Rosa María Insúa 84 yaşında tüm hayatına damgasını vuran bir gizemin cevabını buldu: İspanya İç Savaşı'nın (1936-1939) başında "kaybolduğu" ilan edilen babasının nerede olduğu ve kalıntıları Sonunda , Madrid'e birkaç kilometre uzaklıkta bulunan Segovia eyaletinde bir kasaba olan El Espinar'da ortak bir mezarda bulundu.

El Espinar'da (Segovia, İspanya) yapılan kazı sırasında bulunan insan kalıntıları.Juan Medina / Reuters

Babasının vurulduğu sırada taktığı alyans, Tarihi Hafızayı Kurtarma Derneği (ARMH) tarafından desteklenen bir mezar açma işleminin ardından cesedin kimliğini tespit etmeye hizmet etti. Bu örgütün üyeleri ittifakı , babası Eugenio Juan Insúa'nın hikayesini kesin olarak yeniden inşa edebilecek olan Rosa María'ya gönderdi .

21 Temmuz 1936'da savaşın başında Eugenio, kendisinin çalıştığı Casa de la Moneda'nın bir grup çalışanıyla birlikte Madrid dağlarını faşist kuşatmadan korumak için silahlı mücadeleye katılmaya karar verdi. Dört gün sonra, 25'inde, bir pusuya kurban gitti ve sonunda El Espinar'ın Plaza Mayor'unda Cumhuriyetçi tarafından 16 diğer savaşçı ile birlikte vuruldu ve daha sonra ortak bir mezara gömüldü. 

Mezardan çıkarma sırasında bulunan yüzük üzerinde Eugenio'nun nişanlısı Irene ile 1 Haziran 1931'de evlendiği tarih kazılı .

El Espinar belediyesinde yaşayan kızı Rosa María, Reuters'e "Ne büyük bir mutluluk, her zaman burada olduğunu düşündük, ancak bu bize büyük bir kesinlik veriyor. " Dedi.

Misilleme yapılan Cumhuriyetçi savaşçının kızı Rosa María Insúa, ailesinin düğün fotoğrafıyla birlikte.Juan Medina / Reuters

ARMH'nin başkan yardımcısı Marco González ise "cesedin genetik olarak tanımlanacağını ve böylece ailesinin onu istediği yerde yakabileceği, katillerinin karar verdiği yerde değil " konusunda umutluydu .

Daha az iyimser bir tonla, González bu bulguyu "okyanusta bir damla" olarak tanımladı. " [İç Savaş ve Franco'nun baskısı bağlamında] 114.226 kayıp kişi var," diye ekleyerek, derneğinin "bu sorunun küçük bir bölümünü herhangi bir kamu yardımı olmadan çözmeye çalıştığını" açıkladı.

Yeni hükümet önlemleri

Ancak bu kısa sürede değişebilir. Aynı hafta Pedro Sánchez'in yöneticisi  , İç Savaş ve diktatörlük sırasında faşist baskı kurbanlarının kazılarını ve kimliğini ortaya çıkaracak bir kural olan Demokratik Hafıza Yasası taslağına yeşil ışık yaktı  . Ayrıca, Franco rejimini  yücelten örgütlerin varlığı kesin olarak yasaklanacak ve diktatör Francisco Franco'nun (1939-1975) yönetiminde verilen çok sayıda ceza iptal edilecek .

İç Savaş ve diktatörlük kurbanlarının kalıntılarının kurtarılması

Bu yasama reformunun ana hedeflerinden biri,  İspanya coğrafyasının tamamında var olan toplu mezarları ortadan kaldırmak ve kaybolan yaklaşık 115.000 kişinin nerede olduğunu açıklığa kavuşturmak için gerekli çalışmaları  üstlenmek ve mali olarak sağlamaktır . ARMH başkan yardımcısı tarafından referans alınmıştır.

Hükümet, İç Savaş ve diktatörlük kurbanlarının kalıntılarının kurtarılması için yaklaşık 750.000 avro tutarında bir bütçe sağladı  Bu miktarın 450.000'i, Eugenio Juan Insúa'nın birkaç gün öncesine kadar olduğu gibi, mezarlarda kaybolan insanların araştırılması, yeri, kazıları ve kimliklerinin belirlenmesi için özel olarak kullanılacak. Para , ARMH'nin seçebileceği bir kamu yardımı çağrısı yoluyla dağıtılacak . 

Bununla birlikte, ARMH mağdurların mezar açma ve kurtarma çalışmalarını sübvanse etme politikasına katılmıyor, çünkü bunların sübvanse edilen özel kuruluşlardan değil , idareden finanse edilmesi gerektiğini düşünüyor .

Yakın zamanda İspanyol Hükümeti tarafından onaylanan proje , kurbanların  kurtarılmış kalıntılarının tanımlanmasına izin veren ve El Espinar'da yeni gerçekleşen gibi kayıp akrabaların buluşmasını kolaylaştıran bir  DNA bankasının oluşturulmasını da sağlıyor.

Editör: TE Bilisim