BM İnsan  Hakları Konseyi , Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgaliyle bağlantılı olarak sivillere karşı işlenen vahşet konusundaki endişelerin artmasıyla Perşembe günü Cenevre'de özel bir oturumda toplandı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Ukrayna'da özellikle yakın zamana kadar Rus kuvvetleri tarafından kontrol edilen bölgelerde olası savaş suçlarına işaret eden  çok sayıda rapor ve ifadenin ortasında   , ihlallerin “patlayıcı silahların kullanılmasından” kaynaklanmaya devam ettiğini söyledi. çoklu fırlatma roket sistemleri de dahil olmak üzere ağır topçu ateşi ve füze ve hava saldırıları gibi nüfuslu alanlarda geniş alan etkileri ile ”.

BM insan hakları şefi bir video mesajında, kayıpların çoğundan büyük olasılıkla Rus kuvvetleri sorumluydu , ancak Ukrayna birlikleri de - çok daha az ölçüde de olsa - dedi.

BM müfettişlerinin Kiev ve Çerniviv bölgelerindeki en son üzücü  bulgularını vurgulayan  Bachelet, foruma yalnızca Kiev bölgesinde 1000 sivil cesedin bulunduğunu söyledi. Bazıları çatışmalarda öldürülmüş, ancak diğerleri de kısaca idam edilmiş gibi görünüyordu.

Korku içinde yaşamak

“Sivillerin öldürülmesinin genellikle kasıtlı olduğu, keskin nişancılar ve askerler tarafından gerçekleştirildiği ortaya çıktı. Yoldan geçerken veya yiyecek ve su aramak için barınaklarından çıkarken siviller öldürüldü. Diğerleri araçlarıyla kaçarken öldürüldü.”

“Kiev bölgesinin Katiuzhanka köyünde genç bir çift, 14 yaşındaki kızları ve bir dedesi evlerine gitmeye çalışırken Rus askerleri tarafından vuruldu. Anne baba öldü, çocuk ise iki kurşun yarası aldı.”

Yine diğerleri, düşmanlıklardan ve tıbbi yardım eksikliğinden kaynaklanan sağlık stresi nedeniyle öldü, diye devam etti Yüksek Komiser, insanların Rus askerleri tarafından “istismar veya ölümle” tehdit edildikleri için nasıl haftalarca bodrumlarda kalmaya zorlandıklarını anlattı. ayrılmaya çalıştı. 

İnsan Hakları Konseyi Başkanı Federico Villegas, Sayın Bachelet'in “odada Rusya Federasyonu olmadığını” belirtmesinin ardından sözü   Ukrayna Dışişleri Bakan Birinci Yardımcısı Emine Dzheppar'a verdi.

Rus no-show

Rusya'nın yokluğu,   geçen ay BM Genel Kurulu tarafından Konsey'den uzaklaştırılmasının ardından geldi. Kaygılı bir ülke olarak Rusya yine de Üye Devletlerin   savaşın sona erdirilmesi ve birçoğu devam eden bir insani yardıma maruz kalmaya devam eden kurbanları için hesap verebilirlik için süregelen uluslararası destek çağrısında bulunan bir karar taslağı üzerinde düşünmeye hazırlandıkları yargılamalara katılabilirdi. acil durum.

Annesinin önünde tecavüz etti

Ukraynalı temsilci, "Bunlar ülkemdeki insanlar için 10 hafta boyunca tam bir korkuydu" dedi. “İstisnasız her Ukraynalı aile için on haftalık derin ıstırap.”

Kiev'den Konsey'e seslenen ve cinsel şiddet mağduru tarafından çizilmiş koyu renkli kalın siyah çizgileri gösteren bir kağıt tutan Bayan Dzheppar, çocukların “11 çocuk gibi annelerinin önünde tecavüze uğradığını” iddia etti. - annesinin gözü önünde tecavüze uğrayan çocuk; aslında konuşma yeteneğini kaybetti ve dünya ile iletişim kurmasının tek yolu siyah çizgiler ve bu, iyileşmesine yardımcı olmaya çalışan bir grup psikologla birlikte çizdiği ilk resim.”

İhlal edilen yasalar

Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana,  Özel Usuller olarak bilinen BM tarafından atanan bağımsız hak uzmanları, BM Şartı  da dahil olmak üzere uluslararası insani ve uluslararası insan hakları hukuku ihlallerine ilişkin derin endişelerin altını çizdi .

Bunlar arasında, Ukrayna'daki yüz binlerce göçmen işçi ve yabancı uyrukludan bazılarının bariz kötü muamelesine ilişkin bir uyarı da yer alıyor.

Özel Usuller Koordinasyon Komitesi Başkanı   , "Meslektaşlar, Afrika kökenli ve ırksal ve etnik azınlıkların Ukrayna'dan kaçarken ayrımcı muameleye maruz kaldığına dair raporları ciddi endişeyle not ettiler" dedi.  etnik, ulusal, dilsel ve dini azınlıklar da dahil olmak üzere Ukrayna'nın tüm halkının tehlikede”.

Muhabirler risk altında

Çatışma, farklı etnik grupların yıllarca birlikte yaşadığı bölgeleri etkiledi, diye devam etti hak uzmanı, savaş hakkında haber yapmanın tehlikeleri konusunda yeni bir uyarıda bulunmadan önce:

“Meslektaşlarım, gazetecilerin hedef alındığı, işkence gördüğü, kaçırıldığı, saldırıya uğradığı ve öldürüldüğü ya da kuşatma altındaki şehir ve bölgelerden güvenli geçişin reddedildiğine dair çok sayıda rapora atıfta bulundu.”

Üst düzey haklar soruşturması çalışmaya başladı

Konsey'in 2006'da çalışmaya başlamasından bu yana 34'üncü olan özel oturumunda, forumun Üye Devletlerinin çoğunluğunun talebi üzerine Mart ayında Ukrayna'daki ihlallere ilişkin üst düzey haklar soruşturmasından erken bir güncelleme de yer aldı.

 Komisyon Başkanı Erik Mose,  “Tam olarak yargısal bir durum olmasa da, Komisyonun görevlerinden biri, mümkün olan yerlerde, insan hakları veya uluslararası insancıl hukuk ihlallerinden veya suistimallerinden veya diğer ilgili suçlardan sorumlu kişi ve kuruluşları belirlemektir”  dedi . Ukrayna Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu .

Ukrayna için dayanışma ifade eden ülkeler arasında Fransa Büyükelçisi Jerome Bonnafont, ülkesinin Rusya'nın komşusunu işgalini kınadığını yineledi.

“Daha önce söyledik ve tekrar ediyoruz: Bu savaşta bir saldırgan var, o da Rusya; NATO, Avrupa veya Ukrayna değil. Bugün uluslararası toplumun Ukrayna halkıyla ve Rus saldırganlığının sonuçlarından etkilenen herkese dayanışmasını gösterelim.”

Editör: TE Bilisim