Avukat Metin Can İHD Elâzığ Şube Başkanıydı; Doktor Hasan Kaya da İHD üyesiydi. Gözaltında zorla kaybetme yönetimiyle İnsanların susturulmaya çalışıldığı bir dönemde; 21 Şubat 1993 günü her iki İnsan Hakları savunucusu kaçırıldı. İşkenceye maruz kalmış cansız bedenleri 27 Şubat 1993 günü Elâzığ-Dersim yolunda Dinar Köprüsü altında bulundu.

Metin Can ve Hasan Kaya her koşulda herkes için savunulması gereken insan hakları değerlerini savundukları için devletle irtibatlı karanlık güçlerin hedefi oldular

İnsan hakları tüm dünyada evrensel ve bütünsel olmalarıyla ifade edilirler. Hak savunucuları aralarında kendi hakları da bulunan insan haklarını- ifade özgürlüğü, inanç özgürlüğü, yaşam hakkı ve işkence yasağı gibi hakları- herkes için, korumak ve geliştirmek için çalışırlar. Devletlerin de yükümlülüğü bu hakların kullanılmasını teminat altına almaktır.

Av. Metin Can ve Dr. Hasan Kaya tam da bu ilkeler ışığında hak savunuculuğu yaptıkları için karanlık güçlerin hedefi oldular. Kaçırıldıkları andan itibaren İHD tarafından yetkili her kuruma yapılan başvurular sonuçsuz kaldı. Kaçıran kişilerin JİTEM ile bağlantılı kişiler olduğu görgü tanıklarınca ifade edilmesine rağmen uzun yıllar boyu JİTEM’İN varlığı bile inkâr edildi. JİTEM adına “faili belli” cinayetler işlediği bilinen Yeşil Kod adlı Mahmut Yıldırım devletin karanlık dehlizlerinde kayıplara karıştığından işlediği cinayetlerin hiç birisinin hesabı sorulamadı. JİTEM tarafından işlenen pek çok cinayetin failleri gibi Metin Can ve Hasan Kaya’nın failleri de devletin cezasızlık politikaları sonucu cezasız kaldılar. Onların kaybedilmeleri ve öldürülmelerinden sonra da gözaltında kayıplar devam etti. Öte yandan kayıplara, faili meçhul siyasi cinayetlere, işkencelere ve genel olarak insan hakları ihlallerine karşı, insan hakları savunucularının mücadelesi de hiç durmadan devam etti ve ediyor.

31 yıl önce kaybedilen ve katledilen Av. Metin Can ve Dr. Hasan Kaya’nın katlinden ve binlerce “faili belli” cinayetten sorumlu olanların bulunması için İHD ve Kayıp Yakınları kesintisiz mücadelesini sürdürmektedir.  Mücadelemiz bir yandan her bir kaybımızın failinin bulunması ve yargılanmasını sağlamak üzere devam ederken; bir yandan da devletin cezasızlık politikasına karşı Hakikatin ortaya çıkarılması ve adaletin sağlanması için yürütülmektedir.

Nevroz Uysal Aslan; Patnos Cezaevinde yaşanan işkence ve hak ihlalleri ile ilgili soru önergesi verdi. Nevroz Uysal Aslan; Patnos Cezaevinde yaşanan işkence ve hak ihlalleri ile ilgili soru önergesi verdi.

Avukat Metin Can ve Dr. Hasan Kaya arkadaşlarımızı katledilişlerinin 31. yılında sevgi ve minnetle anıyor; Anıları önünde saygıyla eğiliyoruz.

Onları unutmadık, unutmayacağız.

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ

Editör: Haber Merkezi