Geçen yıl Kovid-19'dan en çok etkilenen ülkelere yardım etmek için devasa borç verme yetkilerini aşırı bir şekilde sürdükten sonra, IMF ve Dünya Bankası şimdi pandeminin küresel ekonomik toparlanmayı rayından çıkarmasını önlemek için yoksul ülkelere aşı sağlamaya odaklanıyor.

Uluslararası Para Fonu'nun Genel Müdürü Kristalina Georgieva, Dünya Sağlık Örgütü ile özellikle önemli aşıları elde etmek için mücadele eden yoksul ülkeler için aşı erişimini genişletmek için 50 milyar dolarlık ortak çabaya öncülük ediyor.

Georgieva Cuma günü, geçen ayın sonlarında açıklanan ve Dünya Bankası ve Dünya Ticaret Örgütü tarafından desteklenen, Londra'daki bir toplantıda G7'nin en zengin ülkelerinden bakanları finanse etme önerisini sunacak.

Covid-19 krizinin başlarında, IMF ve Dünya Bankası pandeminin yoksul ülkelerin ilerlemesini engelleyeceği ve eşitsizliğin artmasına ve yoksulluğun yeniden canlanmasına neden olacağı konusunda uyardı.

Şimdi Washington merkezli borç verenler, aşılara eşit olmayan erişimin dünya çapında 3,5 milyondan fazla insanı öldüren bir pandemiyi uzatacağı alarmını veriyorlar.

Georgieva, düşük gelirli ülkelerin bugüne kadar uygulanan dozların yüzde birinden daha azını aldığını ve bunun ekonomik servetlerde "tehlikeli bir sapma" ile sonuçlandığını söyledi.

Sonuç olarak, bazı ülkelerin pandemi öncesi seviyelere geri dönmeleri yıllar alacak. IMF, Latin Amerika ve Karayipler'deki ekonomilerin 2024 yılına kadar önceki kişi başına gelirlerini geri kazanamayacaklarını öngördü.

- 'Tüm ateş gücü' -

Brookings Enstitüsü ekonomisti Homi Kharas, IMF ve Dünya Bankası "kriz ve ekonomik durgunluğun çok geniş ve çok derin olacağını erken anladı" dedi.

G20'yi ve özel alacaklıları düzinelerce düşük gelirli ülkenin borç ödemelerini askıya almaya zorladılar.

Kharas bir röportajda, "Bu, pandeminin daha uzun vadeli sonuçları olabilecek bir borç krizini tetiklememesini sağlamanın ilk büyük adımıydı." Dedi.

IMF'nin kendisi, "en yoksul ve en savunmasız üyelerinden" 29'una doğrudan borç yardımı yaptı, acil durum fonlama limitlerini iki katına çıkardı ve imtiyazlı kaynaklarını üçe katladı.

Fon sözcüsü Gerry Rice AFP'ye verdiği demeçte, "IMF daha önce hiç olmadığı kadar hızlandı ve pandeminin başlangıcından bu yana 84 ülkeye 110 milyar dolar borç verdi."

Salgının ilk yılında Sahra altı Afrika'ya verilen krediler yıllık ortalamanın 13 katıydı" dedi.

Bu arada, Dünya Bankası'nın operasyon şefi Axel van Trotsenburg, Dünya Bankası'nın 100'den fazla ülkede pandemi sırasında kurum tarihindeki "en hızlı ve en büyük krize" yanıt vermek için 108 milyar doların üzerinde taahhütte bulunduğunu söyledi.#fotoğraf1

Bir e-postada "Sahip olduğumuz tüm ateş gücünü kullanıyoruz" dedi.

Ancak eleştirmenler, orta gelirli ülkelere yapılan yardımın geciktiğine dikkat çekiyor.

Kharas, "Latin Amerika'daki pek çok ülke de dahil olmak üzere bu ülkeler, borç servisini askıya alma girişimine veya en fakir ülkelere sunulan düşük maliyetli kredilere uygun olmadıkları için gerçekten neredeyse kendi hallerine bırakılmıştı" dedi.

- Masanın üstünde -

Georgieva, kısa süre önce bu ekonomilere ulaşmak için kredi kriterlerini gözden geçirme ihtiyacını fark etti, ancak şimdi öncelik, yıl sonuna kadar dünya nüfusunun en az yüzde 40'ını ve 2022'nin sonuna kadar en az yüzde 60'ını aşılama çabalarına kaydı. .

Van Trotsenburg, aşı programlarını hızlandırma teklifinde, "Dünya Bankası 12 milyar doları kullanılabilir hale getirdi... ve yıl ortasına kadar 50 ülkede yaklaşık 4 milyar dolarlık projelere sahip olmayı bekliyor," dedi.

Ancak gözlemciler kurumlara daha fazlasını, daha hızlı yapmaları için baskı yapıyor.

Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü'nden Adnan Mazarei, bugüne kadar finansmanın "hâlâ küçük bir miktar" olduğunu söyledi.

Pandeminin başlangıcından bu yana, IMF birkaç koşulla "hızlı bir şekilde biraz para çıkarmak için çok, çok iyi bir iş çıkardı" dedi. Ancak şimdi fonun aşılama hedefinde "daha fazla stratejik netliğe" ihtiyacı var.

Mazarei, yine de 50 milyar dolarlık planın iyi bir işaret olduğunu ve IMF ve diğer kuruluşların Cumartesi günü sona eren iki günlük G7 toplantısında "bunun masada olduğundan emin olmak için" zorlamaları gerektiğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetiminin, IMF'nin rezerv para birimi olan Özel Çekme Hakları tahsisini 650 milyar dolar artırma dahil olmak üzere, çok taraflı girişimlere selefinden daha fazla destek gösterdiğini kaydetti.

Bu önerinin önümüzdeki haftalarda onaylanması bekleniyor.

Editör: TE Bilisim