BM insan hakları dairesi  Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD genelinde barışçıl gösterilere katılan insanlar ve bu protestoları kapsayan gazetecilerin orantısız güç kullanımına veya diğer ihlallere maruz bırakılmaması gerektiğini söyledi.

Sözcü Elizabeth Throssell, bir muhabirin 25 Mayıs'ta Minneapolis'te polis gözetimindeyken silahsız bir Afrikalı Amerikalı olan George Floyd'un ölümüyle tetiklenen ırkçı haksızlığa karşı gösterileri bastırmak için çeşitli şehirlere federal güvenlik görevlileri görevlendiren ABD yetkilileri hakkındaki sorusunu yanıtlıyordu.

Portland gibi ABD'deki şehirlerde gerçekleşen barışçıl gösteriler, gereksiz, orantısız ya da ayrımcı güç kullanımı ya da haklarının başka ihlallerine maruz kalması onlara katılmayanlar olmadan devam edebilmelidir - ve ayrıca kendileri hakkında haber yapan insanlar, gazeteciler - keyfi tutuklama veya gözaltı riski altındadır. ”dedi.

Görevliler tanımlanmalıdır

Protestocuları gözaltına alan kimliği belirsiz polis memurları hakkındaki raporlarla ilgili olarak, “bu bir endişe, çünkü gözaltına alınanları yasanın koruması dışına çıkarabilir ve keyfi gözaltı ve diğer insan hakları ihlallerine yol açabilir” dedi.

Bayan Throssell, federal ve yerel güvenlik güçlerinin doğru ve açıkça tanımlanması gerektiğini söyledi. Ayrıca sadece gerektiğinde ve uluslararası standartlara uygun olarak güç kullanmalıdırlar.

“Ayrıca, gereksiz ya da aşırı güç kullanan herhangi bir mağdurun düzeltme hakkına sahip olması önemlidir ve sık sık söylediğimiz gibi, insan hakları ihlallerine ilişkin iddiaların herhangi birinde hızlı, bağımsız, tarafsız ve şeffaf soruşturmalar yapılmalı ve sorumluların sorumlu tutulmasını sağlamalı ”dedi.

Haklar Komitesi yol gösterecek

Dünyadaki gösteriler ışığında , Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'nin uygulanmasını izleyen BM İnsan Hakları Komitesi barışçı toplanma hakkını analiz ediyor.

Bayan Throssell Komite'nin 29 Temmuz'da hem fiziksel hem de çevrimiçi protestoları, kamu düzenini ve medyanın çalışmalarını içeren konuları içeren genel bir yorum veya rehber yayınlayacağını söyledi.

Editör: TE Bilisim