Pazartesi günü yayınlanan BM destekli yeni yönergeler, iklim krizi nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan çocukları korumayı, kapsamayı ve güçlendirmeyi amaçlıyor ve bu giderek artan büyük endişeyi ele almak için ilk küresel çabayı işaret ediyor. 

İklim Değişikliği Bağlamında Hareket Halindeki Çocuklar için Yol Gösterici İlkeler, iklim değişikliğinin olumsuz etkileri sonucunda ister ülke içinde ister sınır ötesi olsun yerinden edilmiş kız ve erkek çocukların benzersiz ve katmanlı savunmasızlıklarını ele alan dokuz ilkeden oluşan bir dizi içerir. iklim değişikliği. 

Uluslararası Göç Örgütü ( IOM ), BM Çocuklara Yardım Fonu ( UNICEF ), Washington DC'deki Georgetown Üniversitesi ve Tokyo, Japonya'da bulunan Birleşmiş Milletler Üniversitesi (UNU) tarafından başlatıldı.

Gelecek nesilleri korumak 

Ortaklar, şu anda çocuklarla ilgili göç politikalarının çoğunun iklim ve çevresel faktörleri dikkate almadığını, iklim değişikliği politikalarının çoğunun ise çocukların benzersiz ihtiyaçlarını göz ardı ettiğini açıkladı. 

“İklim acil durumunun insan hareketliliği üzerinde derin etkileri oldu ve olmaya devam edecek. Etkileri, çocuklar gibi topluluklarımızın belirli kesimleri üzerinde en şiddetli olacaktır; IOM Genel Direktörü António Vitorino, gelecek nesilleri tehlikeye atamayız” dedi .

Göçmen çocukların iklim değişikliği bağlamında taşınırken özellikle savunmasız olmalarına rağmen, politika tartışmalarında ihtiyaçlarının ve isteklerinin hala göz ardı edildiğini de sözlerine ekledi.  

“Bu yol gösterici ilkelerle, hem politika tartışmalarında hem de programlamada ihtiyaç ve haklarının görünürlüğünü sağlamayı amaçlıyoruz . İklim değişikliği, çevresel bozulma ve afetler bağlamında göçü yönetmek ve çocukların yerinden edilmesini ele almak, şimdi ele almamız gereken çok büyük bir zorluk.” 

Gençlerin hayatı tehlikede  

İklim değişikliği, insanların hareket etme kararlarına katkıda bulunan mevcut çevresel, sosyal, politik, ekonomik ve demografik koşullarla kesişiyor. 

Sadece 2020'de hava ile ilgili şokların ardından yaklaşık 10 milyon çocuk yerinden edildi. Ek olarak, dünyadaki 2,2 milyar çocuğun yaklaşık yarısı veya kabaca bir milyar erkek ve kız çocuğu, iklim değişikliğinin etkileri konusunda yüksek risk altında 33 ülkede yaşıyor.   

Ortaklar, önümüzdeki yıllarda milyonlarca çocuğun daha taşınmak zorunda kalabileceği konusunda uyarıyor. 

UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, “Her gün yükselen deniz seviyeleri, kasırgalar, orman yangınları ve başarısız mahsuller giderek daha fazla çocuğu ve aileyi evlerinden atıyor” dedi.

“Yerinden edilmiş çocuklar daha fazla istismar, insan ticareti ve sömürü riski altındadır. Eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimlerini kaybetme olasılıkları daha yüksektir. Ve sıklıkla erken yaşta evliliğe ve çocuk işçiliğine zorlanıyorlar.”  

Genç aktivistlerle işbirliği 

Yol gösterici ilkeler, ulusal ve yerel yönetimlere, uluslararası kuruluşlara ve sivil toplum gruplarına çocuk haklarını koruyan politikalar oluşturmaları için bir temel sağlar. 

Genç iklim ve göç aktivistleri, akademisyenler, uzmanlar, politika yapıcılar, uygulayıcılar ve BM kurumları ile işbirliği içinde geliştirildiler. İlkeler , Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'ye dayanmaktadır ve mevcut operasyonel kılavuzlar ve çerçeveler tarafından bilgilendirilmektedir. 

UNU'den David Passarelli, uluslararası toplumun iklim değişikliği ve çevresel bozulmanın yanı sıra kitlesel yerinden edilme olasılığı konusunda yıllardır alarm verdiğini hatırlattı.  

Bu tahminler, iklime bağlı göçün dünyanın her yerinde gözlemlenmesi ve çocukların giderek daha fazla etkilenmesiyle gerçekleşti. 

Üniversitenin Politika Araştırmaları Merkezi Direktörü Bay Passarelli, “Bu çocuklar bir dizi uluslararası ve ulusal korumadan yararlanırken, konu oldukça teknik ve erişilmesi zor, çocuk göçmenler için bir koruma açığı yaratıyor” dedi. 

Ortakların riskleri, korumaları ve hakları açık ve erişilebilir bir dilde ileten kısa kılavuzlara duyulan ihtiyacı vurguladıklarını da sözlerine ekledi. 

Bugün ve yarın koruma 

Yol Gösterici İlkeler “bu özel amaç göz önünde bulundurularak geliştirilmiştir. Bu araç, iklim değişikliği bağlamında hareket halindeki çocukların ihtiyaçlarına daha hızlı ve etkili bir şekilde yanıt verebilmek için göçmen hakları, çocuk hakları ve iklim değişikliğinden oluşan karmaşık bağlantıda gezinmeye yardımcı oluyor.”  

Hükümetler, yerel ve bölgesel aktörler, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum grupları ilkeleri benimsemeye çağırılıyor. 

Georgetown Üniversitesi Uluslararası Göç Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Elizabeth Ferris, yeni çerçevenin yeni yasal yükümlülükler içermemesine rağmen, uluslararası hukukta zaten onaylanmış ve dünya çapında hükümetler tarafından kabul edilmiş temel ilkeleri ayrıştırdığını ve güçlendirdiğini söyledi.  

“Tüm hükümetleri, politikalarını yol gösterici ilkeler ışığında gözden geçirmeye ve iklim değişikliği karşısında hareket halindeki çocukların bugün ve gelecekte korunmasını sağlayacak önlemleri şimdiden almaya çağırıyoruz.” 

Editör: TE Bilisim