Irak'ta IŞİD'in yeniden dirilişi tehdidiyle birlikte Kazımi, Bağdat'ın tam bir geri çekilme arayışında olmadığını vurguladı.

Irak başbakanı, ülkesinin artık IŞİD'e (IŞİD) karşı savaşmak için Amerikan muharebe birliklerine ihtiyaç duymadığını, ancak yeniden konuşlandırılması için resmi bir zaman çerçevesinin bu hafta ABD'li yetkililerle yapılacak görüşmelerin sonucuna bağlı olacağını söyledi.

Mustafa el-Kadhimi, Associated Press haber ajansına verdiği demeçte, Irak'ın yine de ABD'den eğitim ve askeri istihbarat toplama talebinde bulunacağını, ancak Nisan ayında Washington ve Washington arasında sürmekte olan müzakereler sırasında açıklanan muharebe birliklerinin geri çekilmesi için bir zaman çizelgesi arayacağını söyledi. 

Dördüncü tur stratejik müzakereler için Pazartesi günü Başkan Joe Biden ile görüşeceği Washington'a planladığı ziyaretten önce Pazar günü yayınlanan röportajda, "Irak topraklarında herhangi bir yabancı savaş gücüne ihtiyaç yok" dedi.

IŞİD'e karşı savaş ve güçlerimizin hazır olması özel bir takvim gerektiriyor ve bu, Washington'da yapacağımız müzakerelere bağlı" dedi.

Al-Kadhimi, ABD'nin ülkedeki rolünün azaltılması için özellikle Şii siyasi grupların artan baskısının ortasında Beyaz Saray'ı ziyaret edecek .

Bu duygu, geçen yıl Irak topraklarında güçlü İranlı general Qassem Soleimani ve Iraklı milis komutanı Ebu Mehdi el-Mühendis'i öldüren ABD'nin yönettiği insansız hava aracı saldırısı tarafından körüklendi.

Irak'taki İran yanlısı milislerin ABD tesislerine yönelik artan saldırıları, El-Kadhimi'nin Irak'taki güçlü aktörler üzerindeki sınırlı kontrolünün altını çizdi.

Bu arada, Irak'ta IŞİD'in yeniden canlanması tehdidi her zaman var olmaya devam ediyor ve el-Kadhimi, Bağdat'ın tam bir geri çekilme arayışında olmadığını vurguluyor.

El-Kadhimi, "ABD'nin Irak'taki varlığından istediğimiz şey, güçlerimizi eğitim ve etkinlik ve yeteneklerini geliştirmede ve güvenlik işbirliğinde desteklemektir" dedi.

"Irak'ın bakım ve eğitime ihtiyacı olan bir dizi Amerikan silahı var. Amerikan tarafından güçlerimizi desteklemeye devam etmesini ve yeteneklerimizi geliştirmesini isteyeceğiz” dedi.

ABD askeri varlığı, o zamanki Başkan Donald Trump'ın 3.000'den azaltma emri verdiği geçen yılın sonlarından bu yana yaklaşık 2.500'de kaldı.

Daha önce, eski Başkan Barrack Obama, 2011 yılında ABD güçlerini Irak'tan çekerek IŞİD'in yükselişine yardımcı olan bir güvenlik boşluğu yaratmıştı. ABD birlikleri 2014'te yeniden konuşlandırıldı.

Washington ve Bağdat'ın muharebe birliklerini tam olarak nasıl tanımladıkları ve plan kapsamında gerçekte kaç askerin yeniden konuşlandırılacağı belirsizliğini koruyor.

ABD ve koalisyon yetkilileri, ABD birliklerinin artık kara görevlerinde Irak kuvvetlerine eşlik etmediğini ve koalisyon yardımının istihbarat toplama ve gözetleme ve ileri askeri teknolojilerin konuşlandırılmasıyla sınırlı olduğunu iddia etti.

Editör: TE Bilisim