında kamuoyundan bilgi isteyeceğini söyledi.

Anıt Caddesi'nin tasarımını yeniden düşünme çabalarının ortasında, en azından kısa vadede kaide geride kalacak.

Bazı ırk adaleti savunucuları, grafiti kaplı kaidenin Floyd'un öldürülmesinden sonra patlak veren protesto hareketinin bir sembolü olarak kalması gerektiğini söyledi.

Editör: TE Bilisim