Isınan deniz ve değişen gıda kaynakları, balinaları gemi çarpması ve olta takımlarına dolanma riskiyle karşı karşıya oldukları alanlara sürüklüyor.

Oşinografi dergisinde bu hafta yayınlanan bir araştırmaya göre, Maine Körfezi'ndeki iklim değişikliğinin neden olduğu ısınma, Kuzey Atlantik sağ balina popülasyonunun düşmesine neden olarak türlerin kritik bir şekilde neslinin tükenmesine ve korumacıların güvenceler için çaresiz kalmasına neden oldu.

Sağ balinaların, Maine Körfezi'ndeki yağlı kabukluları avladıkları uzun zamandır bilinmektedir. Ancak son on yılda oradaki su, küresel okyanusun %99'undan daha hızlı ısındı ve balinanın soğuk suda gelişen ana besin kaynağı bozuldu.

Plankton, balina gözlemleri ve okyanus sıcaklık dalgalanmalarının yıllarca süren bir analizine dayanan sonuç, türün artık yiyecek aramak için Kanada'daki St Lawrence Körfezi'ne kuzeydoğuya seyahat etmesiydi ve bu türlerin sayısında büyük bir düşüş var.

Araştırmanın yazarı ve üniversitede bir deniz ekoloğu olan Erin Meyer-Gutbrod, “Bu kalın yağ tabakasını oluşturamadıklarında başarılı bir şekilde hamile kalamazlar, hamileliği taşıyamazlar ve buzağıyı emziremezler” dedi. Güney Carolina'da.

2009'da 39 buzağının doğduğunun altını çizdi, bu doğru balina için bir rekor. Ancak 2010'dan başlayarak doğum oranları önemli ölçüde düştü ve 2018'in başında hiçbir gerçek balina yavrusu doğmadı.

Çalışmaya göre, St Lawrence Körfezi'ndeki sağ balinalarda ilk olarak 2015 yılında gözlendi. Balinalar muhtemelen daha fazla yiyecek arıyorlardı. Ama bunun yerine kendilerini ölümcül bir durumla karşı karşıya buldular.

Maine Körfezi'nde balinaları korumak için modifiye edilmiş olta takımı ve gemi hız limitleri de dahil olmak üzere uygulanan politikalar, St Lawrence Körfezi'nde mevcut değildi. Sonuç olarak, bu yaratıklar gemilere çarpmaya ve olta takımlarına dolanmaya başladı.

Son on yılda, nüfus yaklaşık %26 azaldı ve Dünya'da yalnızca 356 Kuzey Atlantik sağ balina bıraktı.

Nüfusun bu kadar yıkıcı sayılara düşmesiyle, Temmuz 2020'de Uluslararası Doğayı Koruma Birliği, türleri kritik derecede tehlike altında olarak yeniden sınıflandırdı.

Meyer-Gutbrod, "Okyanus Rejimi Değişimi, Kuzey Atlantik Sağ Balina Nüfusunun Çöküşünü Sürdürüyor" başlıklı çalışmanın ilk olarak 2017'deki büyük bir balina ölümü olayı tarafından başlatıldığını açıkladı. O yıl, 12'si St Lawrence Körfezi'nde bulunan 17 sağ balina leşi keşfedildi.

"Normalde yılda üç veya dört balina ölüsü görülüyordu. Bugün ise bu sayı üç dört kat artmış durumda." 

Kanada hükümet yetkilileri, araştırmaya göre, 2018'de güney St Lawrence Körfezi'nde bildirilen hiçbir sağ balina ölümü olmadığında başlangıçta başarılı görünen bir kriz yönetimi planı uyguladı. Ancak ertesi yaz bu sayı, kaydedilen 10 ölümle tekrar fırladı.

Meyer-Gutbrod, bu durumu ele almanın iyi bir yolu olarak halatsız olta takımlarını önerdi. Ancak daha geniş bir ölçekte, türlerin değişen iklime nasıl tepki vereceğini tam olarak bilmediğimizi hatırlamanın önemli olduğunu söyledi. Sonuç olarak, yetkililerin izleme çabalarını artırması ve koşullar değiştiğinde hareketleri tahmin etmek için çalışması gerekiyor.

“Olmasını istemediğimiz şey, doğru balinanın henüz yeni bir yiyecek arama habitatına geçmesi ve bu yeni ortamda onları korumak için kendimizi tekrar hazırlıksız bulmamız” dedi. "Yani bu doğru balinalar için doğru, ve genel olarak düşünüyorum, diğer türler ve nasıl yönetildikleri hakkında düşünmemiz ve iklim değişikliğinin dağılımları üzerindeki etkilerini tahmin etme konusunda daha proaktif olmaya çalışmamız gerekiyor."

Editör: TE Bilisim