BM Cuma günü yaptığı açıklamada, hükümetler şimdi temel altyapıyı hazırlamak için daha fazlasını yapmazsa, iklim değişikliğinin insanların suya ve sanitasyona erişimi üzerindeki baskıyı önemli ölçüde artıracağı konusunda uyardı.

BM Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) sözcüsü Thomas Croll-Knight, “İklim değişikliği, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde su ve sanitasyon sistemleri için şimdiden ciddi sorunlar yaratıyor” dedi.

Artan riskler

UNECE ve Dünya Sağlık Örgütü'nün Avrupa Bölge Ofisi'ne ( WHO /Avrupa) göre, Paris İklim Anlaşması ile uyumlu bir öncelik olmasına rağmen  , iklim baskıları karşısında suya erişimi mümkün kılma planları pan- Avrupa bölgesi. 

Ve 56 ülkenin bölgesinde "çoğu durumda",   Cenevre'de bu hafta duyulan  hükümetler arası tartışmalarda , içme suyu, sanitasyon ve sağlık konularında da koordinasyon eksikliği var.

Bay Croll-Knight, "Su mevcudiyetinin azalması ve su kaynaklarının kirlenmesinden kanalizasyon altyapısının zarar görmesine kadar, bu riskler, ülkeler direnci artırmak için şimdi önlemler almadıkça önemli ölçüde artacaktır" diye uyardı.

2070'lere kadar Avrupa Birliği'nin üçte birinden fazlasının “yüksek su stresi” altında olacağı tahmin ediliyor ve bu süre içinde etkilenen ek insan sayısının (2007'ye kıyasla)  16-44 milyona çıkması bekleniyor  .

Ve küresel olarak, küresel ısınmanın neden olduğu her 1°C'lik artışın  , yenilenebilir su kaynaklarında yüzde 20'lik bir azalmayla sonuçlanması  ve nüfusun ek yüzde yedisini etkilemesi bekleniyor.

Tehlikeler gerçektir

Bu arada, hükümetler Kasım ayında yapılacak bir sonraki BM iklim konferansına (COP 27) ve  BM 2023 Su Konferansına hazırlanırken , UNECE, Avrupa'nın bazı bölgelerinde ilerleyen potansiyel olarak korkunç bir tablo çizdi.

Su temini ve kanalizasyon altyapısı hasarından su kalitesinin bozulmasına ve kanalizasyonun dökülmesine kadar etkiler şimdiden hissediliyor.

Örneğin, artan enerji talebi ve Macaristan'daki arıtma tesislerinin kesintiye uğraması, atık su arıtımı için önemli ek işletme maliyetlerini tehdit ediyor.

İspanya kuraklık dönemlerinde minimum içme suyu tedarikini sürdürmek için mücadele ederken, Hollanda'da yeterli su temini sağlamadaki zorluklar artar.

Dayanıklılık

Paris Anlaşması kapsamında birçok Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkıda (NDC) ve Ulusal Eylem Programında (NAP) su yönetimi adaptasyon girişimlerine rağmen , su ve iklimi entegre etmeye yönelik yönetişim mekanizmaları ve yöntemleri  mevcut değildir ve içme suyu, sanitasyon ve sağlık arayüzü endişe verici bir şekilde ele alınmamıştır. , çoğu durumda.

Yeterli yönetişim mekanizmalarının olmaması,  UNECE ve DSÖ/Avrupa tarafından hizmet verilen benzersiz bir çok taraflı anlaşma olan Su ve Sağlık Protokolü kapsamında tedbirlerin  artırılması kilit bir rol oynayabilir

NDC'lere ve UEP'lere su, sanitasyon ve sağlığın dahil edilmesi için daha fazla seçenek geliştirilmesini destekleyebilir ve ulusal ve alt ulusal içme suyu temini ve sanitasyon stratejilerinin, iklim değişikliğini hafifletmeye yönelik net bir mantığı ve risk analizini entegre etmesini sağlayabilir.

Daha önce, Genel Sekreter António Guterres, tüm bölge ülkelerini Protokole katılmaya ve hükümlerini tam olarak uygulamaya çağırmıştı  - bu çağrı, güvenli içme suyu ve sanitasyon için insan hakları Özel Raportörü Pedro Arrojo-Agudo tarafından tekrarlandı. Halk sağlığı ve çevreyi birbirine bağlayan önemli bir araç olarak protokol.

Sanitasyon, insan sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve sağlığın tekrar kazanılması için uygulanan tüm işlem basamaklarının bir arada toplanmasıdır.

Editör: TE Bilisim