1998 Omagh bombalamasından sivil mahkemede sorumlu bulunan dört kişiden biri olan eski Real IRA lideri Michael McKevitt, kanser tedavisi sırasında yaşamını yitirdi.

Kasım 2019'da Dublin Beaumont Hastanesi'nde kritik derecede kanser hastası olduğu bildirildi.

71 yaşındaki cumhuriyetçinin vefat ettiği Cumartesi öğleden sonra ortaya çıktı.

Muhalif grup Republican Network for Unity, haberi sosyal medyada duyurdu.

Aslen Co Louth'tan olan McKevitt, Sorunların patlak vermesinde Geçici IRA'ya katıldı ve 1997'deki ateşkesleri protesto etmek için istifa etmeden önce kıdemli bir figür oldu.

IRA'nın açlık grevcisi Bobby Sands'in kız kardeşi Bernadette Sands McKevitt ile evlendi.

McKevitt daha sonra, Hayırlı Cuma Anlaşmasının imzalanmasından sadece dört ay sonra Omagh bombalamasını gerçekleştiren muhalif Cumhuriyetçi grup Gerçek IRA'yı kurdu. Saldırıda ikiz hamile bir kadın da dahil olmak üzere 29 kişi hayatını kaybetti.

Katılımı reddetmesine rağmen, Belfast Kraliyet Mahkemesindeki 2009 hukuk davasındaki bir yargıç, McKevitt, Liam Campbell, Colm Murphy ve Seamus Daly'nin zulümden sorumlu olduğuna karar vererek, tazminat olarak 1.6 milyon sterlin ödemelerini emretti.

McKevitt ve Campbell, hukuk davasının haksız olduğunu savunarak davalarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürdüler, ancak yedi yargıç davalarını oybirliğiyle reddetti.

Ağustos 2003'te McKevitt, terörizmi yönetmek ve yasadışı bir örgüte üye olmaktan suçlu bulundu.

Mart 2015'te böbreğinde kanserli bir büyüme tedavisi görmesi için hapishaneden geçici olarak salıverildi ve ertesi Mayıs ayında böbreği çıkarıldı.

McKevitt, Paskalya Pazarı 2016'da, Paskalya Pazarı'nda resmi olarak hapishaneden serbest bırakıldı.

Editör: TE Bilisim