Çocuk işçiliği son on yılda önemli ölçüde azalmış olsa da, her on çocuktan biri hala zararlı işlere kapılmış durumda, BM çalışma kurumu Cuma günü uygulamayı ortadan kaldırmak için bir yıl süren bir girişim başlattı.  

Uluslararası Çalışma Örgütü ( ILO ) Genel Direktörü Guy Ryder, "Toplumda çocuk işçiliğine yer yok"  dedi . "Çocukları geleceklerinden çalıyor ve aileleri yoksulluk içinde tutuyor."

İstatistiklerin dökümü 

2016'da 246 milyon olan sayı 2000'de 152 milyona düşerken, ILO bölgeler arasında eşitsiz ilerlemeler olduğuna dikkat çekti. 

Rapor, küresel toplamın neredeyse yarısı olan Afrika'da yaklaşık 72 milyon çocuğun çalıştığını gösteriyor. Onu, 62 milyon çocuk işçinin çalıştığı Asya ve Pasifik izliyor. 

ILO, bu çocukların yüzde 70'inin tarımda - çoğunlukla geçimlik, ticari çiftçilik ve hayvancılıkta - neredeyse yarısının ise sağlıkları ve yaşamları için tehlikeli olduğu düşünülen mesleklerde veya durumlarda çalıştığını vurguladı. 

COVID faktörü 

Bu arada, COVID-19 salgını, herkesi sömürüye karşı daha savunmasız hale getirerek, savunmasız nüfuslarda yoksulluğu artırarak ve çocuk işçiliğine karşı mücadelede zorlu kazanımları tehlikeye atarak durumu önemli ölçüde daha da kötüleştirdi.  

Dahası, okulların kapatılması milyonlarca çocuğu daha fazla işgücü piyasasına itti.  

ILO başkanı, "COVID-19 yılların ilerlemesini tersine çevirme tehdidinde bulunurken, şimdi her zamankinden daha fazla vaatleri yerine getirmemiz gerekiyor" dedi. 

Bir yıllık eylem

Olumlu bir kayda göre ILO, ortak ve kararlı eylemin bu eğilimi tersine çevirebileceğini söyledi. 

ILO, Alliance 8.7 küresel ortaklığı ile işbirliği yaparak, dünya çapında çocuk işçiliğini ortadan kaldırmaya yönelik yasal ve pratik eylemleri teşvik etmek için Uluslararası Çocuk İşçiliğinin Ortadan Kaldırılması Yılını  başlattı . 

2019 yılında Genel Kurul tarafından kabul edilen yıl, hükümetleri Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin (SDG'ler) 8,7'sine ulaşmak için çalışmaya teşvik etmeyi amaçlıyor.

Hedef 8.7, zorla çalıştırma, modern kölelik ve insan kaçakçılığını sona erdirmek için acil önlemler alınırken, aynı zamanda çocuk asker kullanımı da dahil olmak üzere çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerini ortadan kaldıracak ve 2025'e kadar çocuk işçiliğini tüm biçimleriyle sona erdirecek. 

12 aylık kampanya, 2022 yılına kadar çocuk işçiliğinin tüm biçimleriyle sona erdirilmesine ve zorla çalıştırma, insan kaçakçılığı ve modern köleliğe son verilmesine yönelik ek taahhütleri memnuniyetle karşılayacak 2022'de beşinci Küresel Çocuk İşçiliği Konferansı'na ( VGC ) zemin hazırlayacak.

“Bu Uluslararası Yıl, hükümetler için çocuk işçiliğini temelli ortadan kaldırmak için somut adımlar atarak Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden 8.7 Hedefini hızlandırmak ve bu hedefe ulaşmak için iyi bir fırsat ”.  

Editör: TE Bilisim