Irak'ta birkaç ay önce yetkililer, virüs kurbanlarının cesetlerinin aile mezarlarına gömülmesini yasakladı ve bunun yerine çölde bir 'koronavirüs mezarlığı' kurdu.

AFP'nin bu Pazar günü bildirdiğine göre, Irak'ta Covid-19 kurbanlarının yakınları, yetkililerin koronavirüs tarafından öldürülenlerin cenazesine getirilen kısıtlamaları gevşetmesinin ardından ölen akrabalarını aile mezarlıklarına yeniden gömmek için mezarlardan çıkarıyorlar .

Birkaç ay önce Irak hükümeti, COVID-19 kurbanlarının cesetlerinin virüsü hala yayabileceğinden korktuğu için aile mezarlarına gömülmesini yasakladı.

Bundan kaçınmak için, kutsal Necef kentinin eteklerindeki bir çöl bölgesinde, koruyucu ekipmanlarla gönüllülerin cesetleri beş metre arayla gömdüğü bir 'koronavirüs mezarlığı' oluşturuldu. Aynı yerde Şii Müslümanlar, Sünniler ve Hıristiyanlar farklı dinlerden insanlar gömüldü . Cenazeler hızlıydı, genellikle bir gecede yapıldı ve sadece bir aile üyesinin katılma hakkı vardı . 

Bu Pazartesi günü Hükümet, DSÖ'nün insan kalıntılarıyla uğraşırken koronavirüs bulaşma olasılığını açıklamasından kısa bir süre sonra, covid-19 kurbanlarının cesetlerinin ailelerinin seçtiği mezarlığa "uzman sağlık ekipleri" tarafından taşınmasına izin verdi. "düşük" ama aileler tarafından da baskı altında.

Ancak, önlemi uygularken, ailelerin cesetleri bulmalarına veya gün yüzüne çıkarmalarına yardımcı olabilecek hiçbir tıp uzmanının veya mezarlık rehberinin olmadığını gördüler. Sonuç olarak, mezarları açarken, birçok durumda akrabalar boş bir tabut veya başka bir kişinin cesedini bulurken, diğer durumlarda bazı cesetlerin saygı göstergesi olarak İslam'ın gerektirdiği cenaze örtülerine sarılmadığı keşfedildi.

Mezarları nasıl bulacaklarını bile bilmiyorlar .

Bütün bunlar ailelerin öfkesini uyandırdı. Kardeşini koronavirüse kaptıran Abdallah Kareem, " Mezar kazıcıların tecrübesi veya gerekli malzemeleri yok . Mezarları nasıl bulacaklarını bile bilmiyorlar ."

Ancak, komplikasyonlara rağmen, birkaç aile ölülerine uygun bir cenaze töreni yapabildikleri için rahatladı. "Babam burada gömülü olduğu için, ölmeden önce sözleri kafamda tekrar ediyordu: 'Oğlum, beni aile mezarlığına gömün, akrabalarımdan fazla uzaklaşmama izin verme.' Geçtiğimiz ayların peşinde koşmak bir gerçek oldu "dedi Hüseyin.

Editör: TE Bilisim