2 Haziran Çarşamba günü yayınlanan BM destekli bir araştırma, iklim değişikliğinin önemli tarım ürünlerini tahrip eden zararlıları daha da yıkıcı hale getirdiğini, küresel gıda güvenliğine ve çevreye yönelik tehditleri artırdığını ortaya koydu. 

 yayılmasını varsa veya iklim değişikliği nedeniyle yayılabilir 15 bitki zararlıları görünüyor. Yazarlar, böcek istilası için uygun koşulları sağlayabilen olağandışı ılık bir kışla risklerin arttığı konusunda uyarıyor. 

BM Gıda ve Tarım Örgütü (  ) Genel Direktörü Qu Dongyu, “Bu incelemenin temel bulguları, iklim değişikliğinin dünya çapında bulaşıcı, dağılmış ve şiddetli zararlıların nasıl olabileceği konusunda hepimizi uyarmalı”  lansmanda konuşuyor. 

"İnceleme, iklim değişikliğinin etkisinin bitki sağlığı topluluğunun karşı karşıya olduğu en büyük zorluklardan biri olduğunu açıkça gösteriyor" diye ekledi. 

Yılda milyarlar kayıp 

Çalışma, FAO'nun ev sahipliği yaptığı Uluslararası Bitki Koruma Sözleşmesi Sekreterliğinin himayesinde, İtalya'daki Torino Üniversitesi'nden Profesör Maria Lodovica ve dünyanın dört bir yanından 10 ortak yazar tarafından hazırlandı.  

BM ajansı, küresel mahsul üretiminin yaklaşık yüzde 40'ının şu anda zararlılar tarafından kaybedildiğini ve bitki hastalıklarının küresel ekonomiyi yılda 220 milyar dolardan fazla çaldığını söyledi. İstilacı zararlılar ülkelere en az 70 milyar dolara mal oluyor ve aynı zamanda biyoçeşitlilik kaybının ana itici güçlerinden biri. 

Mısır, sorgum ve darı içeren ürünlerle beslenen sonbahar tırtılı gibi türler, daha sıcak iklim nedeniyle çoktan yayıldı. Dünyanın en yıkıcı göçmen zararlıları olan çöl çekirgeleri gibi diğerlerinin ise göç yollarını ve coğrafi dağılımlarını değiştirmesi bekleniyor. 

Raporda, bu gibi hareketlerin bir bütün olarak gıda güvenliğini tehdit ettiği ve küçük çiftçilerin yanı sıra gıda güvenliğinin bir sorun olduğu ülkelerdeki insanların özellikle risk altındakiler arasında yer aldığı belirtildi. 

Bitki sağlığını korumak 

Rapor, bu ay sona erecek olan  kilit girişimleri arasında yer alıyor . 

FAO Genel Direktörü Bay Qu, " Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmak için bitki sağlığını korumak esastır " dedi. "Bitki sağlığını sürdürmek, daha verimli, kapsayıcı, esnek ve sürdürülebilir tarımsal gıda sistemlerine yönelik çalışmalarımızın ayrılmaz bir parçasıdır." 

Yazarlar, bir ülkede bitki zararlılarının etkin yönetimi diğer ülkelerdeki başarıyı etkilediğinden, uluslararası işbirliğini hızlandırmakla başlayarak iklim değişikliğinin etkisini azaltmak için çeşitli önerilerde bulundular. 

Ortaya çıkan tüm bitki hastalıklarının yarısı seyahat ve ticaret yoluyla yayıldığından, bulaşmayı sınırlamak için iyileştirilmiş önlemler ve bitki koruma politikalarında ayarlamalar da kritik öneme sahiptir. 

Ayrıca, bitki sağlığı ile ilgili ulusal sistemlerin ve yapıların güçlendirilmesine yönelik daha fazla araştırmaya ve daha fazla yatırıma ihtiyaç olduğunu vurguladılar.

Editör: TE Bilisim