İsrailli politikacılar Pazar günü, ülkenin en uzun süredir hizmet veren lideri olan sağcı Başbakan Benjamin Netanyahu dönemini sona erdirecek bir koalisyon kurmaya biraz daha yaklaştılar.

Netanyahu'ya karşı çıkan politikacılar, Gazze Şeridi'ndeki İslamcı grup Hamas ile son ölümcül askeri çatışmanın ardından düzenlenen ateşkes nedeniyle Çarşamba gecesi son teslim tarihi öncesinde yoğun görüşmelerde bulunuyorlardı.

İnkar ettiği dolandırıcılık, rüşvet ve güveni kötüye kullanma suçlamalarıyla yargılanan 71 yaşındaki Netanyahu, iki yıldan kısa bir sürede dört seçime sahne olan bir siyasi çalkantı döneminde iktidarda kaldı.

Netanyahu'nun Likud partisinin en fazla sandalyeyi elde ettiği ancak yine hükümet kuramadığı Mart ayındaki sonuçsuz bir oylamanın ardından, eski TV sunucusu Yair Lapid şimdi rakip bir koalisyon kurmaya çalışıyor.

Bir merkezci olan Lapid, İsrail medyasının "değişim" bloğu olarak adlandırdığı, milliyetçi muhafazakar Naftali Bennett'in yanı sıra Arap-İsrailli milletvekillerini de içerecek çeşitli bir ittifak kurmaya çalışıyor.

Lapid, şahin başbakanı devirme kararlılığında iktidarı paylaşmayı ve Bennett'in dönüşümlü bir başbakanlıkta ilk dönemi hizmet etmesine izin vermeyi teklif etti.

Daha önceki üç yıllık bir görev süresinin ardından 12 yıl üst üste görevde olan Netanyahu, Pazar günü Bennett de dahil olmak üzere birkaç eski müttefikine kendi son hendek güç paylaşımı anlaşmasını sunarak iktidara tutunmaya çalıştı.

Bu arada Lapid'in olası yeni hükümeti, Benny Gantz'ın merkezci Mavi ve Beyaz partisini ve eski müttefiki Gideon Saar'ın Yeni Umut partisini de içerecek. Avigdor Liberman'ın Yisrael Beitenu partisi ile İşçi Partisi ve güvercin Meretz partisi de koalisyona katılacak.

Ancak Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşimlerinin savunucularının yanı sıra Filistin kökenli İsrailli Arap milletvekillerinin desteğine ihtiyaç duyacak - yine de bir onay oyu gerektirecek titrek bir düzenleme.

- 'Umutsuz pozisyon' -

Yoğun görüşmeler, Gazze'den 11 gün süren ölümcül roket atışları ve İsrail'in yıkıcı hava saldırıları da dahil olmak üzere İsrail ile Filistinliler arasında haftalarca tırmanan gerilimi takip ediyor.

Hamas'la 10 Mayıs'ta başlayan savaş ve işgal altındaki Batı Şeria'daki ve İsrail'deki karışık Yahudi-Arap kasabalarındaki gerilimler, başlangıçta Netanyahu'nun iktidarı elinde tutma olasılığını artırdı.

Ancak İbrani Üniversitesi'nden siyaset bilimci Gayil Talshir Pazar günü AFP'ye verdiği demeçte, İsrail'in artık bir değişim koalisyonuna "her zamankinden daha yakın" olduğunu ve "Netanyahu'nun çaresiz bir konumda olduğunu" ekledi.

Netanyahu'nun Likud partisi Mart seçimlerinde 30 sandalye kazandı, ancak aşırı sağcı ortakları Arap gruplarla oturmayı reddettikten veya desteklerini aldıktan sonra iktidar koalisyonu kuramadı.

Partisi 120 sandalyeli parlamentoda 17 sandalye kazanan Lapid'e hükümeti kurması için dört hafta süre verildi.

Netanyahu daha önce, Nisan 2019'dan bu yana beşinci olacak olan başka bir seçim turu için bastırmıştı.

AFP'ye verdiği demeçte Talshir, "Artık bir değişim koalisyonunun bu akşam veya yarın ilan edilebileceğini gördüğüne göre, daha ciddi bir anlaşma ile ilerlemek zorunda."

Netanyahu'nun Bennett ve Saar'a kendi rotasyon anlaşması teklif ettiği bildirildi. Ancak Saar, Twitter'da bunu reddetti ve "duruşumuz ve taahhüdümüz şuydu ve olmaya devam ediyor: Netanyahu rejimini değiştirmek".

Netanyahu daha sonraki bir videoda Saar ve Bennett'i "hemen, hemen" onunla buluşmaya ve üçlü bir rotasyon hükümetine katılmaya çağırdı ve "İsrail devletinin güvenliği, karakteri ve geleceği için çok önemli bir anda" uyarısında bulundu. .

- Engeller -

Lapid'in "değişim" koalisyonu da hala birçok engelle karşı karşıya kaldı.

Bazı sağcı milletvekilleri, İsrail vatandaşlarının yüzde 20'lik bir azınlığını temsil eden Arap politikacılarla ortaklığa karşı çıkıyor.

Son Gazze çatışması, birçok şehirde Yahudi ve Arap İsrailliler arasında toplumlar arası çatışmalara yol açtı.

Yamina'nın yedi üyesinden en az biri olan Amichai Chikli, İsrail devlet radyosuna yeni hükümete "kesinlikle" karşı oy vereceğini söyledi.

Arap politikacılar, Filistinlilerin gelecekteki bir devlet kurmayı umdukları işgal altındaki Batı Şeria'daki İsrail yerleşimlerinin genişletilmesini destekleyen Bennett başkanlığındaki bir hükümete katılma konusunda da bölünmüş durumda.

Arap liderliğindeki Ortak Listeden altı sandalyeli milletvekilleri bir Lapid hükümetinden yana olacaklarını söylediler, ancak Bennett liderliğindeki bir hükümeti desteklemediler.

Dört sandalyeli İslami muhafazakar Raam partisinin başkanı Mansur Abbas, koalisyona katılmayabileceğini, ancak Arap toplumu için koşulları iyileştirmek amacıyla potansiyel olarak destekleyeceğini söyledi.

Bir Arap partisinin desteğiyle bile, İsrail'deki yeni bir koalisyonun işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te Netanyahu yönetiminde yıllarca süren İsrail yerleşim inşaatlarını tersine çevirmesi pek olası değil.

Yeni bir koalisyonun, Gazze'de Hamas ile uzun süredir devam eden düşmanlığı sona erdirmek için yakın zamanda bir anlaşmaya varması da beklenmiyordu.

Güvercin Meretz partisinden milletvekili Mossi Raz, İsrail kamu radyosuna verdiği demeçte, "bir değişim hükümeti pek çok iyi şey yapacaktır. Bir barış anlaşmasının bunlardan biri olacağından emin değilim."

Editör: TE Bilisim