Burma'nın Demokratik Sesi ve Mizzima muhabirleri, medyaya yönelik askeri baskı nedeniyle iki yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Ordu tarafından yönetilen Myanmar'daki bir mahkeme, sorunlu ülkede haber yapma konusunda devam eden baskının bir parçası olarak, yakın zamanda "yanlış haber" yaymayı suç haline getirmek için revize edilen sömürge döneminden kalma bir yasa uyarınca iki gazeteciyi hapse attı.

Myeik'in güneyindeki bir askeri mahkeme Çarşamba günü Burma'nın Demokratik Sesi'nden (DVB) Aung Kyaw ve Mizzima News'in serbest muhabiri Zaw Zaw'ı, o zamandan beri Myanmar'ı kasıp kavuran darbe karşıtı protestoları haber yaptıkları için iki yıl hapis cezasına çarptırdı. İki yayın, Min Aung Hlaing'in altındaki generallerin 1 Şubat'ta iktidarı ele geçirdiğini söyledi.

Ordu ayrıca bağımsız medyayı çökerterek, DVB ve Mizzima da dahil olmak üzere bir dizi haber kuruluşunun lisanslarını iptal etti, ayrıca internete erişimi kısıtladı ve uydu televizyonunu yasakladı .

DVB Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Askeri cunta Aung Kyaw'ı yasadışı bir şekilde gözaltına alıyor" dedi.

Bu, Burma cuntası tarafından hem ulusal hem de uluslararası yasaların açık bir ihlalidir” dedi.

Mizzima, Zaw Zaw'ın darbeden bu yana tutuklanan beş personelinden biri olduğunu söyledi ve serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Web sitesinde yaptığı açıklamada, "Mizzima, gazeteciliğin ve ifade özgürlüğü hakkının bir suç olmadığına ve Mizzima ile tüm bağımsız Myanmar medya kuruluşlarının Myanmar'da özgürce faaliyet göstermesine izin verilmesi gerektiğine kesinlikle inanıyor" dedi.

Raporlama ASEAN izleme grubuna göre, darbeden bu yana 87 gazeteci tutuklandı ve 51'i hala tutuklu.

Aralarında iki ABD vatandaşının da bulunduğu çok sayıda yabancı gazeteci de gözaltına alındı.

Editör: TE Bilisim