Yaklaşık 48 saat sonrasında yeni uçuk kâğıtımı almış ve yine, yeniden uçak kapısında beklemekteyim şu an. Olayı “jinx”lemek istemem fakat şu an buradan ayrılıyorum diye bir sevinç ve mutluluk içerisindeyim. Anlatamam.

Kimse yanlış anlamasın fakat tam olaraktan böyle günler, zamanlar neden Türkiye’yi tatil yeri olarak bile seçmediğimin sebebidir. İlk yazım biraz uykusuzluk, yorgunluk ve bilinmezlik içinde olduğum andan yazıldığından bahsetmemiş olduğum mevzular olduğunu ve üstüne eklemeler yapabileceğimi düşündüm.

Öncelikle, otelde falan istirahat etmedik, ettirmediler. İstersen kendin git dendi, bekle götürülecek dendi, hiçbiri içinde yardımcı olunmadı. Buradaki çalışanlarında bir suçu yok sistem takılmış, yeni uçak bileti verilemiyor. Olay patladı anlayacağınız. Çoğunuzun beklediği şekilde isyan içerisinde bulunmadım ben pandemi koşullarından ötürü uzaktan destek verdim ve bence sonuna kadar haklı idi yolcular. Yaklaşık 10,000 yolcu, uçakları iptal olmuş, havaalanı içerisinde su bile 20 TL’den başlıyorken üstüne üstlük THY’den uçakları var iken bu kadar mağdur edilmeye hangi sabır ustası dayanır dayanabilir ki.

Yemek vermişlerdir dediğinizi duyar gibiyim, aslında ya sandviç ya da 2 restorandan alabiliyormuşuz yemek fakat ben almadım. 1 tabak pilav için 300 kişi ile sıra ve yemek münakaşasına girecek değilim çok şükür. Diğer restoranda ise biletini gösterip “burda bu işlemiyor yaaa” duyanlar olmuş onu denemedim bile. İş başa düştü kendimiz yemek alacağız, yatacak yer için üstelik güvenli olması da önemli dinlenme (lounge) alanlarından birine girdim, iyi ki de girmişim. Yorgunluktan mıdır, uykusuzluktan mı, verdiğim paranın miktarından mı bilemem ama uyuduğum koltuk bayağı bir rahattı.

Yeni bilet alabilmek, yeni bilet için telefondan ya da yardım masasından destek alabilmek aslında neredeyse imkansızdı, müşteri hizmetlerine ulaşmak için de telefon faturasına gelen yüklenme de cabası tabii ki. Ben bunlar için oflarken ne yapacağım ya derken başka bir hava şartları ve THY mağduru bana yardım etti sağ olsun da onun telefonu 1 saat kadar işkal edip sadece bilet opsiyonlayabildim, düşünün bileti değişemedim bile.

Neden mi?

Çünkü eski biletin, Pazartesi sabah olanın, check-in’i kaldırılmamış. Sistem yine mükemmel. Biri kaldırmazsa yine burada kalmam gerekecek. Öyle ettim böyle ettim, çıktım yeniden girdim havaalanına ve 1 buçuk saat sırada bekledim yeni uçuş kartımı alabildim. Tabii ki bu arada bana aşı kartı, süresiz kalma izni, pasaport, PCR, antijen, neden oraya gidiyorum, bu pasaport ne ya gibi vb. birçok soru ile karşılaştım. Felaket bir sistem ya. İnternetten biniş kartı alınamıyor. İptal ettikleri uçak için ne paramızı geri alabiliyoruz ne de bilgi. Öyle sanki İstanbul’a tatile gelmişim gibi davranıyor THY.

Diğer mağdurlarla konuşma fırsatım bulundu biraz nereden geldiniz nereye gidiyorsunuz falan derken, düşünsenize Dubai uçağını, Nijerya uçağını falan hep Pazartesi indirtmişler insanların Amerika’ya, Rusya’ya uçuşları var 2 gündür bekliyorlar. Zaten havaalanı yapılırken, düşünülürken de bahsedilenler gibi burası havaalanı olacak alan mı diye sormak isterim. Ayrıca İstanbul’da değiliz ki, Silivri’ye daha yakınız bence, Arnavutköy dışında ya burası. Yok uzaya kursaydınız da oraya ulaşmak, orada kalmak daha kolay olurdu. Neyse…

Bizlere Atatürk havalimanından bahsetmeyenler oraya inmiş ama acil falan diyerekten. Bizde mağdur neden? Çünkü turistiz. Anladığım THY uçakları ve havalimanının bu kadar şehirden uzak oluşu sadece “£££” ve/veya “$$$” ve/veya “€€€” bildirisi olarak algılanmış. Boşu boşuna buraya arada beklemeye getirilen binlerce insan demek, para demek. Bir de her şey gerçekten dünya pahası. Evet rahatıma, güvenliğime düşkünümde dinlenme alanını ödeyip girmesem de dışarda kalsam hem tedirgin olacaktım hem de hemen hemen aynı parayı ödeyecektim. Para uğruna yapmadıkları yok. Öyle işe de yaramayan bir havaalanı, lens suyu bulamadım ya eczane yok içerde. Pasaporttan önce varmış 50 TL’lik lens suyunu içeriye 100 TL’ye getirdi eczacı. Neyse daha fazlasını yapmadı ona da şükür diyelim.

Son iki gündür bir uçak parası kadar bana para harcatan bu sisteme, sistemi yapanlara, düzenleyenlere, helal olsun vallahi insan haklarından öneminden haberleri yok.

Bir de pandemi tedirginliği var, korkarım hiç korona olmadım ama olabilirim. Maske nasıl takılmaz diye sorsalar buraya gelin görün belgesel gibi derim. Aşı karşıtı olanından tutun da ya ben mi kapmam diyenler, ben geçirdim bir şey olmaz diyenler. İnanılmaz bir mantık fışkırıyor insanlardan.

Çenene değil başka yere takacaksınız maskeyi!

Bir diğer hiç usanmadan haklarında şikâyet etmeye devam edebileceğim kitle de sarhoşlar. Yarası olmayan gocunmasın fakat Müslümanlar nasıl içiyor ya bu alkolü? İçmiyorum diyorsun anlamıyor illa beraber içeceğiz, sarılmak istiyor ya sen kimsin de ben sana sarılayım? Hiç içmedim diyerek kendini korumaya çalışıyorsun, o bunu hayır değil evet algılıyor ve “oo ilkimiz beraber olur” diyor. Aynen biz kadınlar sizi hep davet ediyoruz, hep biz istiyoruz her şeyi ve hakkediyoruz. Kıbrıslı olduğumdan beni Müslüman sanan arkadaş, “Müslümanları çok seviyorum ya hepsi kalbimde” falan diyerek tabi bu cümleyi 5 dk da ancakta kurabilecek durumda iken söylüyor ve hah açığı buldum diye aklımda ışıklar yanıyor.

“Ben Türk değilim. Kıbrıs’lıyım. Müslüman da değilim her Türk ya da herkes Müslüman olacak diye bir şey yok ya da dine inanacak diye bir şey yok” diyecektim ki anlamayacağına kanaat getirerek;

“Müslümanlıkta alkolü zorlamak, ısrar etmek, hayır dense de iç iç iç diye dikte etmek yoktur hatta günahtır” dedim. Bir geri bastı.

Sana ben hayır diyorum anlamıyorsun,

İstemiyorum diyorum anlamıyorsun,

Gidiyorum peşimden geliyorsun,

Bunların hepsini evet ve davet olarak algılıyorsun da bir sana günah dedik diye mi geri bastın ya? Hangi mentalite, hangi mantıkla bu düşünceler. Dinlenme alanı seçme tercihimi de bu arkadaş desteklediğinden hareketleriyle neden herkes gibi açık alanda olmamalıyım sorularımın cevabını da bir kez daha almış oldum.

Şu an saat 07:45.

Uçak 08:20’de son 45 dakikadır kapıda bekliyoruz. Bizi alacak otobüs henüz gelmedi umarım bugün İngiltere’ye gidebilecek ve biraz mısmıl dinlenebileceğim. Elinizden geldiğince bencil olun arkadaşlar uçak bileti alırken memleketmiş falan hiç düşünmeyin destek falan. Önce kendi rahatlığınız.

Editör: TE Bilisim